Obavijesti

News

Komentari 17

Zastupnici jednoglasno izglasali snižavanje PDV-a uslijed rasta cijena hrane i energenata

Zastupnici jednoglasno izglasali snižavanje PDV-a uslijed rasta cijena hrane i energenata

Snižava se PDV na plin i toplinsku energiju, pelet, briket, sječku, ogrjevno drvo, hranu, dječju hranu, troškove u poljoprivredi, menstrualne potrepštine, ulaznice... Vlada je odbila sve oporbene amandmane

VIDEO

Do podne je sabornica, po običaju, bila poluprazna. Tek par minuta prije glasanja zastupnici su počeli stizati u svoje klupe pa su napravili metež u sabornici zbog čega je reagirao i predsjedavajući Željko Reiner. 

- Znam da se mnogi niste dugo vidjeli jer ne dolazite u Sabor nego tek petkom, ali molim da se smirite. Čekam samo da još netko zapjeva, hajde, smirite se - poručio je. 

Kad su se smjestili na svoja radna mjesta jednoglasno su izglasali izmjene Zakona o PDV-u, kojima Vlada želi ublažiti udar na standard građana obzirom na drastičan porast cijena hrane te energenata. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Pa se tako od 1. travnja trajno smanjuje stopa PDV-a s 25 na 13 posto na plin i toplinsku energiju, no u razdoblju idućih godinu dana će ta stopa biti smanjena na pet posto. 

Što danas možeš sa 100 kuna? Da je 2015., košara bi bila veća, maslac je postao 'suho zlato'
Što danas možeš sa 100 kuna? Da je 2015., košara bi bila veća, maslac je postao 'suho zlato'

S 25 na 13 posto snižava se stopa PDV-a na pelet, briket, sječku i ogrjevno drvo, a smanjuje se PDV i na hranu.  S postojeće stope od 13 posto na najnižu stopu od pet posto se snižava stopa PDV-a na svježe meso, ribu, jaja, voće, povrće, jestiva ulja i masti, dječju hranu, kao i troškove u poljoprivredi – sadnice, gnojivo, pesticide.

Snižava se i stopa PDV-a na maslac i margarin s trenutnih 25 na pet posto, a s 25 na 13 posto se smanjuje stopa PDV-a na higijenske uloške i tampone. Dodatna mjera za područje kulture i sporta odnosi se na smanjenje PDV-a na ulaznice za sportske, kulturne i ostale priredbe s 25 i 13 na 5 posto.

Marić: Spustit ćemo PDV na svu hranu, a ima prostora i rezati trošarine ako gorivo poskupi!
Marić: Spustit ćemo PDV na svu hranu, a ima prostora i rezati trošarine ako gorivo poskupi!

Vladajući odbili sve oporbene amandmane za većim snižavanjem PDV-a

Oporba je, dakako, podnijela amandmane smatrajući da na neke stavke PDV treba sniziti još i više, kao i da ga treba sniziti na još nekim stavkama koje Vlada nije navela, no vladajući su ih sve odbili.

- Podržavamo smanjenje PDV-a, ali to nije dovoljno. Rastom cijena gube samo građani, a država ne gubi ništa zato što uzima kao što je uzimala i prije. Imajte razumijevanja za građane - poručio je šef Mosta Božo Petrov.

- Imamo mi razumijevanje za građane, zato su i donesene ove mjere - odgovorio je predsjednik Sabora Gordan Jandroković. 

Predsjednica GLAS-a Anka Mrak Taritaš, kao i Klubovi Socijaldemokrata te SDP-a tražili su sniženje stope PDV-a na menstrualne potrepštine na najnižu stopu od pet posto

- Budući da snižavanje porezne stope nužno ne znači stvarno posljedično smanjenje prodajne cijene proizvoda, držimo bitnim u predstojećem razdoblju pratiti kretanje cijena. Ako će se snižena porezna stopa pozitivno odraziti na sniženje cijena, Vlada će prilikom budućih izmjena Zakona o PDV-u razmotriti daljnje snižavanje porezne stope na menstrualne potrepštine na pet posto - istaknuo je državni tajnik Ministarstva financija Zdravko Zrinušić obrazlažući odbijanje oporbenih amandmana.

Živi se sve teže: Prvi val ove inflacije udarit će na kućanstva
Živi se sve teže: Prvi val ove inflacije udarit će na kućanstva

Klub Socijaldemokrata podnio ih sveukupno 10. Jednim od njih tražio je snižavanje stope PDV-a na pet posto i na ulaznice za zabavne parkove. 

- Snižena stopa PDV-a primjenjuje se diljem EU, u turističkim zemljama poput Austrije (10 %), Belgije (6%), Cipra (5%),, Češke (15%), Grčke (13%), Irske (9 %), Luksemburga (3%), Nizozemske (6%), Poljske (8%) te nama susjedne Slovenije (8,5%). Navedeno bi izravno utjecalo na povećanje posjećenosti i potrošnje, novo zapošljavanje radnika, kao i obogaćivanje sadržaja turističkog odredišta - istaknuli su Socijaldemokrati u objašnjenju, no vladajući su i to odbili.

