To je to što me zanima!

Rusija zaprijetila: Bit ćemo prisiljeni reagirati odbije li SAD glavne sigurnosne zahtjeve

Premda Rusija pozdravlja spremnost na "temeljit rad na mjerama za kontrolu naoružanja i smanjenje rizika", to je moguće samo ako na stolu budu i glavni ruski zahtjevi, istaknulo je ministarstvo
Vidi originalni članak

Rusija je u četvrtak zaprijetila da će reagirati, uključujući vojno, ako Sjedinjene Države odbiju njezine glavne sigurnosne zahtjeve, ponovivši da traži da se američke snage povuku iz središnje i istočne Europe i baltičkih zemalja.

"Ako američka strana ne bude spremna na dogovor u pogledu čvrstih pravnih jamstava za našu sigurnost (...) Rusija će biti prisiljena reagirati, u prvom redu provedbom mjera vojnog i tehničkog karaktera", poručilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova u svojem odgovoru na američke prijedloge da pregovaraju o europskoj sigurnosti.

NAPETOSTI NA ISTOKU Stigle nove satelitske snimke. SAD: Rusija gomila vojne snage u Ukrajini, priprema zalihe krvi

Moskva inzistira na "povlačenju svih američkih snaga i oružja raspoređenih u središnjoj i istočnoj Europi, u jugoistočnoj Europi i u baltičkim zemljama" i očekuje također prijedloge Zapada u pogledu zahtjeva da se "odrekne svakog budućeg proširenja NATO-a".

Premda Rusija pozdravlja spremnost na "temeljit rad na mjerama za kontrolu naoružanja i smanjenje rizika", to je moguće samo ako na stolu budu i glavni ruski zahtjevi, istaknulo je ministarstvo.

NAPETO STANJE Ukrajina strahuje od ruskih 'provokacija', Rusija zabrinuta zbog izvješća o eskalaciji

"Ruski prijedlozi cjelina su i moraju biti razmotreni kao cjelina ne isključujući neke od njezinih dijelova", navodi se u odgovoru.

Moskva je u tom istom dokumentu naglasila da ne planira invaziju na Ukrajinu iako je na njezinim granicama rasporedila više od 100.000 vojnika.

GLOBALNE POSLJEDICE Američka ministrica: 'Sankcije za Rusiju u slučaju napada će izazvati teškoće cijelom svijetu'

Ona smatra da je Zapad optužuje da planira napad kako bi izvršio "pritisak i umanjio važnost ruskih prijedloga o sigurnosnim jamstvima" koje traži.

ZAPAD UPOZORAVA Nove satelitske snimke ukazuju na veliku vojnu aktivnost blizu Ukrajine, Moskva poriče napad

Zapad je odbio ruske zahtjeve iznesene u prosincu prošle godine, ali je predložio pregovore o pitanjima kao što je razoružanje. Moskva je na te prijedloge danas odgovorila navedenim porukama.

Idi na 24sata

Komentari 2

  • marko_5 17.02.2022.

    Nisam za rat . Nikad . Al tolko su se po.rali i dalje se.u po Slavenima u zadnjih 300, 400 ta kao civilizirana Europa. Da se nešto treba Napravit. Dakako molimo se Bogu sa rata nikad vise ne bude pogotovo medju Slavenskim narodima

Komentiraj...
Vidi sve komentare