To je to što me zanima!

Rekonstrukcija katastrofe: Što se to točno događalo u Bejrutu?

Para u zraku stvorila je divovsku masu na nebu, a narančasti oblak dima dizao se visoko iznad grada. Eksplozija je bila jaka kao da je grad pogodio potres od magnitude 3.5 po Richteru
Vidi originalni članak

Jačina eksplozije koja je pogodila libanonsku prijestolnicu šokirala je svijet. Više od 300.000 ljudi je ostalo bez doma, a najmanje 130 je poginulo dok su tisuće ozlijeđene.

POGLEDAJTE VIDEO: Što se to točno dogodilo u Bejrutu?

Oko 18 sati po lokalnom vremenu u utorak, 4. kolovoza, stanovnici Bejruta su se šokirali kada su vidjeli da je vatra počela buktati u luci, a veliki plamen bio je vidljiv izdaleka.

Prva izvješća govore o slabijim zvukovima eksplozije koja su dolazila iz skladišta na području luke, a dim se polako uzdizao prema zraku.

Vjeruje se kako su u skladištu bila pohranjena i pirotehnička sredstva, a postoji i par videa s mjesta događaja koja prikazuju plamen u raznim bojama. Tamo se, pretpostavlja se, dogodila prva manja eksplozija.

Ovo su 'screenshotovi' iz videa koji je snimljen ispred skladišta u plamenu, ali prije prve eksplozije.

Vatra koja se uz dim vidi na fotografijama, mogla je buknuti zbog pirotehničkih sredstava i drugih eksplozivnih materijala.

I samo odjednom, vatra je bila posvuda...

Visoka šipka s prethodne fotografije može se vidjeti na ovoj satelitskoj snimci krova manje zgrade koja se nalazi odmah do silosa.

U grubo rečeno, negdje 30 sekundi nakon prve eksplozije, dogodio se enormno veliki val eksplozija koji je uništio pola grada. 

Para u zraku stvorila je divovsku masu na nebu, a narančasti oblak dima dizao se visoko iznad grada. Neki su se uplašili da je došlo do nuklearne eksplozije.

Val se širio brže od brzine zvuka i uništio sve s čim je došao u dodir.

Narančasti dim stvorio se na nebu iznad grada.

Bio je vidljiv kilometrima daleko.

Fotograf koji je uhvatio ove kadrove bio je na 2 kilometra dalje u trenucima eksplozije.

Najgore pogođeno je područje najbliže luci u kojoj se dogodila eksplozija. Trgala je krovove skladišta na stotine metara u svim smjerovima. U betonskim zgradama oko luke izbušila je rupe. Rušili su se balkoni, prevrtali automobili, pucali prozori, i kilometrima dalje.

VIŠE OD 5 TISUĆA OZLIJEĐENIH Raste broj žrtava eksplozije u Bejrutu: Najmanje 135 mrtvih

Eksplozija je napravila veliku rupu u zemlji, za koju stručnjaci kažu da je sukladna jačini eksplozije.

Eksplozija je bila jaka kao da je grad pogodio potres od magnitude 3.5 po Richteru.

Stakla su padala na stanovnike koji su izašli na ulicu. Prvo se sumnjalo da je eksplozija vezana za rastuće napetosti između Izraela i militantne grupe Hezbollah.

KATASTROFA 'PARIZA BLISKOG ISTOKA' Šokantne satelitske snimke Bejruta prije i poslije eksplozije

Potom, oko 20:30 sati po lokalnom vremenu, šef libanonske unutrašnje sigurnosti Abbas Ibrahim rekao je da se eksplozija dogodila u dijelu luke u kojem se nalaze eksplozivni materijali koji su prije nekog vremena zaplijenjeni s broda i pohranjeni.

Sumnja je potom pala na skladišta silosa žitarica gdje je pohranjena pšenica nakon što je stigla u luku.


Silos koji je uništen pored mjesta eksplozije navodno je sadržavao 85% zaliha žita u Libanonu, što je bila strateška zaliha hrane u zemlji opustošenoj ekonomskim padom.

Kasnije je objavljeno da je visoko eksplozivni materijal bio oko 2700 tona amonijevog nitrata, spoja koji se koristi kao gnojivo, ali koji je korišten za pravljenje bombi.

SNIMKA IZ LIBANONA Čudo u Bejrutu! Spasili curicu, bila je u ruševinama 24 sata

Očito je bio pohranjen na tom mjestu nakon što je preuzet s broda 2013. ili 2014. godine.

Mnogi su stručnjaci rekli da su znakovi da je amonijev nitrat uzrokovao veće eksplozije i vatromet koji ga je vjerojatno detonirao.

Vjeruje se kako je narančasti dim koji se dizao prema nebu zapravo bio dušični dioksid koji nastaje kada amonijev nitrat reagira eksplozivno.

Lokalni mediji javili su da libanonski glavni grad izgleda kao da je stigla najgora apokalipsa.

I dok je istraga o tome što se točno dogodilo još uvijek u tijeku, stručnjaci kažu da je moglo biti gore.

POGLEDAJTE VIDEO:

- Prozorsko staklo na zgradama se lomilo u radijusu od skoro 10 kilometara. Po tome će se moći izračunati TNT ekvivalentna veličina detonacije... Ali izgleda da je samo mali dio detoniran, ne tisuće ekvivalenta TNT-a, nego stotine - izjavio je Dr. David Slater, počasni profesor na Sveučilištu u Cardiffu.

Idi na 24sata

Komentari 41

  • dugoselac 07.08.2020.

    Skoro 3 kilotona snaga nemas kaj racunati ..

  • oto 07.08.2020.

    Jad i tuga, kao prvo ovo je rezultat beskrajne korupcije,ljudskog neznanja i nije me briga situacije. Amonij nitrat je glavni sastojak KAN umjetnih gnojiva sa dodatkon pjeska uvijek u omjeru oko 50% i u granulama radi sigurnog sladištenja i da ne spržiš biljke. ( ono K je kalcij nitrat koji je jos inertniji ) Sam po sebi nije opasan ,uvijetno da nije čist i da nije naslagan jedan na drugoga u velikoj vertikalnoj masi. Kao eksploziv se koristi čisti sa dodatkon Al i li neke druge redukcione tvari ,s time da se ga ne moze aktivirari običnom kap. br 8 nego uz nju ide hexogeni pojačivač eksplozije i tek tada imaš detonaciju inače samo kao geneerator plina. Ovo sam napisao samo da ilustriram koliko je tamo neko zajeba.. tonske kocke loše uskladištenog AN na temperaturama oko 50C u suhoj atmosferi libanona koji lagano otpusta O2 sa pirotehnikom u blizini prekriven ceuloznom prasinom iz silosa pšenice koja je isto reducens i sama je kao lebdeća prašina u zraku ili kisiku eksplozivna i pirotehnika, ko zna koliko ... pa sami zaključite što se desilo...

  • ▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄▄ 06.08.2020.

    Sto je tocno smijesno u ovoj nesreci da se odredjeni na ovome portalu udostoje smijati ovakvoj nesreci?

Komentiraj...
Vidi sve komentare