To je to što me zanima!

Zastupnici jednoglasno izglasali snižavanje PDV-a uslijed rasta cijena hrane i energenata

Snižava se PDV na plin i toplinsku energiju, pelet, briket, sječku, ogrjevno drvo, hranu, dječju hranu, troškove u poljoprivredi, menstrualne potrepštine, ulaznice... Vlada je odbila sve oporbene amandmane
Vidi originalni članak

Do podne je sabornica, po običaju, bila poluprazna. Tek par minuta prije glasanja zastupnici su počeli stizati u svoje klupe pa su napravili metež u sabornici zbog čega je reagirao i predsjedavajući Željko Reiner. 

- Znam da se mnogi niste dugo vidjeli jer ne dolazite u Sabor nego tek petkom, ali molim da se smirite. Čekam samo da još netko zapjeva, hajde, smirite se - poručio je. 

Kad su se smjestili na svoja radna mjesta jednoglasno su izglasali izmjene Zakona o PDV-u, kojima Vlada želi ublažiti udar na standard građana obzirom na drastičan porast cijena hrane te energenata. 

Pa se tako od 1. travnja trajno smanjuje stopa PDV-a s 25 na 13 posto na plin i toplinsku energiju, no u razdoblju idućih godinu dana će ta stopa biti smanjena na pet posto. 

ŠTO SE PROMIJENILO U 7 GODINA? Što danas možeš sa 100 kuna? Da je 2015., košara bi bila veća, maslac je postao 'suho zlato'

S 25 na 13 posto snižava se stopa PDV-a na pelet, briket, sječku i ogrjevno drvo, a smanjuje se PDV i na hranu.  S postojeće stope od 13 posto na najnižu stopu od pet posto se snižava stopa PDV-a na svježe meso, ribu, jaja, voće, povrće, jestiva ulja i masti, dječju hranu, kao i troškove u poljoprivredi – sadnice, gnojivo, pesticide.

Snižava se i stopa PDV-a na maslac i margarin s trenutnih 25 na pet posto, a s 25 na 13 posto se smanjuje stopa PDV-a na higijenske uloške i tampone. Dodatna mjera za područje kulture i sporta odnosi se na smanjenje PDV-a na ulaznice za sportske, kulturne i ostale priredbe s 25 i 13 na 5 posto.

EKSKLUZIVNI INTERVJU Marić: Spustit ćemo PDV na svu hranu, a ima prostora i rezati trošarine ako gorivo poskupi!

Vladajući odbili sve oporbene amandmane za većim snižavanjem PDV-a

Oporba je, dakako, podnijela amandmane smatrajući da na neke stavke PDV treba sniziti još i više, kao i da ga treba sniziti na još nekim stavkama koje Vlada nije navela, no vladajući su ih sve odbili.

- Podržavamo smanjenje PDV-a, ali to nije dovoljno. Rastom cijena gube samo građani, a država ne gubi ništa zato što uzima kao što je uzimala i prije. Imajte razumijevanja za građane - poručio je šef Mosta Božo Petrov.

- Imamo mi razumijevanje za građane, zato su i donesene ove mjere - odgovorio je predsjednik Sabora Gordan Jandroković. 

Predsjednica GLAS-a Anka Mrak Taritaš, kao i Klubovi Socijaldemokrata te SDP-a tražili su sniženje stope PDV-a na menstrualne potrepštine na najnižu stopu od pet posto

- Budući da snižavanje porezne stope nužno ne znači stvarno posljedično smanjenje prodajne cijene proizvoda, držimo bitnim u predstojećem razdoblju pratiti kretanje cijena. Ako će se snižena porezna stopa pozitivno odraziti na sniženje cijena, Vlada će prilikom budućih izmjena Zakona o PDV-u razmotriti daljnje snižavanje porezne stope na menstrualne potrepštine na pet posto - istaknuo je državni tajnik Ministarstva financija Zdravko Zrinušić obrazlažući odbijanje oporbenih amandmana.

ŠTO NAS SVE ČEKA Živi se sve teže: Prvi val ove inflacije udarit će na kućanstva

Klub Socijaldemokrata podnio ih sveukupno 10. Jednim od njih tražio je snižavanje stope PDV-a na pet posto i na ulaznice za zabavne parkove. 

- Snižena stopa PDV-a primjenjuje se diljem EU, u turističkim zemljama poput Austrije (10 %), Belgije (6%), Cipra (5%),, Češke (15%), Grčke (13%), Irske (9 %), Luksemburga (3%), Nizozemske (6%), Poljske (8%) te nama susjedne Slovenije (8,5%). Navedeno bi izravno utjecalo na povećanje posjećenosti i potrošnje, novo zapošljavanje radnika, kao i obogaćivanje sadržaja turističkog odredišta - istaknuli su Socijaldemokrati u objašnjenju, no vladajući su i to odbili.

Tražili su, između ostalog, i sniženje PDV-a na smrznutu ribu s 25 barem na 13 posto, obzirom da Vlada snižava PDV na pet posto na svježu ribu. SDP je također tražio snižavanje PDV-a i na smrznutu ribu, ali i smrznuto meso i to na pet posto.

