To je to što me zanima!

Reakcije zatočenika: 'Sramota, pa on će izaći van za 2 godine!'

To je nikakva kazna za sve ono što smo mi preživjeli, da ne spominjemo druge i one koji nisu ostali živi, kaže Velibor Bračić, jedan od Vasiljkovićevih zatočenika na kninskoj tvrđavi
Vidi originalni članak

Velibor Bračić je zarobljen u lipnju 1991. kod Knina. Kao 23-godišnji izvidnik hrvatskih snaga na zadatku je pao u ruke pobunjenicima. Ostao je živ, ali posljedice 'gostoprimstva' Kapetana Dragana trpi i danas.  

- A što reći? Pa 15 godina zatvora znači da će za najviše dvije godine vani! To je sramotno. Nikakva kazna za sve ono što smo mi preživjeli, da ne spominjemo druge i one koji nisu ostali živi - kratko nam je telefonom iz Švicarske komentirao Bračić koji i danas trpi teške posljedice 80-dnevne torture.

Podsjetimo, Dragan Vasiljković (62) je na Županijskom sudu u Splitu nepravomoćno osuđen na 15 godina zatvora. Proglašen je krivim za dvije točke optužnice - zlostavljanje zatvorenika na kninskoj tvrđavi i napad na policijsku postaju u Glini. Njegovi odvjetnici će se žaliti na presudu.

Inače, Bračića su uhvatili zajedno s trojicom suboraca dok su izviđali. Utrpali su ih u prljavu zemunicu te danonoćno tukli šakama, nogama, gumenim palicama i kundacima po cijelom tijelu. Priključivali su ih na struju, gurali im puščane cijevi u usta, izvodili na fiktivna strijeljanja, tjerali da pjevaju četničke pjesme, psihički ih maltretirali te mučili glađu i žeđu. Bračić je svjedočio kako su polumrtve pretučene zatočenike vadili iz ćelija i tobože ih vodili u bolnicu. Bacili bi ih s bedema kninske tvrđave i rekli da su poginuli pri pokušaju bijega.

Od Kapetana Dragana molili su poštivanje međunarodnih ratnih konvencija, no Vasiljković ne samo da im nije pomogao, nego ih je i sam mučio.

Bračić je svjedočio kako su polumrtve pretučene zatočenike vadili iz ćelija i tobože ih vodili u bolnicu. Bacili bi ih s bedema kninske tvrđave i rekli da su poginuli pri pokušaju bijega.

Nakon 50 dana je s kninske tvrđave prebačen u zatvor u “Staru bolnicu”, koju su držali martićevci.

- Tek na kraju, zadnjih pet dana, kad nas je preuzela teritorijalna obrana, stariji ljudi, bilo nam je nešto lakše. Nada se pojavila kad je došao Međunarodni crveni križ i popisao zarobljenike - kazao je Bračić.

Tada je dogovorena razmjena, kojom je s neprijateljske strane rukovodio sam Ratko Mladić, te je Bračić nakon 80 dana mučenja konačno ugledao slobodu. Nakon oporavka vratio se u HV i sudjelovao u ratu sve do Oluje.

Idi na 24sata

Komentari 30

  • zcetina5 26.09.2017.

    E moji domoljubi na to se treba buniti i satore postavljati a ne braniti noci otvorenih muzeja i slicno.

  • ćeprolje 26.09.2017.

    Žalba i još toliko

  • efteling 26.09.2017.

    Veliki nesklad ovog "velikog"zlocinca i kazne..I jos hrvatski sud....Sto reci?Pricati o njemu kao monstrumu i dokazati mu to su dve razlicite price.Koliko lazi mogu jos Hrvati istrpeti?

Komentiraj...
Vidi sve komentare