To je to što me zanima!

Nove elektroničke osobne će biti skuplje, a trajat će kraće

Sabor zasjedanje nastavlja raspravom o prijedlogu Zakona o osobnoj iskaznici, kao nastavka projekta e-građani, koji predviđa uvođenje e-osobne iskaznice s čipom
Vidi originalni članak

Saborsko zasjedanje u četvrtak je počelo strankom, koju su zastupnici tražili vezano za tri teme. 

- Dakle, konferencija za javnost klubova zastupnika sljedećih pola sata - predbacio je predsjednik Sabora Josip Leko zastupnicima. 

Damir Kajin reagirao je na zapošljavanje 1875 državnih službenika. 

- To je otprilike 8000 glasova, ali to je još nešto. Za 2000 novih službenika treba raditi. Na mjesec treba osigurati 10 milijuna kuna. Kroz godinu 120 milijuna kuna. S doprinosima to je blizu 200 milijuna kuna. Nakon svakih izbora zapošljava se između pet i deset tisuća novih ljudi. Treba već početi razmišljati o tome da se država racionalizira, da se počnu ukidati agencije, ministarstva, općine, županije, komunalne službe ili ćemo stvarno za tri, četiri godine biti kao Grčka - poručio je Kajin.

Boro Grubišić je u ime HDSSB-a tražio stanku zbog stanja u Policijskoj upravi Slavonski Brod i MUP-u RH.

- Povod je posljednje samoubojstvo policijske službenice u PU Slavonski Brod, a to je peto samoubojstvo u posljednjih pet godina u toj PU - rekao je Grubišić, koji je u svom govoru ukazao kako je iznimno važno da policijski službenici imaju pravo na sistematske preglede.

Stanku zbog Imunološkog zavoda tražili su Laburisti, zastupnici HDZ-a i Klub hrvatskih ljevičara.

Ivan Šuker (HDZ) smatra kako je resorno ministarstvo trebalo dati ocjenu o tome trebaju li Hrvatskoj proizvodi Imunološkog zavoda. 

- Koliko mjeseci se oni zavlače, ne mogu dobiti odgovor. Kakva je to poruka investitorima? I postavit ću opet pitanje - čuva li se Imunološki za nekog ili ga netko želi upropastiti? - zapitao se Šuker.

Laburist Dragutin Lesar zapitao se pak je li vrijeme da konačno povjerujemo u činjenicu "da je Imunološki žrtvovan zbog uvoznog lobija i činjenice da se tim poslom bave tvrtke koje su blisko povezane s nekim dužnosnicima u Hrvatskoj." 

- Resorni ministri ne odgovaraju na zastupnička pitanja. Ovo nazivate press konferencijama. Ako je to jedini način da izazovemo reakcije i dobijemo odgovore na pitanja koja nas muče, mislim da činimo dobro - zaključio je Lesar. 

Leko je dodao kako će od Vlade zatražiti da u skladu s poslovničkim rokovima da odgovore na zastupnička pitanja na koja nije dala. 

Nova osobna skuplja, a trajat će kraće

Nove, elektroničke osobne iskaznice trebale bi potaknuti razvoj javnih servisa. Građanima će se olakšati komunikacija s tijelima državne uprave i lokalne samouprave bez potrebe dolaženja u nadležne institucije radi ostvarivanja pojedinih prava, rekao je zamjenik ministra unutarnjih poslova Evelin Tonković predstavljajući u Saboru konačan prijedlog Zakona o osobnoj iskaznici.

Nove osobne iskaznice sadržavat će elektronički nosač podataka. S obzirom da jamstveni rok za taj čip ne može biti duži od pet godina, toliki će biti i rok važenja iskaznica. 

- I sam sam uzeo svoju osobnu iskaznicu koja vrijedi do 2022. godine. Ispada da idemo korak unatrag kad skraćujemo rok - pobunio se Krešimir Bubalo. Tonković je odgovorio kako samo nekoliko država u EU ima osobne na deset godina. Starijima od 65 godina izdavat će se bez roka važenja. 

Pribavljanje osobne iskaznice sada stoji 48,5 kuna, a procjenjuje se da će cijena osobne iskaznice s čipom biti oko 75 kuna.

'Tko će to sve platiti?'

- Arsen Dedić bi rekao: A tko će to sve platiti? I ovo bi bilo logično, i da mijenjamo osobnu iskaznicu svakih pet godina, kad biste vi s njom, osim identiteta, dokazivali i sve ostalo što vam nosi domovnica, izvod iz matične knjige rođenih, da ne trebate posebno vaditi vozačku. Meni je ovo nelogično - rekao je Branko Vukšić. 

Hrvatski državljani koji nemaju prebivalište u Hrvatskoj neće morati imati osobnu, ali će je moći ishoditi ukoliko to žele. Ni mlađi od 18 neće biti obvezni imati je, ali će je moći ishoditi.

- Njome će moći potvrđivati svoj identitet u raznim postupcima vezanim uz obrazovanje, a moći će im služiti i kao putna isprava za prelaženje državnih granica EU i ostalih država koje to dopuštaju - rekao je Tonković. 

Idi na 24sata

Komentari 39

  • MI-MA 21.05.2015.

    Došlo je vrijeme da i nas čipiraju kao i pse. Mi smo malo bolje prošli od životinja ali je činjenica da se prema nama kao i životinjama postupa jednako. To su Vam " hrvatski političari " ili bolje rečeno šaka jada, nitko i ništa.

  • jo2hn8ny 21.05.2015.

    Bez brige draga nacio, kako je krenulo uskoro ćemo svi biti čipirani, te nam neće trebati ni osobna. Dobro došli u novi svijetski poredak.

  • MarioMarca 21.05.2015.

    Bravo politicari opet ste smislili nacin da nam izbijete pare iz djepa umjesto da smislite nacin kako da nas iz kakice izvadite samo pogledajt kako je to Island rjesio podigo kredit da plate sve dugove gradjana ne firmi nego gradjana i tako ih izbave iz ralja banaka i vidi cuda Island ima jedan od njvecih BP narod ima novaca pa moze i trosit

Komentiraj...
Vidi sve komentare