To je to što me zanima!

Ruske ankete: Putinu porasla popularnost nakon invazije

Obični Rusi imaju malo pristupa neovisnom izvještavanju o svojoj zemlji jer su posljednjih nekoliko godina ugašeni gotovo svi značajni mediji koji su odstupali od vladine politike
Vidi originalni članak

Ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu porasla je potpora na 81,6 posto sa 67,2 posto koju je imao prije nego što je naredio invaziju na Ukrajinu 24. veljače, pokazuju u petak rezultati ankete državne agencije VTsIOM.

Rat je protjerao više od 10 milijuna Ukrajinaca iz njihovih domova, ubio i ranio tisuće, pretvorio gradove u ruševine i doveo do opsežnih zapadnih sankcija koje će srozati ruski životni standard.

POGLEDAJTE VIDEO: Putinov novac

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

VTsIOM je objavio da je 78,9 posto ispitanika u njihovom posljednjem istraživanju reklo da odobrava Putinove postupke, u usporedbi sa 64,3 posto u posljednjoj anketi prije početka invazije na Ukrajinu koju Rusija naziva svojom "specijalnom vojnom operacijom". Udio Rusa koji ne odobravaju njegove postupke pao je s 24,4 posto na 12,9 posto.

Ukrajina i zapadni lideri osudili su rusku vojnu akciju kao ničim izazvanu agresiju. Kremlj tvrdi da mora demilitarizirati i denacificirati Ukrajinu kako bi zaštitio stanovništvo koje govori ruski i spriječio potencijalnu prijetnju od NATO-a. 

Brojke VTsIOM-a slične su podacima istraživanja koje je 30. ožujka objavio nezavisni Levada centar - u kojemu je udio Rusa koji su rekli da odobravaju Putinove postupke porastao na 83 posto sa 71 posto u veljači. 

IZ SOVJETSKOG DOBA Slovačka donirala Ukrajincima svoj protuzračni sustav S-300

Levada je zabilježila usporediv porast Putinovog rejtinga 2014. godine kada je Rusija anektirala Krim, a separatisti koji govore ruski jezik preuzeli kontrolu nad dijelom regije Donbas na istoku Ukrajine uz potporu Moskve.

Obični Rusi imaju malo pristupa neovisnom izvještavanju o svojoj zemlji jer su posljednjih nekoliko godina ugašeni gotovo svi značajni mediji koji su odstupali od vladine politike. 

UŽAS U KRAMATORSKU Čak 50 mrtvih u napadu na željezničku postaju. Rusi tvrde: Takve projektile koristi Ukrajina

Od početka rata 24. veljače, Moskva je dodatno ograničila pristup stranim medijima i društvenim mrežama te proglasila kaznenim djelom objavljivanje izvješća o oružanim snagama koje se razlikuju od službenih izjava. 

VTsIOM je naveo da svakodnevno provodi anketu nad 1.600 ljudi diljem Rusije, a njegove tjedne ankete su prosjek odgovora iz prethodnih sedam dana.

Anketa objavljena u petak provodila se od 28. ožujka do 4. travnja, dodaju.

>> Stanje u Ukrajini iz minute u minutu pratite ovdje.

Idi na 24sata

Komentari 27

  • beli1977 08.04.2022.

    Lažu!!!!

  • picuskin 08.04.2022.

    Podržavali su i cara Nikolu pa je završio s obitelji izrešetan u sibirskoj rupi pod balvanima

  • NEOPISIVO_2 08.04.2022.

    To znači da se kod uvođenja sankcija ne treba razmišljati o tome da li narod Rusije pogađaju sankcije ili pogađaju njihovu političku i vojnu elitu. Prvo treba svima sa ruskim putovnicama zabraniti bilo kakvo sportsko natjecanje izvan Rusije, bilo da je pojedinačno ili ekipno, sve dok zadnji ruski vojnik ne napusti zadnji centimetar teritorija Ukrajine.

Komentiraj...
Vidi sve komentare