To je to što me zanima!

Riječanki je pukla inzulinska pumpa: 'Padala sam u komu i tresla se. Nisu mi htjeli pomoći'

Spas bi bio glukagon u spreju, kojeg HZZO još nije uvrstio na listu
Vidi originalni članak

U strahu da će pasti u dijabetičku komu, nakon što joj je puknuta inzulinska pumpa izlučila u organizam golemu količinu inzulina, Dragana Padavić (32) iz Rijeke pozvala je hitnu pomoć. Nisu željeli izaći na teren, no da je Dragana uz sebe imala glukagon u spreju, kojeg HZZO još nije uvrstio na listu lijekova, mogla si je sama pomoći i ne bi ni bilo potrebe da se zove hitna.

- Mojoj inzulinskoj pumpi puklo je dno, i kada sam ga vratila natrag, pumpa je ispustila skoro 40 jedinica inzulina. Inače, moja doza unutar 24 sata je 28 jedinica. Posljedica je bila da mi je šećer počeo vrtoglavo padati. Preznojavala sam se, tresla, i pozvala hitnu da mi daju glukagon, jer već imam iskustvo dijabetičke kome – priča Dragana koja je pokušavala podići šećer hranom ali nije išlo, bivalo joj je sve lošije.

TESTIRAJTE RAZINU ŠEĆERA Rano otkrivanje spašava život! Danas je više no ikad onih koji imaju dijabetes, a to ni ne znaju

Glukagon je, naime, prva pomoć koja u takvim trenucima instantno podiže i regulira šećer. Dijabetičarima je dostupan u injekciji, no nedostatak mu je što se mora držati u hladnjaku zbog čega ga ne mogu stalno nositi sa sobom. Dragana je u pratnji kolegice nekako otišla do obližnje ljekarne, no i tamo su joj odbili dati glukagon uz obrazloženje da nemaju dokaza da je dijabetičar, iako im je pokazivala inzulinsku pumpu koju nosi. S obzirom na to da hitna nije izašla na teren, i da su samo usmeno dali uputstva Dragani koju hranu da pojede, od kome ju je na kraju spasio suprug koji je dojurio kroz riječku gužvu i donio joj od kuće injekciju glukagona. A još u srpnju prošle godine proizvođač je HZZO-u predao zahtjev da se glukagon u spreju, zaštićenog imena Baqsimi, uvrsti na listu. HZZO je prijedlog već jednom odbio, a sada kažu da je taj postupak u tijeku, zbog čega ne mogu dati detaljnije informacije.

ŽIVOT S DIJABETESOM Prehrana, kretanje i redovitost s pregledima iznimno su važni za zdravlje ljudi s dijabetesom

Što se tiče hitne, iz ZZHM-a Primorsko-goranske županije rekli su da su postupali u skladu s pravilima struke, dali pacijentici uputstva kako da podigne šećer i uputili je na hitni prijam KBC-a Rijeka, odnosno, da ponovno nazove hitnu pomoć ako joj se stanje pogorša. Zato dijabetičari, koji su peticijom prikupili više od 36 tisuća potpisa, čekaju kada će glukagon u spreju, koji im život znači, napokon doći na listu.

- Peticiju je pokrenula zadarska udruga Cukrići, a njegovo stavljanje na listu rasteretilo bi sustav jer dijabetičari više ne bi morali zvati hitnu u ovakvim situacijama. Dodatno, sada dostupni glukagon u injekciji, osim što mora biti u hladnjaku, nije baš jednostavan za davanje. Osoblje u vrtićima i školama ne želi ga ni uzeti za djecu s dijabetesom, kažu da nisu osposobljeni za davanje injekcija – kaže nam Davor Skeledžija, urednik portala nainzulinu.com.

Idi na 24sata

Komentari 78

  • Dragana Padavić 27.03.2022.

    Zahvaljujem svima na komentarima, dobrim, lošim i savjetodavnim.Svako vaše čuđenje, samo je potvrda o uskom i površnom poznavanju problematike ove bolesti i to je uredu. Ne možemo svi znati sve o svemu. Ne znam niti ja mnogo toga o drugim bolestima, ali upravo iz tog razloga niti ne dijelim savjete niti se smatram kompetentnom osobom da komentiram takvu tematiku. Većina je savjet dala na način kojemu se pristupa kada šećer u krvi padne uzrokovan povećanom fizičkom aktivnošću ili zbog malo više inzulina ali uz nedostatak hrane. No, ovo što se dogodilo je nešto sasvim drugo. To je toliko jako i agresivno da je svaka minuta preduga. Netko je napisao da bi čokolada pomogla, ali moram Vam reći da ne bi. Ona sadrži masnoću. Masnoća usporava razgradnju šećera i podiže ga sa odgodom,polako i sporo obzirom na situaciju u kojoj je trebalo djelovati odmah. Netko je napisao da bi kocka šećera pomogla...to je kao da suzom gaste požar dok šuma gori. Netko se pozvao na poznavanje dijabetesa jer mu je majka diabetičar. Vjerujem da ste se susreli s mnogim situacijama visokog i niskog šećera, ali koliko ih je bilo da je osoba pala u komu? Nije svaki dijabetes isti, niti je svaki dijabetičar isti. Vrlo je nezahvalno sve svrstati u isi koš. To je kao da podvučete crtu i kažete svim ženama svijeta da su sve trudnoće iste i svi porodi su isti. Jednako sretni i jednako bolni bez obzira na ishod. Ne može biti! Zar ne? Lp

  • lupo43 27.03.2022.

    Pomao pretjerujemo kad to prkcirtate ovdje sve uzeti sa rezervom

  • 27.03.2022.

    Fakat pretjeruje,pada šećer nema spreja ali ima čokokade???? Pojedii zbjegni teže frke. Ima i ljepši način traženja glukana,ok

Komentiraj...
Vidi sve komentare