Obavijesti

News

Komentari 39

Nove elektroničke osobne će biti skuplje, a trajat će kraće

Nove elektroničke osobne će biti skuplje, a trajat će kraće
6

Sabor zasjedanje nastavlja raspravom o prijedlogu Zakona o osobnoj iskaznici, kao nastavka projekta e-građani, koji predviđa uvođenje e-osobne iskaznice s čipom

VIDEO

Saborsko zasjedanje u četvrtak je počelo strankom, koju su zastupnici tražili vezano za tri teme. 

- Dakle, konferencija za javnost klubova zastupnika sljedećih pola sata - predbacio je predsjednik Sabora Josip Leko zastupnicima. 

Damir Kajin reagirao je na zapošljavanje 1875 državnih službenika. 

- To je otprilike 8000 glasova, ali to je još nešto. Za 2000 novih službenika treba raditi. Na mjesec treba osigurati 10 milijuna kuna. Kroz godinu 120 milijuna kuna. S doprinosima to je blizu 200 milijuna kuna. Nakon svakih izbora zapošljava se između pet i deset tisuća novih ljudi. Treba već početi razmišljati o tome da se država racionalizira, da se počnu ukidati agencije, ministarstva, općine, županije, komunalne službe ili ćemo stvarno za tri, četiri godine biti kao Grčka - poručio je Kajin.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Boro Grubišić je u ime HDSSB-a tražio stanku zbog stanja u Policijskoj upravi Slavonski Brod i MUP-u RH.

- Povod je posljednje samoubojstvo policijske službenice u PU Slavonski Brod, a to je peto samoubojstvo u posljednjih pet godina u toj PU - rekao je Grubišić, koji je u svom govoru ukazao kako je iznimno važno da policijski službenici imaju pravo na sistematske preglede.

Stanku zbog Imunološkog zavoda tražili su Laburisti, zastupnici HDZ-a i Klub hrvatskih ljevičara.

Ivan Šuker (HDZ) smatra kako je resorno ministarstvo trebalo dati ocjenu o tome trebaju li Hrvatskoj proizvodi Imunološkog zavoda. 

- Koliko mjeseci se oni zavlače, ne mogu dobiti odgovor. Kakva je to poruka investitorima? I postavit ću opet pitanje - čuva li se Imunološki za nekog ili ga netko želi upropastiti? - zapitao se Šuker.

Laburist Dragutin Lesar zapitao se pak je li vrijeme da konačno povjerujemo u činjenicu "da je Imunološki žrtvovan zbog uvoznog lobija i činjenice da se tim poslom bave tvrtke koje su blisko povezane s nekim dužnosnicima u Hrvatskoj." 

- Resorni ministri ne odgovaraju na zastupnička pitanja. Ovo nazivate press konferencijama. Ako je to jedini način da izazovemo reakcije i dobijemo odgovore na pitanja koja nas muče, mislim da činimo dobro - zaključio je Lesar. 

Leko je dodao kako će od Vlade zatražiti da u skladu s poslovničkim rokovima da odgovore na zastupnička pitanja na koja nije dala. 

Nova osobna skuplja, a trajat će kraće

Nove, elektroničke osobne iskaznice trebale bi potaknuti razvoj javnih servisa. Građanima će se olakšati komunikacija s tijelima državne uprave i lokalne samouprave bez potrebe dolaženja u nadležne institucije radi ostvarivanja pojedinih prava, rekao je zamjenik ministra unutarnjih poslova Evelin Tonković predstavljajući u Saboru konačan prijedlog Zakona o osobnoj iskaznici.

Nove osobne iskaznice sadržavat će elektronički nosač podataka. S obzirom da jamstveni rok za taj čip ne može biti duži od pet godina, toliki će biti i rok važenja iskaznica. 

- I sam sam uzeo svoju osobnu iskaznicu koja vrijedi do 2022. godine. Ispada da idemo korak unatrag kad skraćujemo rok - pobunio se Krešimir Bubalo. Tonković je odgovorio kako samo nekoliko država u EU ima osobne na deset godina. Starijima od 65 godina izdavat će se bez roka važenja. 

Pribavljanje osobne iskaznice sada stoji 48,5 kuna, a procjenjuje se da će cijena osobne iskaznice s čipom biti oko 75 kuna.

'Tko će to sve platiti?'

- Arsen Dedić bi rekao: A tko će to sve platiti? I ovo bi bilo logično, i da mijenjamo osobnu iskaznicu svakih pet godina, kad biste vi s njom, osim identiteta, dokazivali i sve ostalo što vam nosi domovnica, izvod iz matične knjige rođenih, da ne trebate posebno vaditi vozačku. Meni je ovo nelogično - rekao je Branko Vukšić. 

Hrvatski državljani koji nemaju prebivalište u Hrvatskoj neće morati imati osobnu, ali će je moći ishoditi ukoliko to žele. Ni mlađi od 18 neće biti obvezni imati je, ali će je moći ishoditi.

- Njome će moći potvrđivati svoj identitet u raznim postupcima vezanim uz obrazovanje, a moći će im služiti i kao putna isprava za prelaženje državnih granica EU i ostalih država koje to dopuštaju - rekao je Tonković. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 39
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'
POSTIZBORNI PREGOVORI

Žestoke reakcije na Ustavni sud, Benčić: To je udar; Milanović poručio 'Ovo tu je državni udar'

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a