To je to što me zanima!

Rekordno visok val na Jadranu izmjerili su blizu Dubrovnika

Ravnateljstvo Civilne zaštite objavilo je u srijedu ujutro razmjere nevremena koje je zahvatilo skoro cijeli Jadran od Dubrovnika do Istre, u kojem srećom nije bilo ozlijeđenih
Vidi originalni članak

Jedno od najjačih juga u utorak je duž Jadrana izazvalo visoku plimu, poplave i teškoće u prometu, a Hrvatski hidrografski institut objavio je i kako su izmjerili rekordno visok val od 10,87 metara na Jadranu.

Val su zabilježili u utorak oko 16 sati u akvatoriju grada Dubrovnika kod otočića Sv. Andrija. 

VIDEO: NAJJAČE JUGO STOLJEĆA U Dalmaciji plima na vrhuncu, olujni valovi su potopili obalu

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Olujno nevrijeme zahvatilo cijelu obalu

Ravnateljstvo Civilne zaštite objavilo je u srijedu ujutro razmjere nevremena koje je zahvatilo skoro cijeli Jadran od Dubrovnika do Istre, u kojem srećom nije bilo ozlijeđenih.

Dubrovačko-neretvanska županija
Nevrijeme je zahvatilo županiju tijekom jutra, rušilo je borove u NP Mljet, a bilo je i odrona. Srušili su se telefonski stupovi i stupovi električne mreže te stabla i grane u više naselja. (Lovorno, Bosanka, Mandaljena, Vela Luka, Polače). U srijedu u 1.59 sati dobili su dojavu i da je zbog velike razine plime, na Lapadskoj obali, more došlo do ulaza u kuće koje se nalaze uz rivu. U par kuća je more ušlo u prizemlja i kroz odvodne kanale. Vatrogasci su pristupili ispumpavanju vode, ali su prekinuli intervenciju dok se more ne povuče. Lapadska obala je zatvorena za sav promet od 3 sata. O navedenom događaju obaviještene su nadležne službe. Voditeljica Službe civilne zaštite Dubrovnik obišla je mjesto događaja. Nema dojava o ozlijeđenim osobama.
 
Splitsko-dalmatinska županija

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Nevrijeme je od 11.30 sati izazvalo velike probleme u cestovnom i pomorskom prometu, dobili su dojave o odronima i rušenjima stabala i stupova rasvjete, a bilo je i oštećenja na zgradama i drugim objektima. Na trogirskom području (Seget-Vranjica) bilo je problema u opskrbi električnom energijom. Od 15.30 sati vjetar se polako smirivao. Oko 3:00 sata (13. studenog) južni vjetar je ponovo počeo jačati. Stablo je palo preko većeg dijela državne ceste D8 u naselju Brzat (Omiš) te se promet odvijao uz regulaciju policije. U naselju Pisak (Omiš) došlo je do pojave odrona na prometnicu. Zbog kvara na „VP 10kV Broćanac“, u vremenu od 2.10 do 3.30 sati bez opskrbe električnom energijom bili su potrošači u naseljima Broćanac, Korušca, Lećevica i Kladnjice. Između 4 i 6 sati dobili su dojave o poplavljivanju nekoliko obiteljskih kuća i poslovnih prostora (u Kaštel Štafiliću, Trogiru, Segetu, Kaštel Sućurcu). Nema dojava o ozlijeđenim osobama.

VIDEO: SURFAJU I KUPAJU SE Dok jugo lomi Split, oni lome valove: 'Ovdi je to normalno'
 
Šibensko-kninska županija


Vatrogasne postrojbe imale su 25 tehničkih intervencija uklanjanja stabala i drugih objekata s prometnica i kuća na području Šibenika, Grebaštice, Brodarice, Vodica, Tisnog, Zatona, Primoštena i Dubrave. Poduzeća "Ceste Šibenik" i "Komunalno redarstvo" s "Gradskim zelenilom" odradili su 13 intervencija uklanjanja stabala s prometnica i gradskih ulica. Dojavljen je pad stabala na četiri vozila u Šibeniku, pad stabla na kiosk Tiska i obiteljsku kuću, a nasukale su se dvije jedrilice otrgnute s veza. Zbog kvara, bez električne energije kraće vrijeme bili su potrošači u naseljima Dubrava kod Šibenika, Primošten Burnji, Protege- Danilo Biranj i Siverića kod Drniša, dok se kvar u napajanju kninskog vodovoda u mjestima Golubić i Strmice još otklanja. Zbog visoke razine mora, tijekom noći, obavili su dva ispumpavanja vode iz prizemlja (Rogoznica i Vodice). More je poplavilo i dijelove obale u Šibeniku, Rogoznici, Vodicama i Tisnom. Zbog jakog vjetra i grmljavine, od 1 sat bez opskrbe električnom energijom su potrošači  u naseljima Konjevrat, Žaborić, Grebaštica, Jadrtovac, Špardići (oko 1800 korisnika). Nema dojava o ozlijeđenim osobama.

