Obavijesti

News

Komentari 12

Raspudić: Vladajući su napravili cirkus, mi smo branili ustavno-pravni poredak i zakon RH

Raspudić: Vladajući su napravili cirkus, mi smo branili ustavno-pravni poredak i zakon RH

Cijela se oporba, nezadovoljna promjenom ovotjednog plana rada i micanjem Strategije o suzbijanju korupcije u zadnji tren, ujedinila i odlučila opstruirati rad Sabora. Cijelu situaciju komentirao je zastupnik Raspudić

VIDEO

Mi smo branili ustavno-pravni poredak i zakon Republike Hrvatske, a vladajući su pravili cirkus. Bili smo u pravu, a bi li reagirao taj odbor da mi sinoć nismo opstruirali tu raspravu?, rekao je saborski zastupnik Nino Raspudić za jučerašnji cirkus u Saboru.

Cijela se oporba, nezadovoljna promjenom ovotjednog plana rada i micanjem Strategije o suzbijanju korupcije u zadnji tren, ujedinila i odlučila opstruirati rad Sabora. Neobičan prizor za Sabor, ali na jednom mjestu ujedinili su se Mostovci, Možemo, novi klub izbačenih SDP-ovaca, a pridružio im se i Zlatko Hasanbegović.

Vladajući su bez većine, s prisutnih tek 5 od 13 članova, izglasali Roberta Šveba kao kandidata za ravnatelja HRT-a. Oporba je ustala i protiv imenovanja glavnog ravnatelja javne televizije.

Emitiranje sjednice je prekinuto, a jutro nakon sazvali su Odbor za ustav. 

- To je bilo ad hoc jedinstvo jer cijeli taj dan imali smo žestoke okršaje unutra oporbenih redova oko covid izvještaja ministra Beroša. Ovo je toliko drastično protuzakonito djelovanje vladajućih, kršenje Poslovnika Sabora. Jednostavno smo se u tom trenutku, ad hoc smo se ujedinili i napravili pravu stvar. Na kraju se pokazalo danas da smo bili potpuno u pravu. Mi smo tu branili ustavno-pravni poredak i zakon Republike Hrvatske, a vladajući su pravili cirkus - rekao je Raspudić za RTL Danas.

Show oporbe u Saboru, svi stali za govornicu. Miletić: Nikola, brate, pali kameru ne odlazimo!
Show oporbe u Saboru, svi stali za govornicu. Miletić: Nikola, brate, pali kameru ne odlazimo!

Iako je jedinstvo oporbe rijetko viđeno, smatrali su da su u pravu.

- To su i sami priznali jer imaju većinu u saborskom odboru za Ustav i Poslovnik gdje su priznali da su te dvije sjednice Odbora bile nezakonite na kojima su imenovali Šveba i poništili. Dakle, bili smo u pravu, a bi li reagirao taj odbor da mi sinoć nismo opstruirali tu raspravu jer ja sam u utorak još sastavio dopis zajedno s kolegama iz oporbe koji u Odboru za informiranje poslao ga predsjedniku Sabora i predsjednici Odbora. Nitko nije reagirao - rekao je Raspudić.

Objasnio je i čija je ovo pobjeda.

- Možete misliti, ponovit ću u utorak sam uputio zajedno s kolegama taj dopis. Nitko ništa nije reagirao, mi smo morali sinoć izvršiti tu opstrukciju da bi danas zasjedao saborski Odbor za Ustav i Poslovnik i poništio te odredbe i dao nam de facto za pravo. Dakle, oni su radili cirkus, oni djeluju protuzakonito i koruptivno - objasnio je.

Ministrica Obuljen Koržinek: HRT-u treba stabilno vodstvo
Ministrica Obuljen Koržinek: HRT-u treba stabilno vodstvo

Raspudić je u jednom trenutku citirao Danteov pakao. 

- U tom trenutku kad smo izašli iz dvorane nismo znali hoće li pozvati saborsku stražu da nas sad 30-40 izbace. U toj gužvi su rekli: "Nemoj da stoji mikrofon tek tako, govori nešto" i u toj općoj atmosferi prvo šta mi je palo na pamet bio je Danteov pakao - rekao je i dodao da to nije skrivena poruka, već trenutak nadahnuća. 