PLANIRAJ I ŠTEDI Veliki vodič: Evo kako u vrijeme visokih cijena možemo uštedjeti

- Smanjuje se samo PDV na svježu ribu, što smatramo nelogičnim. Naime, svježa riba ionako je nedostupna zbog svoje naravi većini stanovnika Hrvatske, pogotovo u manjim sredinama, a za zamrzavanje, kao i za čuvanje zamrznute ribe potreban je znatan utrošak električne energije. Ako prodajemo, primjerice, svježu srdelu, tada je kupac plaća s pet posto PDV-a, a kada tu istu svježu srdelu zamrznemo i zapakiramo kako bi ista bila dostupna i u ruralnim mjestima gdje nema dostupne svježe ribe, tu istu smrznutu srdelu kupac plaća s 25 posto PDV-a, odnosno najmanje 20 posto više, što je nelogično - poručuju Socijaldemokrati.

Odbili su im i amandman o smanjenju PDV-a na fotonaponske ploče i opremu za solarne elektrane, dizalice topline i opremu za sustave grijanja koji crpe toplinu iz vode, zemlje ili zraka, kao i snižavanje PDV-a na 13 posto za usluge javnog cestovnog prijevoza putnika i u nacionalnom i međunarodnom prometu, ali i smanjenje stope PDV-a, također, na 13 posto za ugostiteljske usluge.

Prilikom glasanja u oko je upao detalj upravo kod zastupnika Socijaldemokrata - svi nose iste zelene maske. Objasnili su nam zašto.

- Agenda Socijaldemokrata je i održivi razvoj, Naša udruga i Klub imaju jako zelenu notu, nismo samo klasični socijaldemokrati već i zeleni i želimo zastupati zelene politike, kao što smo pokazali Zakonom o iskorištavanju punog potencijala konoplje. A i razlikovna crta u odnosu na ostale kolege i kolegice - kaže nam predsjednica Kluba Ivana Posavec Krivec.

Oporba traži Istražno povjerenstvo za EU fondove, vladajući odbili

KUPCI NAVALJUJU I DIŽU CIJENU Suncokretovo ulje sve skuplje zbog rata: 'Ni smanjenje PDV-a neće moći zaustaviti rast cijene'

Zastupnici su glasali i o prijedlogu SDP-a i Zeleno-lijevog bloka da se osnuje Istražno povjerenstvo koje bi utvrđivalo kako se koriste sredstva iz EU fondova, obzirom na niz afera s dodjelom tih sredstva, a posebno nakon uhićenja bivše ministrice Gabrijele Žalac te ravnatelja SAFU-a Tomislava Petrica. No, vladajuća je većina već jučer prilikom rasprave poručila kako prijedlog neće podržati jer nije u skladu sa Zakonom o istražnim povjerenstvima. 

- Ovaj prijedlog smo uputili kada je u javnost izašao slučaj Žalac, Petrica i ostalih. Iz njega smo naučili da hrvatska tijela kaznenog progona bez intervencija europskih institucija ne poduzimaju radnje, ali i da postoje pritisci. Pojavili su se od tada i drugi slučajevi, jedan je posljednjih dana i slučaj ministrice Tramišak. Opet imamo priču da postoje određeni pritisci, čak i prijetnje vezane uz način kako će se koristiti sredstva EU fondova. Zato pozivam sve koji žele spriječiti to da podrže osnivanje Povjerenstva - poručio je predsjednik SDP-a Peđa Grbin. 

I Domagoj Hajduković iz Kluba Socijaldemokrata pozvao je vladajuće da podrže osnivanje Povjerenstva. 

- Ako se nema što kriti, ako se sve radilo po zakonu, onda nema problema ni da se osnuje ovakvo Povjerenstvo koje će sve oko EU fondova istražiti - poručio je. 

Kako su najavili, tako su i učinili - vladajući su odbili osnivanje tog Povjerenstva. 

Izglasali su još i prijedlog strategije za vodik do 2050. godine te prijedlog Deklaracije Odbora za poljoprivredu o Alpe-Adria-Dunav području slobodnom od GMO-a.

Petrov je zatražio od predsjednika Sabora da u dnevni red sjednice konačno uvrsti izvješća o njihovim referendumskim inicijativama.

- Prošla su već dva mjeseca, zavlačite i vučete građane za nos - rekao je, a predsjednik Sabora Jandroković istaknuo kako će Odbor za Ustav idući tjedan raspraviti ta izvješća te da će prije uskršnjih praznika doći i na dnevni red plenarne sjednice.

Idi na 24sata

Komentari 17

  • 25.03.2022.

    farsa povećanje cijena je veće od njihovog smanjenja.. kod Tita se radilo a ne živilo od poreza( PDVa)

  • MarkoMarkic17 25.03.2022.

    Mazanje očiju sirotinji, šta to vrijedi kad trgovci i tu varaju narod, cijene samo dižu, i nitko ne poštuje odluke vlade.

  • 25.03.2022.

    Ovo su samo male korekcije u ovakovm jednostranačkom sistemu u kojem su svi ostali nevažni, što misle i predlažu a sve da bi građanima bilo lakše. Ali ne.

Komentiraj...
Vidi sve komentare