To je to što me zanima!

Razotkrivena jedna od najvećih poreznih prijevara u EU: Šteta je preko dvije milijarde eura

Osumnjičene su tvrtke u Portugalu i blizu 9000 drugih pravnih subjekata i više od 600 fizičkih osoba lociranih u različitim zemljama
Vidi originalni članak

Ured europskog javnog tužitelja (EPPO), u utorak je u suradnji s agencijama za provođenje zakona 14 država članica EU-a, proveo istragu, uključujući više od 200 pretraga, u vezi sa složenom poreznom prijevarom koja se temeljila na prodaji popularne elektroničke robe, piše Večernji list. Akcija su proveli u Belgiji, Cipru, Francuskoj, Njemačkoj, Grčkoj, Mađarskoj, Italiji, Litvi, Luksemburgu, Nizozemskoj, Portugalu, Rumunjskoj, Slovačkoj i Španjolskoj. EPPO je ranije u okviru ove operacije proveo pretrage u Češkoj, Mađarskoj, Italiji, Nizozemskoj, Slovačkoj i Švedskoj.

Procijenjena šteta koja se istražuje u okviru operacije Admiral trenutno iznosi 2,2 milijarde eura, a poduzete su mjere za nadoknadu.

TKO JE SLJEDEĆI? Otkrivamo zašto Ratnica Laura, koja je 'očistila Rumunjsku', dolazi u prvi posjet Hrvatskoj

EPPO započeo s radom u lipnju 2021. godine nakon što je portugalska porezna uprava u Coimbri istraživala tvrtku koja prodaje mobilne telefone, tablete, slušalice i druge elektroničke uređaje, zbog sumnje na poreznu prijevaru. Radeći zajedno preko granica, europski tužitelji, delegirani europski tužitelji, analitičari EPPO-a za financijske prijevare i predstavnici Europola i nacionalnih tijela za provođenje zakona postupno su uspostavili veze između osumnjičene tvrtke u Portugalu i blizu 9000 drugih pravnih subjekata i više od 600 fizičkih osoba lociranih u različitim zemljama.

Vjeruje se da je ovo najveća porezna prijevara ikad istražena u EU-u. Kriminalne aktivnosti raširene su u 22 države članice EPPO-a, kao i Mađarskoj, Irskoj, Švedskoj i Poljskoj, s trećim zemljama uključujući Albaniju, Kinu, Mauricijus, Srbiju, Singapur, Švicarsku, Tursku, Ujedinjene Arapske Emirate, Ujedinjeno Kraljevstvo i Sjedinjene Države.

DOBILE RAD ZA OPĆE DOBRO Još dvije se s EPPO-om nagodile za kazne no, ne i Krešo Petek, Dražen Barišić i Vinko Grgić

U prijevari je sudjelovao složen lanac tvrtki, od onih koje djeluju kao naizgled čisti dobavljači elektroničkih uređaja i onih koje traže povrat PDV-a od nacionalnih poreznih vlasti dok prodaju te uređaje online pojedinačnim kupcima do onih koji peru prihode ovih kriminalnih aktivnosti. Sumnja se da su sudjelovale i visoko kvalificirane organizirane kriminalne skupine bez kojih prijevara ne bi bila moguća.

Idi na 24sata

Komentari 13

  • MarioMarca 30.11.2022.

    A Kamilica za HDZ

  • crazy mind 29.11.2022.

    sve si ne vjerujem da ovo pisem ali ova eu sve vise lici na bivsu jugu - drzavu "snalazljivih" drugova 🤦‍♂️🤦‍♂️🤦‍♂️🤦‍♂️🤦‍♂️

  • nnjmkd 29.11.2022.

    Jel ima hrvatskih drzavljana?

Komentiraj...
Vidi sve komentare