To je to što me zanima!

Sabor raspravlja o rebalansu, položaju Hrvata u BiH, Upravi HERA-e. Doći će i Stefančuk

Za četvrtak planirana je rasprava o rebalansu ovogodišnjeg državnog proračuna, kojima se ukupni prihodi povećavaju za 758,2 milijuna kuna, na 171,8 milijardi kuna, dok rashodi ostaju na 184,7 milijardi kuna
Vidi originalni članak

Saborske zastupnike očekuje još jedan dinamičan tjedan u kojem će raspravljati o rebalansu državnog proračuna, o razrješenju predsjednika Upravnog vijeća HERA-e te o položaju hrvatskog naroda u BiH, a obratiti će im se i predsjednik ukrajinskog parlamenta.

Na početku sjednice u srijedu saborskim zastupnicima obratiti će se predsjednik Verhovne Rade Ukrajine Ruslan Stefančuk koji u Hrvatskoj boravi u povodu održavanja Prvog parlamentarnog summita Međunarodne krimske platforme.

SJEDNICA SABORA: Saborski zastupnici o izvješću Plenkovića: 'Građani bi htjeli u toj državi živjeti, ali ne postoji'

Slijedi rasprava o izvješćima o provedbi Deklaracije Hrvatskoga sabora o položaju hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini (BiH) za 2020. i 2021.

Svestrani partnerski odnos s BiH , jednakopravnost Hrvata kao jednog od triju konstitutivnih naroda i rad na poboljšanju njihova položaja i uvjeta za život te euroatlantski put BiH glavne su odrednice pristupa Vlade, stoji među ostalim u izvješću.

Za četvrtak planirana je rasprava o rebalansu ovogodišnjeg državnog proračuna, kojima se ukupni prihodi povećavaju za 758,2 milijuna kuna, na 171,8 milijardi kuna, dok rashodi ostaju na 184,7 milijardi kuna.

Na rast proračunskih prihoda prvenstveno utječu prihodi od poreza, posebice rast prihoda od PDV-a, za 2,1 milijardu kuna, te od poreza na dobit, za dvije milijarde kuna.

KOMENTIRA: SNJEŽANA KRNETIĆ Scene kaosa iz Sabora svjedoče nam da smo dotaknuli dno

Riječ je o drugom rebalansu proračuna za 2022. nakon onog krajem svibnja u odnosu na koji je Vlada znatno podigla stopu rasta BDP-a ali i projekciju stope inflacije za ovu godinu.

Naime, u originalnom je proračunu Vlada prognozirala stopu rasta BDP-a ove godine od 4,4 posto, da bi je rebalansom iz svibnja smanjila na 3 posto, a sada procjenjuje da će gospodarski rast ove godine biti 5,7 posto.

Istodobno je stopu inflacije u ovoj godini podigla na 10,4 posto, u odnosu na procjenu iz rebalansa iz svibnja kada je projekcija bila 7,8 posto.

Sabor će tjedan zaključiti raspravom o prijedlogu Vlade da se dužnosti predsjednika Upravnog vijeća Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA) razriješi Danijel Žamboki na osobni zahtjev, te član Vijeća Dalibor Pudić zbog isteka mandata. 

OBUKA UKRAJINSKIH VOJNIKA Oporba uzvraća Plenkoviću: 'Mi nismo rusofili ni nečiji trabanti, samo štitimo interese Hrvatske'

HERA se našla pod povećalom javnosti zbog njene sporne uloge u davanju dozvole za trgovanje plinom tvrtki OMS, koja je bila jedna od ključnih poluga u organiziranju pronevjere Ininog plina uz štetu veću od milijarde kuna. HERA-inu ulogu u toj aferi kritizirao je i saborski Odbor za gospodarstvo, na kojemu je zatražen odlazak čelnih ljudi te Agencije.

Idi na 24sata

Komentari 3

  • livija i ja 25.10.2022.

    Zar smomi postali Ukrajina pa rješavamo njihove probleme hitno dok su svi naši na čekanju.Kakva to vlada brine više za tuđi narod nego svoj -zna se pa vi čekajte u kontejnerima još par zima bitno da Ukrajinci imaju fini smještaj po hotelima i apartmanima sve gratis na naš račun.Nije čudo da su počeli krasti u milijardama -vide da mogu .

  • Miške 25.10.2022.

    Bolje da ode što prije, neka ide u Brisel

  • 25.10.2022.

    Mogli malo raspravljati o položaju Hrvata u Hrvatskoj ili to nije neka bitna tema……

Komentiraj...
Vidi sve komentare