To je to što me zanima!

Ravnateljica Uprave za socijalnu politiku: 'Dijete nije trebalo biti vraćeno u biološku obitelj'

Ravnateljica Uprave za obitelj i socijalnu politiku Marija Barilić rekla je kako je Upravni nadzor Ministarstva obitelji i socijalne politike utvrdilo da je došlo do propusta stručnih radnika koji su vodili predmet
Vidi originalni članak

Barilić je u Dnevniku HRT-a rekla kako je odgovoran i ravnatelj ustanove u Novoj Gradiški koja nikako nije trebala dijete vratiti biološkim roditeljima. Komora će provesti nadzor i utvrditi jesu li socijalna radnica i psihologinja radile po pravilima struke.

- Tu se radi o okolnostima od strane roditelja, ali i o okolnostima od strane djeteta - rekla je Barilić o vraćanju djevojčice u dom bioloških roditelja.

SUSJEDI O KOBNOM DANU 'Majka je tražila da ih vozimo na Hitnu i vikala da ne zovemo policiju jer će završiti u zatvoru'

Kaže kako su u takvim situacijama najvažnije okolnosti djeteta, odnosno je li dijete razvilo emocionalnu vezu s udomiteljima i što za njega znači povratak biološkim roditeljima.

- Ovdje imamo jedan tragičan događaj koji se dogodio sa smrtnim ishodom, međutim, to je konkretna situacije gdje su stručni radnici napravili propust - rekla je Barilić i dodala kako ne treba generalizirati da cijeli sustav ne funkcionira.

Barilić se, pak, ne slaže s tvrdnjom da se udomitelje u takvim situacijama ne pita ništa.

- Ako se posao u centru za socijalnu skrb kvalitetno radi, onda podrazumijeva da ćete pitati udomiteljsku obitelj kako protječu susreti i druženja s biološkom obitelji djeteta. Jesu li uočili nešto što je neobično, kakva je povezanost djeteta i njegovo ponašanja prema biološkim roditeljima. Tako da bi trebalo od udomitelja saznati informaciju je li dobro da se dijete vrati u svoju biološku obitelj - rekla je Barilić.

VIDEO: UŽIVO IZ ZAGREBA Građani na prozorima zapalili svijeće za preminulu djevojčicu

Barilić smatra kako je u ovom slučaju došlo do toga da su se prava roditelja stavila iznad prava djeteta i kako se takvo što ne bi smjelo događati.

- Novim zakonskim prijedlogom ide se u strukturne promjene što se tiče organizacije rada centara za socijalnu skrb, ali ne samo njih već i obiteljskih centara - poručila je Barilić i zamolila građane da svakako prijavljuju nasilje ako ga čuju ili vide.

Idi na 24sata