To je to što me zanima!

Roditelji odgojitelji prijete i tužbama, Tomašević ih odlučio primiti na sastanku u srijedu

Želimo da se sve stopira i da nam se ne diraju naša stečena prava. Na sastanku s dogradonačelnicom Dolenec nije ništa dogovoreno, poručuju majke
Vidi originalni članak

Kompromisnih rješenja nema. Ne pristajemo na odluku kakva je sad, rezolutno je poručila predstavnica inicijative “Djeca su budućnost”, Ljiljana Dragić.

Prosvjedovala je s još stotinjak roditelja-odgojitelja i njihovom djecom ispred zagrebačke Gradske uprave zbog najavljenog ukidanja te mjere. “Zagreb nije vaš! Zagreb je naš!”, “Tomaševiću, sram te i stid bilo”, “Grad (ne)prijatelj djece”, “Ja nisam trošak, ja sam budućnost”, poručili su transparentima gradonačelniku Tomislavu Tomaševiću, koje su mu razvili pod prozorom.

KOMENTIRAO AKTUALNOST Tomašević: Otkako smo otvorili nove punktove, cijepilo se više od 20.000 ljudi, dobar trend

Do 4. prosinca je, podsjetimo, u tijeku javno savjetovanje o izmjenama odluke o novčanoj pomoći za roditelja-odgojitelja s troje i više djece, prema kojima će se ona smanjiti sa 65 posto bruto prosječne zagrebačke plaće na 1000 kuna mjesečno, ali i skratiti s 15. godine najmlađeg djeteta do njegove sedme godine. Nova gradska vlast ističe kako je mjera bila neodrživa za proračun, a demografski učinak malen, odnosno dvojben. Dragić, s druge strane, navodi kako je korisnika 5800, a djece roditelja-odgojitelja 20.000 te upozorava kako će 1. svibnja iduće godine, ako odluka stupi na snagu, svi roditelji čije je dijete starije od sedam godina ostati bez primanja. Ovi roditelji se pitaju i kamo će s djecom, kad mjesta u vrtićima nema dovoljno. Stoga ove majke tjednima traže sastanak s gradonačelnikom Tomaševićem. Dolaze mu pred Poglavarstvo, zovu ga na mobitel, prate na javna događanja ne bi li ga negdje ulovile... On im je, pak, nedavno na razgovor poslao svoju zamjenicu Danijelu Dolenec, no tim postupkom, koji su ocijenile kao izbjegavanje, ali i samim sastankom nisu bile zadovoljne. Stoga su nastavili s prosvjedima i pozivima prema zastupnicima u Gradskoj skupštini da stanu na njihovu stranu i ne podrže ukidanje ove mjere, koju je uveo pokojni gradonačelnik Milan Bandić.

- Želimo da se sve stopira i da nam se ne diraju naša stečena prava. Na sastanku s dogradonačelnicom Dolenec nije ništa dogovoreno. Ova mjera je demografska i nju smo ostvarili na posve legitiman način. Nema mjesta u vrtićima i pedagoški standardi se ne poštuju, a nema ni odgojitelja na burzi za dodatnu djecu. Mi nismo profesionalne rađalice, nego majke koje se bore za svoju djecu - poručuju majke.

DANIJELA DOLENEC: 'Mjera roditelj-odgojitelj košta, a nema učinka niti je održiva'

Kad su kao roditelji odlučili dati otkaze i koristiti taj status, nitko od njih nije razmišljao da bi ta mjera mogla biti privremena i da bi se jedan dan mogla ukinuti, ističe Dragić.

- Mjera je izglasana na Skupštini, i to se činilo kao jedna sigurnost. Vidimo da imamo sve manje stanovnika u Hrvatskoj pa mislim da se ove mjere ne bi trebale ukidati, nego gledati da se prošire na cijelu Hrvatsku - poručila je u razgovoru za N1 dodavši kako neće odustati ni ako nova gradska vlast doista tu mjeru i ukine.

- Onda ćemo se boriti pravnim putem. Imamo temelja za tužbe pa ćemo ići s tim - poručila je u ime roditelja.

A gradonačelnik Tomašević ipak je popustio pa jučer najavio kako će ih danas u 16 sati primiti i poslušati.

ZAGREB Tomašević tvrdi: Sastat ćemo se s roditeljima-odgojiteljima

- Od sastanka ne očekujemo previše jer nas izbjegavaju otkako je izašlo u javnost da će se ukinuti mjera - rekle su organizatorice prosvjeda i najavile novi za petak na Trgu bana Jelačića.

Idi na 24sata

Komentari 215

  • pospant 22.01.2022.

    Nek samo one traze sta hoce, kod svake se vidi podbradak od nerada i brige za cuvanje djece

  • omniameamecumporto 24.11.2021.

    Dražen, a zašto bi ga prekinuli, što bi se desilo onda majka tek treba tu djecu voditi i usmjeravati i odgajati.Treba shvatiti da majka odgajateljica vlastite djece, u ovom slučaju radi najvredniji posao i nikako ne leži doma, koliko je posla sa osmoškolcima pa i kasnije.Ne razumijem ljude koji ne mogu shvatiti da je posao majke odgajateljice društveno vrijedan posao, vredniji od tamo nekog čišćenja kancelarije ili rada na šalteru i da država dobiva time.Dobija kvalitetnije ljude,štedi na raznim subvencijama koji prate vrtičku generaciju, a priče o socijalizaciji mogu zataknuti mačku za rep jer se djeca socijaliziraju u igri popodne, vikendom i praznikom.Naravno da se ovaj post ne odnosina vas jer znam vaše mišljenje, samo mislim da majke treba do kraja ispratiti na ovom poslu jer i ja sam pomislio kao i vi ali mislim da bi to ipak zagorčalo život djeci i majkama pa onda i cijeloj obitelji.

  • omniameamecumporto 24.11.2021.

    Žalostan sam čitajući ove komentare i pitam se gdje je nestao čovjek. Pogledajte malo što nam susjedi rade glede pronatalitetne reforme. Ovo u Zagrebu trebalo bi ostati tako osim možda uvjetovati jednim zaposlenim roditeljem ako postoji a cijeli bi problem trebalo podići na državni nivo . Govorim kao otac četvero odrasle djece, supruga domaćica a ja radnik, zadnja je sada na faksu, koja nisu dobila ništa. Tužno je kako neki govore kako ne žele hraniti tuđu djecu. Evo moj primjer najstariji je završio FER i krenuo je sa poslom u Njemačkoj u Londonu je sa 27 godina održao predavanje poslovnim ljudima iz cijelog svijeta u čuvenoj O2 građevini. Vratio se u Hrvatsku zaposlio u stranoj kanadskoj firmi koja ima ogranak u Hrvatskoj za 20-25 tisuća neto kao samac još ima i vlastitu IT firmu iz koje radi sa cijelim svijetom i plaća naravno enormna davanja državi, samo jedna plaća mu je kao pet radničkih. Došao je doma a bio je menadžer u Adidasu u Njemačkoj. Nije želio porez plaćati u tuđoj zemlji. A nitko mu ovdje baš ništa nije dao niti nama kao obitelji sa više djece pomogao. Zato se ja eto zalažem da majke odgajaju djecu ako ih žele imati više i neka budu doma jer rade najplemenitiji posao koji je vredniji od 500 eura na tržištu rada. Grad neće trebati sufinancirati vrtiće za tu djecu niti će majke koristiti bolovanja pa time teretiti zdravstvo a djeca će imati majku a ne tetu robota koja viče na poslu...socijalizacija popodne , vikendom i praznikom.

Komentiraj...
Vidi sve komentare