To je to što me zanima!

Rektorica Prijić Samaržija: 'U kriznim vremenima važna je odgovornost sveučilišta'

Rektorica Sveučilišta u Rijeci Snježana Prijić Samaržija rekla je da smo u razdoblju mnogih kriznih situacija i izazova pa je u odgovoru na takva pitanja društvena odgovornost sveučilišta i cijele zajednice.
Vidi originalni članak

Skup se održao u Rijeci u četvrtak u sklopu Europskog foruma, dvodnevne manifestacije u organizaciji Sveučilišta u Rijeci i grupacije Lürssen.

Europski forum održava se u sklopu proslave 50. obljetnice riječkoga Sveučilišta. Otvoren je u srijedu, a sastoji se od četiriju panela na kojima sudjeluju predstavnici poslovnog i financijskog sektora iz regije, diplomati i stručnjaci za multilateralne odnose te predstavnici akademske zajednice. 

Rektorica Prijić Samaržija u uvodu panela o budućnosti sveučilišta je istaknula da su ona najvažnija značajka sadašnjeg vremena i buduće promjene. Sveučilišta doživljavaju transformaciju i moraju poticati inovativnost kako bi i ispunjavala svoju misiju u društvu i bila nositelj društvenog razvoja, rekla je. 

KOZMOLOŠKI CENTAR VIDEO U centru Križevaca otvara se zvjezdarnica: 'Želimo biti prozor u svemir za sve ljude...'

Živimo u vremenu mnogih izazova, od klimatskih promjena, rata u Ukrajini, pandemije covida i postcovid razdoblja, migracija, a s druge strane imamo krizu demokracije i ljudskih prava u svijetu, istaknula je, dodajući da sveučilišta mogu odgovore tražiti u suradnji s drugim partnerima, posebno iz poslovnog sektora, pa su takvi skupovi posebno važni.

Također je istaknula da se mijenja način rada sa studentima na sveučilištima, a mijenjaju se i studenti, koji sve više žele raditi više poslova u životu, a ne ostati u jednom radnom okruženju cijeli radni vijek. "Za to su potrebne mikrokvalifikacije, a ujedno moramo pripremati studente i za poslove koji još niti ne postoje", zaključila je rektorica.

 Izvršni direktor tvrtke Lürssen Peter Lürssen složio se da je suradnja sveučilišta s gospodarskim sektorom vrlo važna. I pomorski te brodograđevni sektor iz kojeg dolazi su u razdoblju transformacije, vidljivom u raznim aspektima poslovanja, od digitalne transformacije do sigurnosti na radu, ocijenio je Lürssen. Istaknuo je značenje ulaganja u inovacije i istraživanja koja donose nove mogućnosti.

PRILAGOĐENI PROGRAM Roditelji djece s poteškoćama: 'Stručnom osoblju nedostaje edukacije, boje se poteškoća'

Riječki gradonačelnik Marko Filipović rekao je da su i u Rijeci vidljive posljedice događaja u svijetu, ponajprije kroz snažan priljev migranata na putu prema zapadnoj Europi.

Mi nastojimo pomagati tim ljudima koliko možemo i želimo ostati otvoren grad. Mi ovdje stalno živimo u vremenima kriza, koje se smjenjuju jedna za drugom. Ovo razdoblje u razvoju Rijeke, s brojnim ulaganjima i razvojnim projektima, velika je prilika za sjajnu budućnost grada, zaključio je.

PIŠE ANA DASOVIĆ Prijezir roditelja prema školstvu je opipljiv, imaju i razloga za to

Sudionike je pozdravio i župan Zlatko Komadina, koji je ocijenio da je Sveučilište u Rijeci najbolje u Hrvatskoj. To je moderno i otvoreno sveučilište koje je uključeno u sva ključna događanja na ovom području, rekao je.

U panelu o temi sveučilišta budućnosti i socijalnih inovacija govorili su Peter Lürssen i predsjednik zaklade Erste Foundation Andreas Treichl.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare