Obavijesti

News

Komentari 3

Prvi put se uređuje lobiranje u Hrvatskoj: Uvodi se i Registar, kao i sankcije za kršenje Zakona

Prvi put se uređuje lobiranje u Hrvatskoj: Uvodi se i Registar, kao i sankcije za kršenje Zakona

Dodatno se jača uloga Povjerenstva za sukob interesa kao neovisnog, antikorupcijskog tijela, kazao je ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica prilikom slanja Zakona u saborsku proceduru

VIDEO

Zakon o lobiranju je dio aktivnosti koje Ministarstvo pravosuđa i uprave provodi u okviru Strategije za sprečavanje korupcije do 2030. godine i Nacionalnog plana oporavka i otpornosti te predstavlja važan iskorak u kreiranju antikorupcijske politike i preventivnog djelovanja, poručio je resorni ministar Ivan Malenica govoreći o Zakonu o lobiranju koji je Vlada uputila u saborsku proceduru.

Prvi put se regulira aktivnost lobiranja u Hrvatskoj

Njime će se prvi put regulirati aktivnost lobiranja u Hrvatskoj. A osim što se njime uređuju načela lobiranja, definira se i tko može biti lobist, tko korisnik lobiranja, a tko lobirane osobe. Nastojanje da se lobistička praksa i mogućnost utjecaja na proces donošenja i učinkovitost javnih politika učini što transparentnijim te na taj način poveća povjerenje građana u donositelje odluka, naglašava se u Zakonu, postoji i zbog ograničavanja nepriličnog utjecaja (interesnih skupina) predstavnika privatnog kapitala na javnu politiku, poticanja odgovornosti i integriteta lobista i donositelja odluka, podizanja povjerenja javnosti u institucije, ali i jačanja pozicije građana s obzirom na sudjelovanje u formiranju javnih politika.

Novim zakonom dolazi se na kraj lobiranju uz mito: 'Ako žele raditi, moraju se registrirati'
Novim zakonom dolazi se na kraj lobiranju uz mito: 'Ako žele raditi, moraju se registrirati'

- Predviđeno je i uvođenje registra lobista, koji će se voditi pri Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa, čime se dodatno jača uloga tog Povjerenstva kao neovisnog, antikorupcijskog tijela. U registar će se morati upisati svi koji se žele baviti lobiranjem, neovisno o tome primaju li za to naknadu ili ne - istaknuo je Malenica.

Uvodi se registar lobista pri Povjerenstvu za sukob interesa

Registar će biti javan, dodao je. Podaci će za fizičke osobe koje se bave lobiranjem biti javno dostupne dvije godine, a za pravne osobe pet godina od brisanja iz registra.

- Također, lobisti će o svom radu, to jest lobiranju, Povjerenstvu podnositi godišnje izvješće. Prijedlogom zakona su uređena i pitanja sankcija za povredu zakona, a Povjerenstvo će moći izricati mjere koje uključuju i zabranu obavljanja lobiranja na određeno vrijeme, novčane kazne, kao i brisanje iz registra lobista - naveo je još ministar. 

A kako je navedeno u prijedlogu zakona, novčane sankcije za fizičke osobe koje lobiraju, a nisu upisane u registar, kretat će se od 500 do 5000 eura, a za pravne osobe od 2000 do 20.000 eura.

Definira se tko je lobist, tko korisnik lobiranja, tko lobirana osoba

Prema napomeni u samom prijedlogu Zakona, ne postoji općeprihvaćena definicija lobiranja. U preporuci Odbora ministara Vijeća Europe državama članicama o pravnoj regulaciji lobističkih aktivnosti u kontekstu javnog odlučivanja, lobiranje se definira kao promicanje posebnih interesa komunikacijom s javnim službenikom u sklopu strukturiranog i organiziranog djelovanja usmjerenog na utjecanje na javno odlučivanje. Pritom javno odlučivanje znači donošenje odluka unutar zakonodavnih i izvršnih vlasti, bilo na nacionalnoj, regionalnoj ili lokalnoj razini, a javni službenik označava svaku osobu koja obnaša javnu funkciju, neovisno o tome je li izabrana, zaposlena ili na drugi način angažirana, u zakonodavnoj ili izvršnoj vlasti. 

Članovi Vlade slušali su ustašku koračnicu BBB-a: 'Neka policija postupa. Ovo je štetno svima'
Članovi Vlade slušali su ustašku koračnicu BBB-a: 'Neka policija postupa. Ovo je štetno svima'

- Ovakva uloga lobiranja je bitna s obzirom na kompleksnost javnih politika i odlučivanja u državi te može stvoriti širok učinak na političke procese. Lobiranje zasnovano na dokazima te iscrpnim i detaljnim istraživanjima i analizama može unaprijediti kvalitetu donošenja odluka. S druge strane, moguća štetnost tih utjecaja po javni interes, pogotovo kada su prikriveni, glavni je razlog nastojanja da se lobiranje uredi zakonom - napominje se.

Lobist, navodi se u Zakonu, fizička je ili pravna osoba (što uključuje strane i domaće fizičke i pravne osobe) koja lobira, a podrazumijeva lobiste koji lobiraju za korisnike lobiranja, uključujući konzultante koji se bave lobiranjem i profesionalne lobiste - lobiste koji lobiraju za poslodavca kod kojeg su zaposleni te organizacije ili tijela koja predstavljaju profesionalne, poslovne ili druge sektorske interese, uključujući profesionalna, gospodarska i interesna udruženja, udruženja poslodavaca i organizacije civilnog društva.

Lobiranom osobom smatra se svaka osoba koja je kao dužnosnik, posebni savjetnik ili službenik izabrana, imenovana, zaposlena ili na drugi način angažirana u tijelima zakonodavne ili izvršne vlasti, tijelima državne uprave, odnosno u tijelima jedinica lokalne samouprave. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Zatreslo kod Zagreba: 'Osjetila se vibracija i tutnjava. Zaljuljalo se sve. Do  kada više taj strah?'
MAGNITUDA 1.3 PO RICHTERU

Zatreslo kod Zagreba: 'Osjetila se vibracija i tutnjava. Zaljuljalo se sve. Do kada više taj strah?'

Epicentar potresa od 1.3 po Richteru bio četiri kilometra zapadno od Svetog Ivana Zeline

Radnici Varteksa točno u 6 sati počeli štrajk: Nova direktorica im nudi 50 eura da ne štrajkaju
NOVA ŠEFICA

Radnici Varteksa točno u 6 sati počeli štrajk: Nova direktorica im nudi 50 eura da ne štrajkaju

Prosječna neto plaća u Varteksu lani je iznosila 570 eura mjesečno. Nedavno je Dražen Dobiš iz Požege smijenjen iz uprave Varteksa...
Pupovac se oglasio: 'O tome tko će biti dio Vlade, a tko ne, što se nas tiče, odlučujemo mi - SDSS'
KOMENTIRAO PREGOVORE O VEĆINI

Pupovac se oglasio: 'O tome tko će biti dio Vlade, a tko ne, što se nas tiče, odlučujemo mi - SDSS'

Ponižavanje SDSS-a u političkom životu je i ponižavanje Srba u Hrvatskoj. Segregiranje tih zastupnika jeste segregiranje Srba u Hrvatskoj - tvrdi Pupovac.