To je to što me zanima!

Renata Bedeković najuzornija je seoska žena u Hrvatskoj

Renata je majka dvojice sinova i baka dvoje unučadi, sa članovima obitelji gospodari obiteljskim OPG-a Bedekovići koji se bavi uzgojem svinja, proizvodnjom i preradom vrhunskih mesnatih proizvoda
Vidi originalni članak

POGLEDAJTE VIDEO:

Moramo čuvati i poštivati tradiciju, moramo biti marljivi, a mladi neka ne odlaze van, ima tu posla za svakoga samo treba zasukati rukave i krenuti dalje, krenuti raditi. Od rada se živi, učili su me da se mora raditi. Ne treba nam fitnes niti joga, treba uzeti motike i metlu u ruke, krpe za prozore, brinuti se o starima i nemoćnima. Nakon proglašenja ću i dalje raditi svoj posao koji sam i do sada radila na OPG-u, to je moj zadatak i naša egzistencija. Tijekom naredne godine ću vidjeti kako i na koji način mogu pridonijeti da seoska žena bude prepoznata i da se više cijeni, a za njih je vrlo važno da se educiraju, moraju poznavati informatiku jer tehnologija napreduje. I sama se svakodnevno educiram uz pomoć sinova i snahe, rekla je Renata Bedeković (52) iz Jakuševca najuzornija hrvatska seoska žena 2017. godine, predstavnica Grada Zagreba izabrana na 18. izboru najuzornije seoske žene održanom u subotu u Karlovcu.

Renata je majka dvojice sinova i baka dvoje unučadi, sa članovima obitelji gospodari obiteljskim OPG-a Bedekovići koji se bavi uzgojem svinja, proizvodnjom i preradom vrhunskih mesnatih proizvoda, te sami proizvode hranu za životinje na 36 h zemlje. Obitelj na svom imanju hrani 300 komada svinja, 46 krmača i 150 odojaka.

- Udala sam se na veliko obiteljsko gospodarstvo na kojem je uvijek bilo 200-300 svinja, puna štala blaga-krava, ali nisu imali puno zemlje. Zajedno sa suprugom i djecom smo uz šparanje kupili nekoliko hektara zemljište, nismo trošili novac na gluposti već štedjeli za zemlju, nismo peglali kartice. Sinove smo visoko školovali i nadam se da će se oni prilagoditi i uz današnju tehnologiju, pravila, zakone i propise uspješno nastaviti u našem daljnjem radu – zaključila je Renata. 

Manifestacija izbora ove godine se održala u Karlovačkoj županiji, u Domu Hrvatske vojske Zrinski u Karlovcu s obzirom da je prošlogodišnja pobjednica Karlovčanka Tamara Krklec Čvangić iz Brodarca. Biralo se između 14  kandidatkinja iz deset županija i Grada Zagreba. Za prvu pratiteljicu najuzornije seoske žene izabrana je Anita Nekić iz Čaglina, Požeško Slavonske županije, a drugu pratilju Ljubica Guštin iz Ozlja predstavnica Karlovačke županije. Uz brojne nagrade koje su natjecateljice i finalistice izbora primile od organizatora, domaćina i pokrovitelja, pobjednici je osiguran i put u Bruxelles i posjet Europskom parlamentu u angažmanu pokroviteljice izbora, zastupnice u Europskom parlamentu Marijane Petir. Izbor u organizaciji udruge „Uzorne hrvatske seoske žene“ promiče vrijednosti i važnosti žena u ruralnim područjima kako bi se u njima očuvale i podignule vrijednosti života, te obitelji i kulturne baštine. 
 

Idi na 24sata

Komentari 1

  • sklapces 16.10.2017.

    Ne vidim svrhu natjecanja..kad od svih divnih seoskih zena...pobijedi zena iz Zagreba...zar je Zagreb postao tako veliko selo? Ili sve one zene nisu dostojne da budu "najuzirnije seoske zene"..nazalost i tu je politika imala svoje prste.Bandič misli da je u svom kamenjaru i Zagreb vidi kao jedno veliko selo.A grad Zagreb nebi smio biti uopste u bilo kakvoj konkurenciji...ako se birala seoska zena.A i one svinje sto gospodja tovi s jakusevackim smecem...e to je bas pravi eko proizvod...sve iz prirode..

Komentiraj...
Vidi sve komentare