Obavijesti

News

Komentari 23

'Ronili smo i vidjeli propeler. To je bio torpedo. Napola zakopan u mulju. Blizu je bila i mina'

'Ronili smo i vidjeli propeler. To je bio torpedo. Napola zakopan u mulju. Blizu je bila i mina'
9

Ronioci KPA 3. Maj, Nika Keller i Matko Kalajzić, odrađivali su 14.6. stažni uron u akvatoriju Kostrene kada su pronašli predmet nalik torpedu. Na drugom zaronu su ga snimili i fotografije pokazali stručnjacima

VIDEO

Zasad sve indicije koje imamo su da se radi upravo o riječkom torpedu što je odličan nalazak jer ih je jako malo izvađeno iz Kvarnera. Kad smo ga otkrili, vidjeli smo kako mu viri pogonski dio, a ostatak je ukopan u mulju.

POGLEDAJTE VIDEO: Kraj Kostrene pronašli torpedo i minu

Pokretanje videa...

bomba 00:59

Ispričao nam je to podvodni fotograf i ronilac Matko Kalajzić (43), koji je 14. lipnja, dok je s kolegicom iz Kluba podvodnih aktivnosti (KPA) 3. Maj Nikom Keller roneći u akvatoriju Kostrene prvo pronašao torpedo.

Leži na 40 metara

Trebao je to biti tek jedan od stažnih urona, no dobra vidljivost na 40-ak metara dubine, na dijelu koji je inače teško dostupan, donio im je ronilačku ekskluzivu.

- Zaronili smo ondje 22. lipnja s kolegom Fisnikom Sahatçijem kako bi to sve dokumentirali. Čekali smo buru koja je očistila more kako bi uopće mogli naći i vidjeti to što tražimo. S obzirom na dobru vidljivost, 20-ak metara dalje ugledali smo predmet koji nam je nalikovao na podmorsku minu - ispričao nam je Kalajzić.

Zvat će vojsku i MUP

Prema prvim informacijama, torpedo je najvjerojatnije kalibra 450, no za detalje o pronalasku obratili su se kolegi podvodnom fotografu i istraživaču Danijelu Frki.

On je istraživao brojne olupine u Jadranu te je o tome napisao i brojne tekstove i knjige.

- Treći put smo ondje zaronili 7. srpnja i tad je Frka ronio s nama. Kvalitetno smo sve snimili da možemo sve prijaviti Muzeju Torpeda u Rijeci. Oni su obećali kontaktirati vojsku i MUP vezano za vađenje tog oružja kako bi sačuvali te vrijedne nalaze - kaže Kalajzić.

Što se torpeda tiče, nadaju se da će ga pronaći i otkopati cijelog te da je ostala sačuvana i bojeva glava. Niti s minom neće biti lako jer takva sadrži i do 350 kilograma eksplozivnog punjenja pa će svi u akciji morati biti itekako oprezni.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 23
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.