To je to što me zanima!

'Ravnateljica će dozvoliti': Nikola ipak otišao školskim autobusom na nastavu!

Roditelji Nikolu nisu željeli upisati u Područnu školu u Bitelićima, iako tamo pripadaju, upravo zato što bi dječak bio jedini drugaš. Nastavu pohađaju još jedan trećaš i jedan četvrtaš
Vidi originalni članak

Drugašić Nikola Jukić iz Bitelića jučer se ipak ukrcao na školski autobus kako bi stigao na nastavu u Hrvace!
- Ravnateljica škole Dinka Šimunovića u Hrvacama ipak je dječaku dopustila da se ukrca u autobus. Zbog toga će morati malo pomaknuti satnicu, odnosno početak nastave - potvrdio nam je jučer Tomislav Đonlić, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport Splitsko-dalmatinske županije.
Kako smo objavili u utorak, Nikola nije smio ući u školski autobus za Hrvace, iako mu prolazi 300 metara od kuće. Roditelji ga nisu željeli upisati u Područnu školu u Bitelićima, iako tamo pripadaju, upravo zato što bi bio jedini drugaš. Nastavu pohađaju još jedan trećaš i jedan četvrtaš. Stipe i Marija Jukić željeli su da njihov sin ima školske kolege, tjelesni u normalnoj dvorani, da ide u glazbenu školu...
U prvom razredu dopustili su mu da se vozi tim autobusom, no ove godine su mu to zabranili. Stvari su se ipak promijeniti, ali tek nakon medijskog pritiska.

- Nastavu u Područnoj školi u Bitelićima trenutačno pohađaju dva učenika, ali ta škola ima perspektivu. Iduće školske godine tamo imamo devet potencijalnih učenika i zato postoji interes i županije kao osnivača, ali i lokalne zajednice da se ta škola održi, kazao nam je Tomislav Đonlić, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport Splitsko-dalmatinske županije.

Naime, zanimalo nas je zašto ta škola uopće radi s obzirom na tako mali broj učenika, i s obzirom da je matična škola, Osnovna škola Dinka Šimunovića u obližnjim Hrvacama, mjestu u Cetinskoj krajini.

Priča se zakotrljala nakon što je u javnost izašla priča o obitelji Jukić, čiji drugaš nije smio ući u školski autobus za Hrvace, iako mu prolazi 300 metara od kuće. Roditelji ga nisu željeli upisati u Područnu školu u Bitelićima, iako tamo pripadaju, upravo zato što bi dječak bio jedini drugaš. Nastavu pohađaju još jedan trećaš i jedan četvrtaš.

POGLEDAJTE VIDEO: Dječaka ne žele voziti u školskim autobusom u školu 

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Stipe i Marija Jukić, željeli su da njihov sin ima školske kolege, da ima tjelesni u normalnoj dvorani, da ide u glazbenu školu... Željeli su da se normalno socijalizira, bude sa svojim prijateljima. 

FOTO: DJECA ODLAZE, SVE PROPADA U napuštenim klupama Imotske krajine sjede samo mačke: U 20 godina ugasile se čak 24 škole

Pitamo pročelnika o stanju škole. Naime, osim što su željeli prijatelje za svoje dijete, roditelji mu nisu željeli priuštiti boravak u školi koja nema ni dvoranu, već se tjelesni igra na betonskom igralištu na kojem je koš bez koša, nogometne branke bez mrežice, a trava izbija iz pukotina.

Prozori na školi su nedavno promijenjeni, ali cjelokupni dojam sablasno prazne zgrade na ledini, ne popravlja stvar. Griju se na drva, i to samo prostorije koje se koriste, ali zahodi primjerice nisu grijani i nema tople vode.

- Ulaganje u školu nije na Županiji već na matičnoj školi – objašnjava nam Đonlić koji na pitanje jesu li sve skupa preveliki troškovi i za održavanje i za plaće učitelja, zbog samo dva učenika, a posebno zato što matična škola i nije tako daleko, svega devet kilometara.

- Ne budu tu veliki troškovi, a interes županije i drugih roditelja je da škola opstane. Djeca će nakon četvrtog razreda ionako ići u Hrvace na predmetnu nastavu od 5. do 8. razreda i tada će se integrirati. Škole nisu samo mjesto za školarce, tamo se održavaju razna događanja, a ako ugasite školu, ugasili ste mjesto – kaže Đonlić dodajući kako na području Splitsko-dalmatinske županije ima oko 100 područnih škola.

No, iako županije navodi kako brine za dobrobit djece, školaraca, kao i njihovih roditelja, u Bitelićima primjerice, ne postoji dječji vrtić pa se roditelji do škole moraju snalaziti.

- Ne brinu oni za dobrobit djece već samo za radna mjesta učitelja, odnosno neke svoje interese. Da ovdje govorimo o dobrobiti djece, organizirao bi se prijevoz da svi idu u Hrvace i to bi bilo značajno jeftinije, a djeca bi imala prijatelje i normalne uvjete školovanja. Znači, govorimo o neki drugim interesima – kazao nam je Stipe, otac malenog Nikole.

NE SMIJE U BUS Nikola iz zaseoka Jukići na cesti gleda kako školski bus prolazi. U školu ga zato voze susjedi...

Njegova obitelj uživa živjeti na selu i ogorčeni su na izjave lokalnih čelnika koji pozivaju mlade obitelji da se vrate na sela, a djeca na istim tim selima nemaju uvjete.

Idi na 24sata

Komentari 27

  • Dalibor0704 29.09.2020.

    Maltretiranje roditelja i djece je isključivo za njihovu dobrobit. Tražim da svako jutro policija odvodi klinca u njegovu školu i to prisilno, da se vidi tko je gazda.

  • pdado 29.09.2020.

    Ova podrucna skola, tu koju prikazuju, i nije za drugo nego za rusenje. Ne mogu vjerovat da ima takvih skola kod nas, ovo je slika iz afrike. Ja sam na sjeveru Hrvatske, van bilo kojeg grada,kod nas su skole u okolnim opcinama najljepse zgrade u selu. Odavno rade samo u jutarnjim smjenama(jasno mi je da u gradu ne mogu tako), Djeca ujutro prije nastave kad dodju dobiju klipic i cok. mlijeko, ili sokic i jabuku a gablec je uvijek kuhan. Svaki ucenik ima svoj ormaric. Nasa skola placa kuharicu da kuha umjesto da servira proizvode iz lokalne pekare. O opremljenosti, barem moje lokalne skole tesko je objasniti, Evo, ova skola na selu ima i lift. Bio sam sokiran kad sam isao po curu(sada zenu) kad je odradjivala praksu ili kak se to vec veli, tijekom studiranja, blizu fakulteta u Savskoj u Zagrebu. Skola gdje zbuka otpada, Sramota. Ne pisem ovo da se hvalim, jer ja ionako nisam imao nikakve veze s izgradnom i opremanjem. Mi na sjeveru ionako nismo voljeni od vlasti jer od devedesetih nismo glasali za HDZ. Tako da prica da mi sisamo budjet ne pije vodu. Netko je dobro rekao da smo mi afrika sa strujom. Samo nije dodao da smo afrika gdje domoljubi vladaju

  • 29.09.2020.

    Nebi da nije u novinama objavljeno

Komentiraj...
Vidi sve komentare