News

Komentari 1

Kod Novalje su otkrili ostatke antičkog broda: 'Ronioci nisu ni znali što se krije na dnu mora...'

Kod Novalje su otkrili ostatke antičkog broda: 'Ronioci nisu   ni znali što se krije na dnu mora...'

Vidljivih ostataka broda nema, ali njegovi dijelovi za krov ostali su netaknuti. Više o tome tko ga je izradio i gdje je putovao znat će se tek kada pronađu pečat

Kod Novalje su otkriveni ostaci broda iz antičkih vremena, skoro netaknutog dvije tisuće godina, a prema prvi pretpostavkama, brod je bio dug 10-15 metara, javlja Morski.hr.

Vidljivih ostataka broda nema, ali njegovi dijelovi za krov ostali su netaknuti. Više o tome tko ga je izradio i gdje je putovao znat će se tek kada pronađu pečat. Zna se da je po Novalji bilo kemičarskih peći iz vremena Rima pa će se nakon što pronađu pečat znati radi li se o lokalnoj proizvodnji.

Morski.hr piše kako su mnogi ronioci vidjeli ovaj podmorski nalaz, no da nisu bili svjesni o čemu je riječ. Ne žele otkriti točnu lokaciju jer se boje da mi je netko devastirao u posljednji čas.

U moru kraj Paga ronila je Javna vatrogasna postrojba Čakovec koja tamo provodi svoja trening ronjenja svake godine. Ove godine su došli roniti na Letavici, a kada su vidjeli što se krije u dubinama mora, javili su se konzervatorskom uredu da provjere prepoznaju li nalazak, a kada nikome od stručnjaka nisu bili poznati baš ovi ostaci brodoloma, odmah su pozvali podvodnog fotografa Nikolu Hrženjaka iz Čakovca da zabilježi nalazak.

Najčitaniji članci