- Nevažno kasnije smo za tom istom govornicom iznijeli argumente za koje vidimo danas da ih je Odbor za Ustav i Poslovnik prihvatio i dao nam za pravo.

Oporba je napokon zbila redove. Zlobnici bi rekli, nekoliko godina prekasno
Oporba je napokon zbila redove. Zlobnici bi rekli, nekoliko godina prekasno

Objasnio je i misli li da je tajming objave presude za Fimi mediju sporan, baš kao i predsjednik Zoran Milanović.

- Ne bih komentirao tajming. Nemam nikakvih indicija da bi sada tu donosio nekakve zaključke i teorije. Ja ne bih želio da priča i špekulacije oko nekih teorija urote i tajminga stavi u smjenu ono što meritum, a to je da je u Hrvatskoj prvi put jednoj stranci presuđeno kao pravnoj osobi. Dosuđena joj je kazna koju mora platiti, a da se predsjednik te stranke nije ispričao nego se nevješto vadi kako je on te 2011., dakle, nakon što se taj kriminal događao ušao u HDZ. Time je posredno ukopao sve svoje kolege od Jandrokovića, Bačića i drugih koji su u to vrijeme obnašali druge visoke funkcije - objasnio je Raspudić.

Kaže da ne bi rekao da tom tezom Milanović pomaže Plenkoviću.

- On je rekao danas puno stvari, ali mediji očito guraju te neke spinove - ajmo mi sad špekulirati je li tajming slučajan, ajmo koristiti termin  cirkus vezano uz našu opstrukciju koja se pokazala da je opravdana, a cirkus učinili oni svojim kriminalnim i protuzakonitim djelovanjem gdje je glavni ravnatelj HRT-a završio u zatvoru radi ogavnih optužbi za korupciju. Umjesto da se novi bira kristalno čistom zakonitom procedurom oni od početka do kraja to rade protuzakonito i protuposlovnički, a evo sad smo ih uspjeli načet.

Za ravnatelja HRT-a predložen Robert Šveb, glasanje u petak
Za ravnatelja HRT-a predložen Robert Šveb, glasanje u petak

Istaknuo je i da misli da neće biti problema oko dogovora za drugog predsjednika Sabora. 

- Ja mislim da tu neće biti problema. Običaje je do sad bio jasan, a to je da dva najbrojnija saborska Kluba daju potpredsjednike Sabora i vjerojatno će tako i biti. Matematika je tu jasna. Socijaldemokrati imaju 18 u klubu. SDP ima 14 i ima već jednog potpredsjednika, ovoga će dobiti Socijaldemokrati. 

Komentirao je i premijerovu izjavu da 'Ekipa iz MOST-a doživljava orgazam na Festival slobode'.

- On je jedan istrenirani birokrat koji koristi jedan govor koji je pažljivo kontroliran. Kod njega u običajnoj situaciji nema neke velike metaforike kao kod Milanovića. Ovo sada od jednom da on koristi jednu vrlo čudni i neprimjerenu seksualnu metaforiku govoreći o oporbi pokazuje da je on u velikim problemima, ali ja ga potpuno razumijem. Stranka mu je prekjučer osuđena  za korupciju pravomoćno, a jučer smo ih ulovili s prstima u pekmezu što su danas priznali u ovom natječaju. Ta neuravnoteženost u diskursu koja mu se događa, s tom seksualnom metaforikom, pripisujem tome - objasnio je Raspudić.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 12
VIDEO

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament
ŽELE NAPUSTITI STRANKU?

Što se to kuha u Mostu? Svađa supružnika Raspudić i Miletića oko liste za Europski parlament

Potvrde ni demantija ovih informacije još nema, a nitko od dužnosnika Mosta ne odgovara na telefonske pozive.

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca
Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...
A KLELI SE U JEDINSTVO

Trzavice i raskoli tjedan nakon izbora. Evo gdje puca u Mostu, HDZ-u, SDP-u, DP-u, Fokusu...

Odlazak bračnog para Raspudić Selak od Mosta, samo je jedan od raskola među partnerima i unutar stranaka nakon izbora. DP se lomi oko koalicija, SDP-ov Grbin na meti kritika, Plenković na dvostrukom udaru...