To je to što me zanima!

Sada radi i pošteno ga plaćaju: 'U Njemačkoj sam našao sreću'

Ne vraćam se kući: Za Ivana Marinića (22), prvu hrvatsku mušku primalju, u Hrvatskoj nije bilo posla. Spakirao je kofere i otišao u Njemačku. Na poslu ako ostane i minutu dulje, poslodavac mu to plati
Vidi originalni članak

Posljednja četiri mjeseca živim i radim u Sulz am Neckaru, malom gradiću nedaleko od Stuttgarta i ne razmišljam o povratku u Hrvatsku, odlučan je Ivan Marinić (22).

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Ovaj mladić iz Slavonskog Broda kod kuće nikako nije mogao dobiti posao primalje i raditi u struci. Konobario je i preživljavao, ali to nije bilo to. Njegova je životna želja bila biti “babac”, ali mu to u Hrvatskoj nije polazilo za rukom.

U Njemačkoj trenutačno radi kao pomoćnik medicinske sestre u staračkom domu, ali od primaljstva, kaže, neće odustati.

- Brinem o starijim i nemoćnim osobama, pomažem im u hranjenju, kupanju, hodanju... Sretan sam i zadovoljan - iskreno će Ivan.

Kolege i pacijenti o kojima brine odmah su ga prihvatili, a naučio ih je i nekoliko hrvatskih riječi.

- Čekam da njemački sustav prizna moju diplomu, a čim se to dogodi, tražit ću posao u struci jer je to moja životna želja - kaže Ivan.

Kao primalja je u Hrvatskoj imao prilike raditi tek u varaždinskoj bolnici gdje je na odjelu ginekologije odrađivao pripravnički staž.

Kad je staž istekao, pojavili su se problemi jer nije mogao dobiti licenciju za samostalan rad, i to samo zato što se ona izdaje u ženskom rodu, a on je muškarac.

Zahvaljujući 24sata nepravda je ispravljena pa je Hrvatska komora primalja naposljetku Ivanu izdala odobrenje, no posla u Hrvatskoj, unatoč tome, za njega nije bilo. Ustanova u kojoj trenutačno radi, kaže, zapošljava mnoštvo ljudi iz Hrvatske, Srbije i BiH. Kolege mu pomažu oko posla, ali i pri sporazumijevanju. Poslodavac mu plaća tečaj njemačkog pa se nada da će i tu prepreku uskoro svladati.

- Živim u stanu koji mi je iznajmio poslodavac i mjesečna najamnina mi je 250 eura. S primanjima koje imam to si mogu priuštiti. Više ne gledam hoću li moći izgurati mjesec i što mogu kupiti, a što ne - rekao je Ivan kojemu, unatoč svemu, nedostaje obitelj koju je ostavio u Slavonskom Brodu.

- Doma me čekaju mama, baka i sestre s kojima se svakog dana čujem. Bilo im je teško kad sam odlazio, ali znale su da će mi ovdje biti bolje. Sad jedva čekaju moj godišnji odmor, a planiram ih posjetiti već u veljači - kaže nam Ivan. Dodaje kako je njegova odluka o odlasku bila ispravna i nije mu žao, a vesele ga i uvjeti u kojima radi.

- Sve je savršeno organizirano, točno se zna tko što radi i kad. Da odradim i minutu prekovremenih sati poslodavac će mi to uredno platiti - pojašnjava Ivan.

U Sulz am Neckaru žive mu i rođaci, pa kad se poželi obiteljskog okruženja, otiđe k njima. Prijatelji iz Slavonskog Broda odgovarali su ga od odlaska iz Hrvatske. Nije ih poslušao, a sad je siguran da u tome nije pogriješio.

- U trenucima kad sam planirao otići u Irsku, bio sam siguran da ću se vratiti kući pruži li mi se prilika za zapošljavanjem. Sad više ne mislim tako. Ovdje mogu puno toga naučiti, napredovati i normalno živjeti. A ispunjenje nakon što pošteno odradiš posao i za to budeš pošteno plaćen nešto je što se u Hrvatskoj ne događa često - dodao je Ivan.

Najbolji osjećaj koji je u karijeri iskusio bio je kad je dijete, nakon porođaja, primio u naručje.

- To je moj poziv, s time se rađaš i to je ono što želim raditi. Ako ne u Hrvatskoj, onda negdje drugdje - zaključuje Ivan.     

Idi na 24sata

Komentari 399

  • BLACKDOG 31.01.2017.

    Bravo Ivane, stara narodna kaže; budala stoji doma, pametan ide di mu je bolje! Želim ti uspješan život i karijeru. kad već u domovini nisi bio potreban ni cijenjen!

  • ZvonkoVidakovic_1 31.01.2017.

    Nigdje se ne placa nerad dakle, raditi se mora,manje ili vise.Uhrvatskoj sam bio ocevidac na vise radnih mjesta "baustela" ili blagajna u trgovini, saniranje ceste i da ne nabrajam gdje se sve NE radi i uvjek iste zalopojke, "Malo nas placaju" moj savjet tko moze i ima priliku neka bjezi iz Hrvatske u bolji zivot.

  • dahhmal 31.01.2017.

    Zelim ti srecu jer vise zivota za mladoga vulgaris Hrvata u Hrvatskoj nema ja sam prije godinu digao kredit i poslao sina u Irsku jer tu je zivotario a tamo zivi

Komentiraj...
Vidi sve komentare