Zadarska županija
Županijski centar 112 Zadar zaprimio je dojave o odronu kamenja (Jurjevac, Rovanjska), poplavljenom kolniku (Obala kneza Trpimira u Zadru), otrgnutoj brodici(Karinski zaljev), oštećenju brodica (Zadar, Foša). Tijekom noći je zaprimljeno  i više dojava o padanju stabala i grana na prometnice (Zadar, Zadar-Bibinje, Sukošan). Nema dojava o ozlijeđenim osobama.
 
Primorsko-goranska županija
Jak južni vjetar zahvatio je Primorsko-goransku županiju. Jak vjetar je tijekom dana i večeri 12. studenog izazvao probleme u pomorskom i cestovnom prometu. Na riječkoj tržnici zbog vjetra je došlo do dizanja mora. U Lovranu je došlo do pada stabla, bez daljnje štete. Nema dojava o ozlijeđenim osobama.
 
Istarska županija


Županijski centar 112 Pazin dobio je 16 dojava o srušenim stablima na prometnice koje su brzo uklonili. Zbog velikih valova i plime poplavljena je dionica D 75 kod Antenala (Novigrad) koja je bila zatvorena za sav promet od 19:43 do 00:30 sati (13. studenog) te lokalna prometnica ŽC 5214 kod Zambratije koja je zatvorena za sav promet od 22:22 sati. Poplavljeni su dijelovi grada Umaga koji su najviše izloženi južnom vjetru (Riječka ulica, Moela, i Trg Slobode u starom gradu gdje je JVP Umag imala tri intervencije zbog prodora vode u stambene i ugostiteljske objekte. JVP Pula je ispumpavala vodu u kući u naselju Smoljanci (općina Svetvinčenat). Na dijelovima područja općina Svetvinčenat, Sv. Petar u šumi, Kanfanar, Oprtalj i Sv. Lovreč došlo je do prekida u opskrbi električnom energijom. Zaprimljeno je i nekoliko dojava o nagnutim stupovima HEP-a te oštećenim prometnim znakovima. Prema izvješću VOC-a,  JVP Pula je imala osam tehničkih intervencija uklanjanja stabala i jednu intervenciju uklanjanja skele koja je pala na kuću; JVP Rovinj četiri intervencije pomicanja vozila u Rovinju sa rive i jednu intervenciju uklanjanja stabla; JVP Poreč dvije intervencije uklanjanja stabala te jednu intervenciju vađenja vozila iz vode na kolniku kod Antenala; JVP Pazin četiri intervencije uklanjanja stabala te JVP Labin dvije intervencije uklanjanja stabala. Promet na istarskom ipsilonu od 05:52 sati je u prekidu od čvora Kanfanar do Pule zbog vode na kolniku, najviše kod čvora Bale. Nema dojava o ozlijeđenim osobama.

Idi na 24sata

Komentari 43

  • gladijator 13.11.2019.

    Val, sto je val, odnosno gdje je mjeren? Svi koji nisu s mora gledaju udarac vala u stijenu, pa kad val prsne u zrak kazu , gle ga koliki je, 3 metra, sigurno, ako ne i visi.haha Val se mjeri prije udarca ili na pucini! Na Jadranu, jedino Tzunami moze doseci 11 metara.Iako sam prije par godina gledao snimku Jadrolinije kako se bori sa valovima, nikad vece valove nisam vidio, ogromni valovi, ali nisu imali 11 metara.

  • Hristos se rodi 13.11.2019.

    Nevjerojatno, skoro 11 m na jadranu uzas sta to mora biti da te uhvati na moru

  • BlackRaven 13.11.2019.

    Vrijeme i klima su se nepovratno promjenili, nego meni je zao sljedecih generacija oni ce se morati priviknuti na to sve.

Komentiraj...
Vidi sve komentare