Obavijesti

News

Komentari 1

Raspudić supruzi i zastupnici o Pupovcu: Ako SDSS bude glasao protiv, vodim vas na večeru

Raspudić supruzi i zastupnici o Pupovcu: Ako SDSS bude glasao protiv, vodim vas na večeru

Nakon čak tri sjednice Odbora za medije, opstrukcije rada Sabora od strane oporbe, zastupnici danas raspravljaju o Robertu Švebu kojeg vladajući predlažu za ravnatelja HRT-a. Sutra će o njemu i glasati

VIDEO

Saborski zastupnici su ovotjedno zasjedanje započeli dan ranije, već u utorak, kako bi raspravili prijedlog izbora ravnatelja HRT-a i sutra ga izglasali obzirom da se on mora izabrati do četvrtka. Nekoliko Klubova je odmah zatražilo stanku, ne bi li odužili početak rasprave o Robertu Švebu, kojeg vladajući predlažu za ovu funkciju, a kojem se oporba protivi jer je u sukobu interesa. Predsjednik Sabora Gordan Jandroković ju je odobrio, a nakon što su se vratili u sabornicu još jednu stanku je odmah zatražila i Sandra Benčić. To Jandroković nije odobrio obrazloživši da nakon stanke rasprava treba započeti da bi se opet stanka zatražila. 

'Šveb je u eklatantnom sukobu interesa'

- Prošlog smo tjedna morali blokirati rad Sabora zato što je na dnevni red došla točka koja je bila protuzakonita. Na čelo HRT-a, jednog entiteta koji raspolaže s puno više od milijardu kuna godišnje, imenuje osoba koja je u eklatantnom sukobu interesa, osoba za koju se i prije natječaja znalo da je izabrana - istaknuo je šef SDP-a Peđa Grbin. 

Ako će se Šveb već i izabrati za novog ravnatelja, treba poslati jasnu poruku da se cenzura na javnoj televiziji ne smije događati, da se novac mora trošiti transparentno, a da sukob interesa nije prihvatljiv, da se sve tužbe protiv novinara moraju hitno povući, naglasio je Grbin.

I na trećoj sjednici Odbora za medije vladajući izglasali Šveba kao kandidata za šefa HRT-a
I na trećoj sjednici Odbora za medije vladajući izglasali Šveba kao kandidata za šefa HRT-a

Podsjetimo, novi ravnatelj se bira nakon što je Kazimir Bačić završio u pritvoru, a oko ovog procesa održalo se čak nekoliko sjednica Odbora za medije. Najprije 12. listopada na kojoj vladajući nisu imali kvorum, ali je predsjednica Odbora Natalija Martinčević svejedno prihvatila dva deponirana glasa te su Šveba izglasali kao kandidata. Kad je oporba ukazala da to ne može tako, Martinčević je sazvala novu sjednicu na kojoj su opet izglasali Šveba. Taj prijedlog se uvrstio na dnevni red plenarne sjednice prošlog tjedna, no oporba se ujedinila i okupirala govornicu opstruirajući tu raspravu tvrdeći kako druga sjednica Odbora nije bila regulirana te da je protuzakonito ta točka stavljena na dnevni red. Potom se sastao i Odbor za Ustav na kojem su u maniri CSI-ja pregledavali snimke dvije sjednice Odbora za medije i mailove i ustvrdili kako je druga sjednica zaista bila neregularna i protustatutarna te da je oporba bila u pravu. Pa je jučer sazvana i treća sjednica Odbora za medije na kojoj su ponovno izglasali Šveba. 

'Cijeli proces je kontaminiran od samog početka'

- Je li vama jasno da podržavate osobu koja kao kandidat nije u skladu s natječajem i da je sam priznao da je u sukobu interesa - upitao je vladajuće predsjednik Mosta Božo Petrov. 

Nino Raspudić, zastupnik Mosta je istaknuo kako se Bačić ne mora sekirati jer će dobiti dostojnog nasljednika.

- Cijeli proces je bio kontaminiran od samog početka - rekao je dodavši kako je Šveb već nanio tešku štetu HRT-u 2008. godine. 

Ponovio je kako Šveb ne odgovara uvjetima natječaja jer se u njemu tražila izjava da kandidat nije u sukobu interesa, a da je Šveb dostavio izjavu u kojoj piše da neće biti u sukobu tek kad postane ravnatelj jer će tada prenijeti firme na drugoga.

Marijana Puljak, zastupnica Centra, naglasila je kako bi HRT morao biti najmoćnije oružje u borbi protiv korupcije. 

