To je to što me zanima!

Roditelji će ubuduće putem E-dnevnika moći opravdati izostanak djece s nastave

Ta bi se mogućnost odnosila na izostanke do tri dana za koje nije potrebna liječnička potvrda, a predlaže to Ministarstvo znanosti i obrazovanja
Vidi originalni članak

Digitalna aplikacija "e-Dnevnik" ubuduće bi trebala biti obvezna za sve škole kao obvezna pedagoška dokumentacija za vrednovanje učenika i evidenciju rada učitelja odnosno nastavnika, a putem nje ubuduće bi roditelji mogli opravdavati izostanak učenika.

Ta bi se mogućnost odnosila na izostanke do tri dana za koje nije potrebna liječnička potvrda, a predlaže to Ministarstvo znanosti i obrazovanja izmjenama i dopunama Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi koje je uputilo o javnu raspravu, a u saborsku raspravu bile bi upućene u hitnoj proceduri budući da ih je potrebno donijeti do kraja godine.

IMAO JE 35 GODINA Škola se oprostila od profesora koji je poginuo u nesreći kod Varaždina: 'Bio je inspiracija'

Mogućnost upisa u osnovnu školu elektroničkim putem

Uvodi se i mogućnost upisa u osnovne škole elektroničkim putem, što će pridonijeti bržem, dostupnijem i jednostavnijem upisu djece, a ukida se i sva papirnata evidencija (matična knjiga i ljetopis škole) te bi se vodila u digitalnom obliku, uz obvezu trajnog čuvanja postojećih papirnatih evidencija.

Nastava u kući ubuduće bi se mogla organizirati na prijedlog liječnika školske medicine, što trenutno nije moguće, a mogla bi se provoditi kontaktno, kao i do sada, ili nastavom na daljinu uz odobrenje Ministarstva, a kako bi se omogućilo pravo na obrazovanje učenika s većim motoričkim teškoćama ili kroničnim bolestima.

FOTO: JAKE POLICIJSKE SNAGE U HAMBURGU Drama u Njemačkoj: Učenici su prijetili oružjem učiteljici pa se dali u bijeg? Stigli su specijalci!

Kako bi se postigla viša razine usvojenosti odgojno-obrazovnih ishoda, obvezno bi bilo uvođenje potpomognutoga i obogaćenog učenja u osnovnim školama, no s odgodom primjene te odredbe do trenutka kada sve škole budu radile u jednoj smjeni i imale cjelodnevnu školu.

Prema podacima iz službene baze podataka ("Školski e-Rudnik"), objašnjava Ministarstvo, oko 60 posto učenika zbog nedostatnih infrastrukturnih uvjeta pohađa osnovne škole koje rade u dvije ili tri smjene što predstavlja organizacijski problem za produljenje boravka učenika u osnovnoj školi na nacionalnoj razini.

Propisuje se i da konačni prijedlog mreže školskih ustanova, a na temelju prijedloga osnivača, izrađuje Ministarstvo te je i donosi uz prethodnu suglasnost ministra nadležnog za financije. Prema sadašnjim odredbama mrežu donosi Vlada na prijedlog Ministarstva, što je onemogućavalo brze promjene i optimizaciju sustava.

KOMENTIRA: BORIS RAŠETA Plaćanje poreza i poštovanje zakona je iskaz domoljublja...

Dosadašnja mreža školskih ustanova uz popis postojećih osnovnih škola obuhvaćala je i pripadajuća upisna područja, što je onemogućavalo racionalizaciju postojećih infrastrukturnih kapaciteta te se izmjenama predlaže i da se mrežom školskih ustanova više ne propisuju upisna područja, već se osnivačima školskih ustanova omogućuje da ih samostalno utvrđuju.

Time će se mreža školskih ustanova i njezina upisna područja moći brže optimizirati sukladno postojećim potrebama, objašnjava Ministarstvo.

Zbog suvremenih pristupa poučavanju, kojima je cilj uspješnije usvajanje odgojno-obrazovnih ishoda i međupredmetnih tema te postizanje boljih rezultata, škola će ubuduće moći zatražiti provođenje eksperimentalnih programa uz preduvjet kadrovskih i prostornih kapaciteta.

