Obavijesti

News

Komentari 30

Reakcije zatočenika: 'Sramota, pa on će izaći van za 2 godine!'

Reakcije zatočenika: 'Sramota, pa on će izaći van za 2 godine!'
1

To je nikakva kazna za sve ono što smo mi preživjeli, da ne spominjemo druge i one koji nisu ostali živi, kaže Velibor Bračić, jedan od Vasiljkovićevih zatočenika na kninskoj tvrđavi

VIDEO

Velibor Bračić je zarobljen u lipnju 1991. kod Knina. Kao 23-godišnji izvidnik hrvatskih snaga na zadatku je pao u ruke pobunjenicima. Ostao je živ, ali posljedice 'gostoprimstva' Kapetana Dragana trpi i danas.  

- A što reći? Pa 15 godina zatvora znači da će za najviše dvije godine vani! To je sramotno. Nikakva kazna za sve ono što smo mi preživjeli, da ne spominjemo druge i one koji nisu ostali živi - kratko nam je telefonom iz Švicarske komentirao Bračić koji i danas trpi teške posljedice 80-dnevne torture.

Podsjetimo, Dragan Vasiljković (62) je na Županijskom sudu u Splitu nepravomoćno osuđen na 15 godina zatvora. Proglašen je krivim za dvije točke optužnice - zlostavljanje zatvorenika na kninskoj tvrđavi i napad na policijsku postaju u Glini. Njegovi odvjetnici će se žaliti na presudu.

Inače, Bračića su uhvatili zajedno s trojicom suboraca dok su izviđali. Utrpali su ih u prljavu zemunicu te danonoćno tukli šakama, nogama, gumenim palicama i kundacima po cijelom tijelu. Priključivali su ih na struju, gurali im puščane cijevi u usta, izvodili na fiktivna strijeljanja, tjerali da pjevaju četničke pjesme, psihički ih maltretirali te mučili glađu i žeđu. Bračić je svjedočio kako su polumrtve pretučene zatočenike vadili iz ćelija i tobože ih vodili u bolnicu. Bacili bi ih s bedema kninske tvrđave i rekli da su poginuli pri pokušaju bijega.

Od Kapetana Dragana molili su poštivanje međunarodnih ratnih konvencija, no Vasiljković ne samo da im nije pomogao, nego ih je i sam mučio.

Bračić je svjedočio kako su polumrtve pretučene zatočenike vadili iz ćelija i tobože ih vodili u bolnicu. Bacili bi ih s bedema kninske tvrđave i rekli da su poginuli pri pokušaju bijega.

Nakon 50 dana je s kninske tvrđave prebačen u zatvor u “Staru bolnicu”, koju su držali martićevci.

- Tek na kraju, zadnjih pet dana, kad nas je preuzela teritorijalna obrana, stariji ljudi, bilo nam je nešto lakše. Nada se pojavila kad je došao Međunarodni crveni križ i popisao zarobljenike - kazao je Bračić.

Tada je dogovorena razmjena, kojom je s neprijateljske strane rukovodio sam Ratko Mladić, te je Bračić nakon 80 dana mučenja konačno ugledao slobodu. Nakon oporavka vratio se u HV i sudjelovao u ratu sve do Oluje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 30
VIDEO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca

DP želi 4 ministarstva? Mario Radić za 24sata: To nije istina, ne znam tko to plasira u javnost
IZ MINUTE U MINUTU

DP želi 4 ministarstva? Mario Radić za 24sata: To nije istina, ne znam tko to plasira u javnost

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...
A KLELI SE U JEDINSTVO

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...

Odlazak bračnog para Raspudić Selak od Mosta, samo je jedan od raskola među partnerima i unutar stranaka nakon izbora. DP se lomi oko koalicija, SDP-ov Grbin na meti kritika, Plenković na dvostrukom udaru...