- A mi danas imamo HRT u kojem je bivši ravnatelj završio u Remetincu zbog nošenja mita Milanu Bandiću. Na to se sve glavni ravnatelj HRT-a. A ostao je zapamćen po nemilim tužbama protiv svih koji se usude kritičke pisati o radu servisa kojeg svi plaćamo. Nakon takvog ravnatelja, vladajući nam predlažu čovjeka koji je u dubokom sukobu interesa - poručila je dodavši kako se postavlja pitanje zašto premijer Andrej Plenković inzistira na takvom čovjeku. 

Obrazloženja zašto se baš Šveba predlaže, dodala je njena stranačka kolegica Dalija Orešković, nema osim da je to volja HDZ-a.

- Sve je ovo sindrom otete države u kojoj koruptivna politička stranka na vlasti zloupotrebom položaja i silovanjem procedure nameće svoju koruptivnu volju. Na ovom primjeru Andrej Plenković pokazuje kakvu smo to državu stvorili i kakvoj i čijoj sili ona služi. Ako su zakoni i procedure takvi da je smisao natječaja pretvoren u ruglo, farsu i igrokaz, a moć svih odabira provodi partija, potpuno je svejedno kako se ta partija zove i je li crvena ili plava - istaknula je dodavši kako i dalje imamo partijsku državu. 

- U ovih 30 godina nikada nam država nije bila tako partijska, a vlast tako odvratna kao što je ova sada - poručila je naglasivši kako je Plenkoviću od presudne važnosti imati svog čovjeka na čelu HRT-u, koja mu provodi marketing kao režimska TV kuća.

Show oporbe u Saboru, svi stali za govornicu. Miletić: Nikola, brate, pali kameru ne odlazimo!
Show oporbe u Saboru, svi stali za govornicu. Miletić: Nikola, brate, pali kameru ne odlazimo!

Da je Šveb u eklatantnom sukobu interesa, naglasila je predsjednica Radničke fronte, Katarina Peović.

- I to u dvostrukom. Zato što s jedne strane imamo čovjeka koji je vlasnik firmi kojima je direktni interes neuspjeh HRT-a, a s druge strane, kako čujemo od radnika, da je moguće da prodaje softver  druge firme HRT-u - rekla je.

Jandroković je potom odobrio još jednu stanku.

'Ministrica kulture je od danas odgovorna za sve ono što će se događati na HRT-u'

- Ovo pokazuje kako je Hrvatska zaista kao država zarobljena od vladajuće stranke. Kandidat kojeg ćete izglasati sutra je u sukobu interesa koji je neotklonjiv - poručila je Benčić istaknuvši kako se zahvaljujući zakonima koje piše HDZ Bačić može vratiti raditi na HRT.

- HRT je propao zbog utjecaja politike i vi i dalje inzistirate da se imenuje osoba koja je već sada opterećena sukobom interesa - rekla je naglasivši kako vladajući prešućuju činjenicu da Šveb nije dostavio izjavu o nepostojanju sukoba interesa koju je morao dostaviti temeljem natječaja i zakona.

- Zašto sami sebi stvarate poziciju u kojoj ćemo mi kao oporba za nekoliko mjeseci, kada se taj sukob interesa realizira, morati tražiti ostavku ministrice kulture jer mi znamo da ovo nije kandidat čak ni cijelog HDZ-a. Svi znamo da je ovo kandidat ministrice kulture i od danas ona preuzima za sve ono što će se događati - pitala je vladajuće.

'Nakon ovog s Bačićem SDSS više ne može davati bianco povjerenje nikome'

Koalicijski partner HDZ-a, SDSS-ov Milorad Pupovac je istaknuo kako je promjena na HRT-u nužna, ali da sumnja kako je moguća.

- HRT kao javni servis propada. Ne zbog financija, nego zato što, ne od danas ili jučer i ne od ove dekade, kao i ne od jednog ravnatelja, događa da ono što je javni servis mogao proizvoditi i proizvodio je desetljećima, a to su filmski, dokumentarni, znanstveni, zabavni, informativni program, više ne proizvodi - istaknuo je dodavši kako Sabor nema sreće s HRT-om, kao što HRT nema sreće sa Saborom. 

- Za mene je ključno pitanje kako ovaj trend preokrenuti, da se novac ne isisava, a televizija propada. Ova rasprava o kandidatima i ravnatelju koji je bio i koji bi trebao biti ne bi uopće trebala biti opterećena tim pitanjem kada vanjska produkcija ne bi bila to mjesto u kojem se generira - rekao je naglasivši kako ovog što se dogodilo s Bačićem SDSS više ne može tako bianco davati povjerenje nikome.

- Klub SDSS-a nije donio odluku kako će glasati o ovome, donijet će je kad čuje cijelu raspravu - rekao je.

