Obavijesti

News

Komentari 340

Pentagon predvidio idući potez ruske vojske. EU usvojila novi set sankcija, evo što se mijenja

Pentagon predvidio idući potez ruske vojske. EU usvojila novi set sankcija, evo što se mijenja
8

Ruska invazija na Ukrajinu ušla je u 44. dan. Europska unija i njene članice svakim danom uvode nove sankcije Rusiji. S druge strane Ukrajina moli za dodatnu vojnu pomoć

Najvažniji događaji

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Rat u Ukrajini 8. travnja , 44. dan invazije
Sortiranje događaja
0.07

Povjerenica Vijeća Europe: Odgovorni za Kramatorsk moraju odgovarati na sudu 

Povjerenica Vijeća Europe za ljudska prava pozvala je u petak da se sudi odgovornima za teška kršenja ljudskih prava kakav je napad na ukrajinski grad Kramatorsk, a što bi moglo biti i ratni zločin prema međunarodnom humanitarnom pravu.

Prema ukrajinskim vlastima najmanje je 50 osoba ubijeno u petak, a među njima djeca na željezničkoj postaji gdje su čekali evakuaciju u sigurnije dijelove Ukrajine na koje ruska vojska priprema ofenzivu.

"Odgovorni za teška kršenja ljudskih prava kakav je napad Kramatorsk, moraju odgovarati na sudu", poručila je u priopćenju povjerenica Dunja Mijatović.

"Takvi napadi mogli bi biti i ratni zločin prema međunarodnom humanitarnom pravu", rekla je.

Kazala je da je za desetke civila koji su čekali na željezničkoj postaji u Kramatorsku jutros, u nadi da će se evakuirati iz područja kojima prijete napadi ruskih snaga, putovanje završilo u krvoproliću napadima balističkih projektila.

"Stotine drugih su ranjeni u tom napadu, a mnogi očajnički traže svoje preživjele u lokalnim bolnicama", napisala je.

Napad na gusto naseljeno gradsko područje Ukrajine samo je još jedna demonstracija očitog prezira prema životima civila, rekla je Mijatović.

"Svima koji žele napustiti pogođena područja ili im prijeti neprijateljska akcija mora se omogućiti da to učine na siguran način", kazala je.

23.23

Ukrajinska povjerenica za ljudska prava: Ruski vojnici silovali maloljetnike 

Ruski vojnici silovali su maloljetnike, kazala je u petak povjerenica za ljudska prava u ukrajinskom parlamentu Ljudmila Denisova. 

Četrnaestogodišnja djevojčica iz Buče blizu Kijeva zatrudnila je nakon su je silovala petorica muškaraca, objavila je Denisova na Facebooku. Silovan je i jedanaestogodišnji dječak iz Buče, a što je njegova majka morala promatrati vezana za stolicu.

Informacije nije moguće provjeriti iz neovisnog izvora. 

I Oleksander Vilkul iz grada Krivij Rih izvijestio je o silovanju ukrajinskih civila. Više pročitajte OVDJE

22.55

EU izglasala novi set sankcija protiv Rusije

Europska unija usvojila je novi set sankcija protiv Rusije i subjekata povezanih s Kremljom.

Oni uključuju zamrzavanje imovine i zabranu putovanja za 216 ljudi, uključujući Putinove kćeri Jekaterinu Tihonovu (37) i Mariju Voroncovu (37). Na popisu su i čelnik Sberbanke German Gref, proizvođač oružja i milijarder Oleg Deripaska i glasnogovornik ministarstva obrane Igor Konašenkov.

Još 18 tvrtki naći će se pod sankcijama, među kojima je pet najvećih ruskih banaka, a na snagu će, doduše tek od ljeta, nastupiti i zabrana uvoza ugljena, kao i drva, votke i kemijskih proizvoda.

EU neće smjeti izvoziti mlazno gorivo i transportnu opremu u Rusiju, kao ni tehnologiju poput računala, naprednih poluvodiča i vrhunske elektronike. Ruski brodovi neće smjeti koristiti luke Europske unije, a ruski i bjeloruski kamioni stupiti na njen teritorij osim ako ne prevoze medicinske proizvode, hranu ili humanitarnu pomoć.

22.50

Pentagon: Rusi će prebaciti fokus na istok Ukrajine

John Kirkby, glasnogovornik američkog Ministarstva obrane, kaže kako Amerika očekuje da će Rusija preusmjeriti fokus na regiju Donbasa i istok Ukrajine.

- SAD želi pružiti više zaliha regiji, uključujući oružje, streljivo i obavještajne podatke - kazao je.

- Napad na željezničku postaju u istočnoj Ukrajini djelić je ruske brutalnosti u procesuiranju ovog rata. Rusija je preuzela odgovornost za napad dok nije vidjela civilne žrtve - kazao je glasnogovornik Pentagona.

22.43

Zelenski: Ukrajinci brane pravo na život

Ukrajinski predsjednik dao je intervju američkoj televiziji CBS iz Kijeva.

- Nikad nisam mislio da je ovo pravo toliko skupo. To su ljudske vrijednosti tako da Rusija ne bira što bismo trebali učiniti i kako ja koristim svoja prava - kazao je Zelenski.

- U Buči sam svjedočio smrti, samo smrti - dodao je.

Komentari 340