To je to što me zanima!

Ruski 'njet' za ISS: 'Ukinite nam sankcije i tek onda ćemo opet skupa surađivati u svemiru'

Šef ruske svemirske agencije rekao je u subotu da će obnova normalnih odnosa između partnera na Međunarodnoj svemirskoj postaji zajedničkim svemirskim projektima biti moguća kad Zapad ukine sankcije Moskvi
Vidi originalni članak

Šef ruske svemirske agencije rekao je u subotu da će obnova normalnih odnosa između partnera na Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS) i drugim zajedničkim svemirskim projektima biti moguća kad Zapad ukine sankcije Moskvi.

Čelnik Roskosmosa Dmitrij Rogozin objavio je na društvenim mrežama da je cilj sankcija "ubiti rusko gospodarstvo i gurnuti naš narod u očaj i glad, baciti našu zemlju na koljena".

'MOGUĆNOST POSTOJI' Papa Franjo: Razmišljam o putu u Ukrajinu. Pozvali su me

Dodao je da "u tome neće uspjeti, ali su namjere jasne".

"Zato vjerujem da je obnova normalnih odnosa između partnera na Međunarodnoj svemirskoj postaji (ISS) i drugim projektima moguća samo uz potpuno i bezuvjetno ukidanje ilegalnih sankcija", rekao je Rogozin.

Rogozin je dodao da će se prijedlozi Roskosmosa o prekidu suradnje na ISS-u sa svemirskim agencijama Sjedinjenih Država, Kanade, Europske unije i Japana uskoro dostaviti ruskim vlastima.

Ranije je već rekao da bi sankcije mogle "uništiti" američko-rusko partnerstvo na ISS-u.

Zapad je nametnuo opsežne sankcije Rusiji zato što je pokrenula invaziju na Ukrajinu 24. veljače, što Moskva naziva "specijalnom vojnom operacijom".

Unatoč napetostima, američki astronaut i dva ruska kozmonauta sigurno su sletjeli u Kazahstan u srijedu nakon što su napustili svemirsku stanicu u istoj kapsuli.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Europska svemirska agencija priopćila je u ožujku da obustavlja suradnju s Roskosmosom na misiji ExoMars - slanju rovera na Mars u potrazi za znakovima života na površini Crvenog planeta.

Britanska satelitska tvrtka OneWeb objavila je prošlog mjeseca da je sklopila ugovor s tvrtkom SpaceX Elona Muska za slanje svojih satelita u orbitu nakon što je 4. ožujka otkazala lansiranje 36 satelita s ruskog kozmodroma Bajkonur u Kazahstanu zbog zahtjeva koje joj je Moskva postavila u posljednjem trenutku.

>>Uživo događanja iz Ukrajine pratite ovdje

Idi na 24sata

Komentari 38

  • Hrvat za Hrvate 03.04.2022.

    Ma izolirati ruse na 10 godina pa kolko kostalo da kostalo!!

  • 02.04.2022.

    Sto nije zemlja ravna ploča?

  • 1964 02.04.2022.

    U skoroj budućnosti dica će u školi učiti ...bile jedmom moćne države(Rusija i USA) koje su uništile same sebe.U to će vrime sviton vladati neka druga država.Mislin se zašto to nebi bila Hrvatska- zašto ne.Samo tribamo biti pametniji i složniji i iskoristiti ovaj kaos.Ako nećemo mi oće netko drugi.

Komentiraj...
Vidi sve komentare