To je to što me zanima!

Sabor izglasao Roberta Šveba za novog ravnatelja HRT-a: Mostovci napustili sabornicu

Zbog Roberta Šveba Odbor za medije morao se sastajati čak tri puta, a na akciju oporbe zbog neregularne druge sjednice morao je intervenirati i Odbor za Ustav. Oporba se usprotivila ovom izboru vladajućih
Vidi originalni članak

Sabornica je danas na početku sjednice nakon dugo vremena bila puna, a svi zastupnici na svojim radnim mjestima. Razlog - glasanje. I to o novom ravnatelju HRT-a, nasljedniku Kazimira Bačića, koji je smijenjen s te funkcije nakon što je završio u pritvoru zbog davanja mita. Glasanje je danas, u srijedu, jer sutra istječe rok za odabir čelne osobe na javnoj televiziji. A zbog Roberta Šveba Odbor za medije morao se sastajati čak tri puta, a na akciju oporbe zbog neregularne druge sjednice morao je intervenirati i Odbor za Ustav. 

ZBOG IZBORA RAVNATELJA HRT-A Show oporbe u Saboru, svi stali za govornicu. Miletić: Nikola, brate, pali kameru ne odlazimo!

Oporba je danima naglašavala kako je Šveb u sukobu interesa kao suvlasnik privatne firme koja desetljećima posluje s HRT-om i koja bi javnoj televiziji mogla postati konkurencija u poslu sportskih prijenosa. Stoga, poručivali su, ne može biti ravnatelj. Vladajući su unatoč tome inzistirali na Švebu kao kandidatu, a oporba tvrdila da je to tako jer ga je osobno ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek gurala na ovu poziciju. Stoga su joj poručili da će idućih pet godina upravo ona biti odgovorna za njega i stanje na HRT-u. 

Mostovci napustili sabornicu

Prije samog glasanja oporba je iskoristila mogućnost sazivanja stanke kako bi još jednom ponovili svoje razloge protivljenja ovom kandidatu. 

- Oko sukoba interesa je ovih dana bilo izgovoreno sve, ali najvažnije je da to pitanje sukoba interesa u kojem se nalazi nije nešto od jučer, to je nešto o čemu govori sva kritička javnost - istaknuo je Vili Matula iz Kluba Zeleno-lijevog bloka. 

Nino Raspudić u ime Kluba Mosta podsjetio je kako je Šveb  predao nevaljanu kandidaturu jer se na natječaju tražila izjava da kandidat nije u sukobu interesu, a on je predao izjavu kojom kaže da neće biti kad postane ravnatelj jer će tada udjele firme prebaciti na nekog drugog.  Mostovci nisu htjeli glasati, napustili su sabornicu.

- Ne želimo fizički sudjelovati u daljnjem valjanju u blatu - poručio je. 

Krešo Beljak iz HSS-a pozvao je vladajuće da ne izaberu Šveba.

- Siguran sam da ima puno boljih kandidata koji nisu u sukobu interesa. Ne činite to - poručio je.

PUPOVAC RAZMIŠLJA O PODRŠCI RAVNATELJU HRT-A Raspudić supruzi i zastupnici o Pupovcu: Ako SDSS bude glasao protiv, vodim vas na večeru

I Stipo Bartulica u ime Domovinskog pokreta je poručio kako je ovaj proces kontaminiran od samog početka. Isto je pozvao vladajuće da još jednom razmisle o svom kandidatu.

Šef SDP-a Peđa Grbin je istaknuo kako u pet godina mandata HRT raspolaže sa gotovo sedam milijardi kuna poreznih obveznika.

- Mi danas glasamo o nekome tko će idućih 5 godina upravljati tim novcem i zato je izuzetno bitno tko će biti ta osoba i da ona ne bude u sukobu interesa. U slučaju Šveba to nije tako. Uz to, mi od Šveba ni vladajućih nismo dobili jamstvo da će se prekinuti s praksom tužbi protiv novinara, cenzure, namješteni intervjui s premijerom- poručio je.

UJEDINJENJE OPORBE U SABORU Raspudić: Vladajući su napravili cirkus, mi smo branili ustavno-pravni poredak i zakon RH

A nakon što je jučer poručio kako još ne zna kako će danas glasati, Milorad Pupovac je sada istaknuo kako će Klub SDSS dati uvjetnu podršku za novog ravnatelja HRT-a

Matko Kuzmanić u ime Kluba Socijaldemokrata naglasio je kako HRT ne smije biti produžena ruka vladajuće nomenklature. 

- Povucite ovaj prijedlog i raspišite novi natječaj - poručio je vladajućima. 

Apeli nisu urodili plodom. Vladajući su Šveba izglasali sa 77 glasa za i 55 protiv. 

Odbacili su zaključak SDP-a kojim bi se pozvao novi glavni ravnatelj da u ime HRT-a povuče tužbe koje je protiv novinara podigao bivši ravnatelj Bačić.

Idi na 24sata

Komentari 53

  • 20.10.2021.

    Sto je to HRT

  • Serpent Sun 20.10.2021.

    Čestitke!

  • bočicaotrova 20.10.2021.

    Meni samo nije jasno ZAŠTO SE NE PRIMJENJUJE ZAKON, ako u zakonu piše da se ne može izabrati osoba koja je u SUKOBU INTERESA onda se takva osoba ne može niti kandidirati niti izabrati pa se treba odmah podnijeti neka tužba nekom sudu (nisam stručni ak, ne znam kome) protiv ove odluke Sabora. Kako se ovom izglasavanje uzelo zdravo za gotovo????

Komentiraj...
Vidi sve komentare