Obavijesti

News

Komentari 27

'Ravnateljica će dozvoliti': Nikola ipak otišao školskim autobusom na nastavu!

'Ravnateljica će dozvoliti': Nikola ipak otišao školskim autobusom na nastavu!
11

Roditelji Nikolu nisu željeli upisati u Područnu školu u Bitelićima, iako tamo pripadaju, upravo zato što bi dječak bio jedini drugaš. Nastavu pohađaju još jedan trećaš i jedan četvrtaš

VIDEO

Drugašić Nikola Jukić iz Bitelića jučer se ipak ukrcao na školski autobus kako bi stigao na nastavu u Hrvace!
- Ravnateljica škole Dinka Šimunovića u Hrvacama ipak je dječaku dopustila da se ukrca u autobus. Zbog toga će morati malo pomaknuti satnicu, odnosno početak nastave - potvrdio nam je jučer Tomislav Đonlić, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport Splitsko-dalmatinske županije.
Kako smo objavili u utorak, Nikola nije smio ući u školski autobus za Hrvace, iako mu prolazi 300 metara od kuće. Roditelji ga nisu željeli upisati u Područnu školu u Bitelićima, iako tamo pripadaju, upravo zato što bi bio jedini drugaš. Nastavu pohađaju još jedan trećaš i jedan četvrtaš. Stipe i Marija Jukić željeli su da njihov sin ima školske kolege, tjelesni u normalnoj dvorani, da ide u glazbenu školu...
U prvom razredu dopustili su mu da se vozi tim autobusom, no ove godine su mu to zabranili. Stvari su se ipak promijeniti, ali tek nakon medijskog pritiska.

- Nastavu u Područnoj školi u Bitelićima trenutačno pohađaju dva učenika, ali ta škola ima perspektivu. Iduće školske godine tamo imamo devet potencijalnih učenika i zato postoji interes i županije kao osnivača, ali i lokalne zajednice da se ta škola održi, kazao nam je Tomislav Đonlić, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport Splitsko-dalmatinske županije.

Naime, zanimalo nas je zašto ta škola uopće radi s obzirom na tako mali broj učenika, i s obzirom da je matična škola, Osnovna škola Dinka Šimunovića u obližnjim Hrvacama, mjestu u Cetinskoj krajini.

Priča se zakotrljala nakon što je u javnost izašla priča o obitelji Jukić, čiji drugaš nije smio ući u školski autobus za Hrvace, iako mu prolazi 300 metara od kuće. Roditelji ga nisu željeli upisati u Područnu školu u Bitelićima, iako tamo pripadaju, upravo zato što bi dječak bio jedini drugaš. Nastavu pohađaju još jedan trećaš i jedan četvrtaš.

POGLEDAJTE VIDEO: Dječaka ne žele voziti u školskim autobusom u školu 

Pokretanje videa...

Nikolu ne žele voziti školskim autobusom u školu 01:40

Stipe i Marija Jukić, željeli su da njihov sin ima školske kolege, da ima tjelesni u normalnoj dvorani, da ide u glazbenu školu... Željeli su da se normalno socijalizira, bude sa svojim prijateljima. 

U napuštenim klupama Imotske krajine sjede samo mačke: U 20 godina ugasile se čak 24 škole
U napuštenim klupama Imotske krajine sjede  samo mačke: U 20 godina ugasile se čak 24 škole

Pitamo pročelnika o stanju škole. Naime, osim što su željeli prijatelje za svoje dijete, roditelji mu nisu željeli priuštiti boravak u školi koja nema ni dvoranu, već se tjelesni igra na betonskom igralištu na kojem je koš bez koša, nogometne branke bez mrežice, a trava izbija iz pukotina.

Prozori na školi su nedavno promijenjeni, ali cjelokupni dojam sablasno prazne zgrade na ledini, ne popravlja stvar. Griju se na drva, i to samo prostorije koje se koriste, ali zahodi primjerice nisu grijani i nema tople vode.

- Ulaganje u školu nije na Županiji već na matičnoj školi – objašnjava nam Đonlić koji na pitanje jesu li sve skupa preveliki troškovi i za održavanje i za plaće učitelja, zbog samo dva učenika, a posebno zato što matična škola i nije tako daleko, svega devet kilometara.

- Ne budu tu veliki troškovi, a interes županije i drugih roditelja je da škola opstane. Djeca će nakon četvrtog razreda ionako ići u Hrvace na predmetnu nastavu od 5. do 8. razreda i tada će se integrirati. Škole nisu samo mjesto za školarce, tamo se održavaju razna događanja, a ako ugasite školu, ugasili ste mjesto – kaže Đonlić dodajući kako na području Splitsko-dalmatinske županije ima oko 100 područnih škola.

No, iako županije navodi kako brine za dobrobit djece, školaraca, kao i njihovih roditelja, u Bitelićima primjerice, ne postoji dječji vrtić pa se roditelji do škole moraju snalaziti.

- Ne brinu oni za dobrobit djece već samo za radna mjesta učitelja, odnosno neke svoje interese. Da ovdje govorimo o dobrobiti djece, organizirao bi se prijevoz da svi idu u Hrvace i to bi bilo značajno jeftinije, a djeca bi imala prijatelje i normalne uvjete školovanja. Znači, govorimo o neki drugim interesima – kazao nam je Stipe, otac malenog Nikole.

Nikola iz zaseoka Jukići na cesti gleda kako školski bus prolazi. U školu ga zato voze susjedi...
Nikola iz zaseoka Jukići na cesti gleda kako školski bus prolazi. U školu ga zato voze susjedi...

Njegova obitelj uživa živjeti na selu i ogorčeni su na izjave lokalnih čelnika koji pozivaju mlade obitelji da se vrate na sela, a djeca na istim tim selima nemaju uvjete.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 27
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.