Tražili su, između ostalog, i sniženje PDV-a na smrznutu ribu s 25 barem na 13 posto, obzirom da Vlada snižava PDV na pet posto na svježu ribu. SDP je također tražio snižavanje PDV-a i na smrznutu ribu, ali i smrznuto meso i to na pet posto.

Veliki vodič: Evo kako u vrijeme visokih cijena možemo uštedjeti
Veliki vodič: Evo kako u vrijeme visokih cijena možemo uštedjeti

- Smanjuje se samo PDV na svježu ribu, što smatramo nelogičnim. Naime, svježa riba ionako je nedostupna zbog svoje naravi većini stanovnika Hrvatske, pogotovo u manjim sredinama, a za zamrzavanje, kao i za čuvanje zamrznute ribe potreban je znatan utrošak električne energije. Ako prodajemo, primjerice, svježu srdelu, tada je kupac plaća s pet posto PDV-a, a kada tu istu svježu srdelu zamrznemo i zapakiramo kako bi ista bila dostupna i u ruralnim mjestima gdje nema dostupne svježe ribe, tu istu smrznutu srdelu kupac plaća s 25 posto PDV-a, odnosno najmanje 20 posto više, što je nelogično - poručuju Socijaldemokrati.

Odbili su im i amandman o smanjenju PDV-a na fotonaponske ploče i opremu za solarne elektrane, dizalice topline i opremu za sustave grijanja koji crpe toplinu iz vode, zemlje ili zraka, kao i snižavanje PDV-a na 13 posto za usluge javnog cestovnog prijevoza putnika i u nacionalnom i međunarodnom prometu, ali i smanjenje stope PDV-a, također, na 13 posto za ugostiteljske usluge.

Prilikom glasanja u oko je upao detalj upravo kod zastupnika Socijaldemokrata - svi nose iste zelene maske. Objasnili su nam zašto.

- Agenda Socijaldemokrata je i održivi razvoj, Naša udruga i Klub imaju jako zelenu notu, nismo samo klasični socijaldemokrati već i zeleni i želimo zastupati zelene politike, kao što smo pokazali Zakonom o iskorištavanju punog potencijala konoplje. A i razlikovna crta u odnosu na ostale kolege i kolegice - kaže nam predsjednica Kluba Ivana Posavec Krivec.

Oporba traži Istražno povjerenstvo za EU fondove, vladajući odbili

Suncokretovo ulje sve skuplje zbog rata: 'Ni smanjenje PDV-a neće moći zaustaviti rast cijene'
Suncokretovo ulje sve skuplje zbog rata: 'Ni smanjenje PDV-a neće moći zaustaviti rast cijene'

Zastupnici su glasali i o prijedlogu SDP-a i Zeleno-lijevog bloka da se osnuje Istražno povjerenstvo koje bi utvrđivalo kako se koriste sredstva iz EU fondova, obzirom na niz afera s dodjelom tih sredstva, a posebno nakon uhićenja bivše ministrice Gabrijele Žalac te ravnatelja SAFU-a Tomislava Petrica. No, vladajuća je većina već jučer prilikom rasprave poručila kako prijedlog neće podržati jer nije u skladu sa Zakonom o istražnim povjerenstvima. 

- Ovaj prijedlog smo uputili kada je u javnost izašao slučaj Žalac, Petrica i ostalih. Iz njega smo naučili da hrvatska tijela kaznenog progona bez intervencija europskih institucija ne poduzimaju radnje, ali i da postoje pritisci. Pojavili su se od tada i drugi slučajevi, jedan je posljednjih dana i slučaj ministrice Tramišak. Opet imamo priču da postoje određeni pritisci, čak i prijetnje vezane uz način kako će se koristiti sredstva EU fondova. Zato pozivam sve koji žele spriječiti to da podrže osnivanje Povjerenstva - poručio je predsjednik SDP-a Peđa Grbin. 

I Domagoj Hajduković iz Kluba Socijaldemokrata pozvao je vladajuće da podrže osnivanje Povjerenstva. 

- Ako se nema što kriti, ako se sve radilo po zakonu, onda nema problema ni da se osnuje ovakvo Povjerenstvo koje će sve oko EU fondova istražiti - poručio je. 

Kako su najavili, tako su i učinili - vladajući su odbili osnivanje tog Povjerenstva. 

Izglasali su još i prijedlog strategije za vodik do 2050. godine te prijedlog Deklaracije Odbora za poljoprivredu o Alpe-Adria-Dunav području slobodnom od GMO-a.

Petrov je zatražio od predsjednika Sabora da u dnevni red sjednice konačno uvrsti izvješća o njihovim referendumskim inicijativama.

- Prošla su već dva mjeseca, zavlačite i vučete građane za nos - rekao je, a predsjednik Sabora Jandroković istaknuo kako će Odbor za Ustav idući tjedan raspraviti ta izvješća te da će prije uskršnjih praznika doći i na dnevni red plenarne sjednice.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 17
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...
Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11
ZATVORENA SU BIRALIŠTA

Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11

Do 16.30 sati na birališta je izašlo čak 50,60 posto birača, odnosno njih čak 1.605.472. To je više od 16 posto više nego 2020. godine, 13,4 posto više nego 2016. i čak četiri posto više od rekordne 2015. godine!