To je to što me zanima!

Ručni rad: 'Posao s raspelima nije išao pa sad radim faluse...'

Andrej Macko (45) iz Slavonskog Broda kaže da je svakoj skulpturi udahnuo dušu. Andrej kaže da Nijemci i Njemice nemaju tabua što se tiče seksualnosti, njima je ona normalna
Vidi originalni članak

Andrej Macko (45) iz Slavonskog Broda ide u Berlin gdje će na Alexanderplatzu na Božićnom sajmu izložiti rukotvorine od drva i metala.

Ovih dana priprema zbirku predmeta koje će ponijeti u njemački glavni grad.

- Bio sam i prošle godine, imao sam prodajnu izložbu. Nosio sam raspela od drveta, pa sam loše prošao, zanimanje nije bilo naročito. Rekli su mi prijatelji Nijemci: ‘Dođi nam opet, ali donesi nešto zanimljivije’. Na moje pitanje što bi htjeli, rekli su: ‘Falusi, to je to što će zanimati Nijemce’ - kaže Andrej.

Berlin je za njega specifičan grad u kojemu su svi oblici seksualnosti, koji su kod nas tabu, legalni. I tada je doživio prosvjetljenje.

- Kad sam se vratio u Hrvatsku, vidio sam da je još sve u k..cu, da sve što radim, radim za k..ac, pa sam pomislio zašto ja na k..cu ne bih zaradio. Poslušao sam ih, izradio sam 40-ak falusa raznih oblika i veličina. U zbirci imam i jedan crni koji sam izradio od komada hrasta iz Save. Nije gotov i to ću doraditi ondje na izložbi da ljudi vide kako se to radi. Svi su oni bili jedan običan komad drveta kojemu sam udahnuo dušu - kaže Andrej.

Nosi u Berlin, tvrdi, i raspela te oko 400 drvenih podložaka za rezanje suhog mesa, kobasica, sira i povrća.

I sve je to unikatno.

- Sve moje drvenarije su u prirodnom obliku, samo malo dorađene brusnim papirom. Onima koji to kupe ostavljam na volju kako će ih obojiti ili lakirati, to je stvar osobnog ukusa – rekao je Andrej kojeg smo zatekli u njegovoj radionici u dvorištu obiteljske kuće u Brodskom Vinogorju.

No ima problem koji posao dovodi u pitanje - ne zna čime će putovati u Berlin.

- VW kombi mi se baš pokvario, trenutačno je kod majstora, a ostao sam kratak s novcem i za popravak i za put do Berlina. Molio bih dobre ljude da pomognu - kaže Andrej.     

Idi na 24sata

Komentari 46

  • msnjaric5 28.11.2016.

    Sotono taj crni zabodi si ga u čmar..

  • 28.11.2016.

    24 di mi je nestao komentar ? Lipo sam vas pitala da li bi ja kad bi u konteksu napisala falus kao vi, dobila žuti ? I još sam vas pitala da li to izopačine uvodite na mala vrata jer je bolja zarada na falusima nego na raspelu. Zbog ČEGA sam dobila žuti ?!? Koga sam uvrijedila ?!?!

  • Danijel.B 27.11.2016.

    Svi oni koji misle da je normalno na Božićnom sajmu prodavat umjetne kur...ce, to su poremećene osobe.

Komentiraj...
Vidi sve komentare