ZAKON O TRGOVINI Neki trgovci radili nedjeljama i blagdanima: U četiri mjeseca inspektori su kaznili njih 51

Kako bi se to postiglo, izmjenama Zakona za potrebe provođenja eksperimentalnoga programa omogućuje se zapošljavanje radnika na ugovor o radu na određeno vrijeme u trajanju toga programa, ali ne duže od šest godina.

Odredbe radi zaštite djece od spolnog zlostavljanja

Kako bi se zaštitilo prava djece i omogućilo ravnateljima škola da privremeno s radnog mjesta udalje osobu za koju saznaju da je protiv nje podnesena kaznena prijava za neko od djela spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djeteta, izmjenama se propisuje da je ravnatelj dužan osobu privremeno suspendirati, uz pravo na naknadu plaće u visini pune mjesečne plaće koju je osoba ostvarila u tri mjeseca prije udaljenja od obavljanja poslova, do zaprimanja dokaza da je protiv osobe pokrenut kazneni postupak ili odbačena kaznena prijava.

SJEDNICA VLADE: Prvi put se uređuje lobiranje u Hrvatskoj: Uvodi se i Registar, kao i sankcije za kršenje Zakona

Također, ako školska ustanova zaprimi dokaz da je protiv osobe koja je zaposlena u školskoj ustanovi pokrenut i vodi se kazneni postupak, osobu će udaljiti od obavljanja poslova do obustave kaznenog postupka, odnosno najduže do pravomoćnosti sudske presude upravo na nadoknadu plaće u visine dvije trećine prosječne mjesečne plaće koju je osoba ostvarila u tri mjeseca prije udaljavanja od obavljanja poslova.

Omogućava se veća zapošljivost

Trenutačno je propisano da učiteljima i nastavnicima ugovor o radu prestaje istekom školske godine u kojoj su navršili 65 godina života i 15 godina mirovinskog staža, što nije omogućavalo njihovo zapošljavanje nakon stjecanja uvjeta za mirovinu te se izmjenama omogućava veća zapošljivost, pogotovo stručnih učitelja i nastavnika u deficitarnim zanimanjima.

Ravnatelju škole omogućilo bi se tako da, ako se na natječaj ne javi stručna osoba, može u radni odnos bez natječaja primiti stručnu osobu u mirovini na određeno vrijeme od godinu dana, s mogućnošću produljenja ugovora na određeno vrijeme za dodatnih godinu dana, ali ne dulje od 67. godine života.

JAČANJE ZAŠTITE DJETETA I ŽRTVE NASILJA Nakon što je Ustavni sud suspendirao 18 članaka, Vlada izmijenila Obiteljski zakon

Radni odnos mogao bi se zasnovati na određeno vrijeme i s osobom koja je tijekom studija bila korisnik posebne državne stipendije Ministarstva za STEM nastavničke studijske programe (koja iznosi 600 eura mjesečno) i koja je, sukladno uvjetima stipendiranja, preuzela obavezu rada u školi, a na taj se način osigurava stručno izvođenje nastave.

Omogućava se i, na temelju vlastitog zahtjeva, mogućnost prelaska radnika koji je zaposlen u školskoj ustanovi na neodređeno vrijeme u drugu školsku ustanovu, a temeljem sporazuma ravnatelja tih škola.

 

 

Idi na 24sata

Komentari 1

  • i.hun 09.11.2023.

    Mislim da djeca uopće ne bi trebala ići u školu osim kada roditeljima treba više slobodnog vremena za kavu. U slučaju da se roditelj ne slaže sa ocjenom nastavnika istoga treba promptno udaljiti iz škole, a roditeljima omogućiti da sami upišu željenu ocjenu za svoje dijete. Ako nastavnik, ne daj Bože ukori dijete odmah mu zabraniti da predaje u bilo kojoj školi u RH..

Komentiraj...
Vidi sve komentare