To je to što me zanima!

Sanja Milanović je u riječkoj OŠ Trsat predstavila Poligon

Supruga premijera Milanovića, Sanja Musić Milanović, u riječkoj je osnovnoj školi predstavila projekt Poligon koji sadrži kineziološka pomagala i elemente za vježbu
Vidi originalni članak

Priča Poligona za tjelesnu aktivnost krenula je iz osobnog iskustva kao majke dvoje djece te istraživanja koje je pokazalo da u Hrvatskim školama djeca općenito vrlo malo vježbaju iz razloga što mnoge škole nemaju dvorane za vježbanje i često ovise o vremenskim uvjetima. Konkretno, od 878 matičnih škola njih 120 nema sportsku dvoranu, a od 1035 područnih tek njih 34 ima. To nas je potaklo u osmišljavanje ovakvog jednog Poligona, koji školarcima omogućuje vježbanje u učionicama te malim prostorima - na današnjoj prezentaciji Poligona u riječkoj OŠ Trsat rekla je voditeljica Službe za promicanje zdravlja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Sanja Musić Milanović. 

Praktičan, mobilan, šaren, mekan, veseo i zabavan Poligon sastoji se kinezioloških pomagala te 25 didaktičkih elemenata za vježbu koje se mogu postaviti u vanjskom ili unutarnjem prostoru od tek tridesetak kvadrata. Elementi su lako izvedivi, nimalo ne izazivaju frustracije, nitko se na njima ne može ozlijediti, a pokazalo se da 96% djece čak preferira vježbe na poligonu naspram onih u sportskoj dvorani, dodala je Milanović.

Goran Kovačić/PIXSELL

Uz poligon osmišljene su i svakodnevne desetominutne vježbe za djecu od prvog do četvrtog razreda, ali primjenjivih i za one starije. 

S ciljem unapređenja i promicanja zdravlja i tjelesne aktivnosti kod djece i mladih, uspješan provedeno pilot projekt, koji je pozitivno ocijenjen od struke - Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja, Kineziološkog fakulteta i Fakulteta strojarstva i brodogradnje, do sada je rezultirao opskrbu Poligona za 120 matičnih škola, koje nemaju potrebne materijalne, tehničke i prostorne uvjete za provedbu nastave,a a uz pomoć EU fondova očekuje se opskrba i ostalih područnih škola.

- Vrijednost gradnje sportskih dvorana za škole koje ih nemaju procjenjuje se na oko milijardu kuna, a ovako smo iste opremili tisuću puta manjim iznosom te učinili najbolje što se može kako bi djeca zavoljele i bavila se tjelesnom aktivnošću te živjela zdravo - kazao je ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar.

Nešto manje od milijun kuna uloženih za kupnju 120 kompleta didaktičke opreme u sklopu nacionalnog programa "Živjeti zdravo", uz pomoć Ministarstva zdravlja osigurao je Hrvatski zavod za javno zdravstvo. Uz to, HZJZ je potpisao sporazum s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta te Agencijom za odgoj i obrazovanje o edukaciji ravnatelja i školskih timova matičnih osnovnih škola koje nemaju sportske dvorane. 

- Tih 6.800 kuna po poligonu malo je ulaganje koje rezultira tako velikim zalogom za budućnost i zdravlje naše djece. Uhvativši se u koštac s problemom nezdrave prehrane, pretilosti te nedovoljnog kretanja i vježbanja kod naših najmlađih, uspjeli smo razviti program koji se suprotstavlja tim problemima te okreće porazne trendove (koji podrazumijevaju mijenjanje navika, prehrane, suradnje s roditeljima) u pozitivnom smjeru s ciljem svih uključenih sudionika da osiguraju potrebne uvjete osnovnoškolcima kako bi imali zdravo i aktivno djetinjstvo, što je preduvjet stvaranja dugoročnih zdravih navika - zaključio je ministra zdravlja Siniša Varga. 


Idi na 24sata

Komentari 51

  • dobro jutro 18.12.2015.

    Jel i nju narod izabrao,mi smo preglupi

  • ZdenkoKvartuč 18.12.2015.

    A jel se našla sa suparnicom? I jel došla Zokijevim avionom?

  • santol1 18.12.2015.

    Evo me opet! I imam pitanje? Jel obišla rodbinu po Kvarneru? Osobito one najmlađe, jer vrijeme je darivanja, a red je red...

Komentiraj...
Vidi sve komentare