Mostova Marija Selak Raspudić je istaknula kako na ovu Pupovčevu izjavu  HDZ-ovci nisu ni trepnuli pa upitala Raspudića, koji je u tom trenu bio za govornicom, što on misli hoće li ih SDSS sutra iznenaditi na glasanju. 

- Šanse su negdje 1,01. Ako doista Pupovac sutra bude glasao protiv ovog prijedloga, ja vas vodim na najbolju večeru u Zagrebu. Ako bude suprotno, vi meni kupite slanac - rekao joj je. 

Kapulica: 'Da, mislim da se treba pozvati da se protiv novinara ne podižu tužbe'

Ivana Kekin iz Nove ljevice upitala je HDZ-ovce hoće li novog ravnatelja pozvati na povlačenje tužbi protiv novinara i svojih zaposlenika.

- Nikada niste mogli od HDZ-a čuli pozive na dizanje tužbi protiv novinara, naprotiv, mogli ste čuti da se to ne radi. I da, mislim da treba pozvati da se protiv novinara ne podužu tužbe, nije dobro da se novinari nalaze pod udarom tužbi - poručio je HDZ-ov Mario Kapulica.

'Vladajuća većina Šveba gorljivo brani kao što je branila i Bačića'

Matko Kuzmanić iz Kluba Socijaldemokrata pita se čemu uopće ova farsa s natječajem kad se zna da je Šveb bio osobni izbor ministrice kulture i medije Nine Obuljen Koržinek.

- Bit će izabran na potpuno isti način kao sada već bivši, i zbog torbarenja, pritvoreni Bačić. Vladajuća većina pod svaku cijenu brani Šveba i to na jednako gorljiv način kako je branila Bačića - istaknuo je i dodao kako bi on, da je na mjestu premijera Andreja Plenkovića, poništio natječaj i raspisao novi te smijenio ministricu kulture. 

'HRT je javna kuća'

I Zlatko Hasanbegović iz Domovinskog pokreta naglašava kako je odluka o Švebu kao ravnatelju donijeta još ranije te da ga je Obuljen Koržinek zamolila da se javi na natječaj.

- Nadzorni odbor je raspisao protuzakoniti natječaj u kojem je prekršio Zakon o pravima branitelja, a ovdje imamo i jednu bizarnost, čuli smo da je predsjednik NO-a bio u isto vrijeme i član kazališnog vijeća HNK-a. Druga neoboriva činjenica je da je Šveb utjelovio pojam instituta sukoba interesa u najelementarnijem značenju - poručio je dodavši kako je Šveb u životopisu svjesno izostavio činjenicu sedmogodišnjeg zaposlenja na HRT-u.

HRT nije nikakvo javno dobro, nego javna kuća, poručio je HSS-ov Krešo Beljak. 

- I to u pravom i doslovnom smislu riječi. To je javna kuća, a javnu kuću obično plaćaju korisnici koji ulaze i to dobrovoljno. Kada idete u javnu kuću, mada ih u Hrvatskoj nema, iako svi znamo da ima, onda onaj tko želi ući i plati. U javnu kuću koja se zove HRT svi moraju plaćati, a ne ulazi nitko, pogotovo ne mi iz opozicije jer nas ne zovu - rekao je. 

Vesna Vučemilović u ime Kluba suverenista je istaknula kako se promjene na HRT-u događaju po onoj narodnoj "sjaši Kurta da uzjaši Murta."

- Suverenisti nemaju povjerenja u kandidata kojeg predlaže vladajuća većina i mi ga nećemo podržati. Smatramo da je i ova vlast sudjelovala u degradaciji HRT-a kao i prethodne i podsjetit ću vas da je SDP-ova vlada donijela aktualni Zakon o HRT-u po kojem se bira ravnatelj - istaknula je.

'Da je neka druga vlast prekršila Zakon o braniteljima, šatori bi bili posvuda'

SDP-ov Siniša Hajdaš Dončić je istaknuo kako je HRT izgubio glavnu odrednicu, a to je služenje javnom interesu.

- Ljudi odlaze s HRT-a jer ne mogu izdržati pritisak i sukobe. HRT treba ravnopravno reprezentirati sve političke opcije, no to se ignorira - rekao je. 

Na kritike HDZ-ovaca da je Zakon o HRT-u donio SDP, odgovorio je bivši SDP-ovac Bojan Glavašević. 

- Drugi vam je mandat na vlasti i niste izmijenili zakon - poručio je dodavši kako danas sluša istu raspravu kakvu je slušao i kad su raspravljali o Bačiću kao kandidatu za ravnatelja HRT-a.

- I zato me strah kako će to završiti. A da je druga vlast prekršila Zakon o braniteljima, znamo da bi šatori bili posvuda - rekao je. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca