To je to što me zanima!

S dna mora ronioci su izvadili motor aviona Rolls Royce Merlin iz 1944. , sad slijedi restauracija

Ronilac Đani Iglić uz pomoć balona podigao je motor s dna, otegljen je do obale otoka odakle su ga dignuli dizalicom na kamion. Odvezen je u radionicu Međunarodnog centra za podvodne aktivnosti
Vidi originalni članak

- Ronilac nam je javio da je u plitkom moru na svega dva do tri metra dubine kod otoka Rivnja u zadarskom akvatoriju  nalazi motor aviona iz Drugog svjetskog rata. Kako smo čuli za slučajeve da su se dijelovi u ratu stradalih aviona znali ilegalno iznositi iz zemlje, krenuli smo odmah u akciju spašavanja. Ronilac Đani Iglić uz pomoć balona podigao je motor s dna, otegljen je do obale otoka odakle su ga dignuli dizalicom na kamion u četvrtak- kazao nam je Mladen Pešić, ravnatelj Međunarodnog centra za podvodnu arheologiju u Zadru.

U petak je već bio u radionici Međunarodnog centra za podvodne aktivnosti. Restauratori su se odmah uhvatili čišćenja i otkrili su broj aviona prema kojem ćemo saznati o kojem se avionu radilo i kad je srušen.

ČEKA SE ANALIZA Kod Novalje su otkrili ostatke antičkog broda: 'Ronioci nisu ni znali što se krije na dnu mora...'

- To se najvjerojatnije dogodilo 1944. godine, kad su srušena dva aviona sličnog tipa. Mora da je jedan od ta dva, što ćemo sa sigurnošću znati nakon odrađenog posla. Oba pilota ta dva aviona preživjela su pad, ali nažalost više nisu među živima jer su u međuvremenu umrli prirodnom smrću - rekao je Pešić.

Avionski motor je marke  Rolls Royce Merlin, a riječ je o 12-cilindarskom motoru koji je, osim u slavne zrakoplove Spitfire, ugrađivan i u Hurricane.

SNIMKA KRAJ KOSTRENE 'Ronili smo i vidjeli propeler. To je bio torpedo. Napola zakopan u mulju. Blizu je bila i mina'

S obzirom na to da su na motoru sačuvani dijelovi tri elise, vjerojatno se  radi o Hurricane RAF (Royal Air Force) fighteru srušenom u rujnu 1944.

Idi na 24sata

Komentari 12

  • metAll 25.10.2020.

    ..čemu i zašto?

  • XM12 24.10.2020.

    Taj avionski motor treba utrapiti englezima za jedan ispravan Tornado. Najbolje da tu transakciju Maminjo uradi. On to zna najbolje.

  • urnebes 24.10.2020.

    još da nam je pronać nosač aviona, mogli bi provocirat rat.

Komentiraj...
Vidi sve komentare