To je to što me zanima!

Sud je odlučio da imaju pravo udomiti dijete, Centar ih odbio

U kakvoj to državi živimo ako država sama ne poštuje odluke suda, pitaju se Mladen i Ivo, nakon što ih je Centar za socijalnu skrb odbio evaluirati kao potencijalne udomitelje, unatoč odluci upravnog suda
Vidi originalni članak

Ivo Šegota i Mladen Kožić potvrdili su nam da ih je Centar za socijalnu skrb odbio ponovno evaluirati kao potencijalne udomitelje. Kao razlog su u svom priopćenju naveli da za to nema zakonske osnove. 

Kako kaže Šegota, odbijenica je praktički ista kao što je bila i prošlog puta, odnosno prije odluke upravnog suda u Zagrebu koju je Centar morao ispoštovati. Iz Centra kažu da ne postoji zakonska osnova da oni budu procijenjeni kao udomitelji.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Sama procjena ne znači da bi oni i dobili dijete. 

- U kakvoj to državi živimo ako država sama ne poštuje odluke suda - pitaju se Mladen i Ivo koji će se ponovno žaliti Ministarstvu za demografiju, obitelj i mlade, što znači da će cijeli proces ponovno ići ispočetka. 

Ministarstvo bez komentara 

U Ministarstvu obitelji nemaju komentara na rješenje Centra za socijalnu skrb.

- Nismo upoznati sa sadržajem tog rješenja, niti smo znali da je doneseno, kratko odgovaraju iz Ministarstva, dodajući kako su oni drugostupanjsko tijelo u ovom slučaju. 

Na pitanje kako je moguće da je Centar donio rješenje suprotno odluci Upravnog suda, odgovaraju kako kao drugostupanjsko tijelo nemaju komentara.

Podsjetimo, Upravni sud je krajem prosinca prošle godine prihvatio njihovu tužbu protiv Ministarstva za demografiju, obitelj i mlade zbog diskriminacije. Upravni je sud tada poništio prijašnje odbijenice nadležnog Centra za socijalnu skrb i resornog Ministarstva te je naložio da Centar u roku od 60 dana treba donijeti novu odluku temeljenu na domaćem i međunarodnom zakonodavstvu.

- Upravni sud je utvrdio da je Ministarstvo pogriješilo što nije završilo postupak procjene naše udomiteljske sposobnosti, i nalaže mu, bez mogućnosti žalbe, da tu proceduru završi. Nalaže da nas sustav tretira na jednak način kao i sve ostale potencijalne udomitelje, odnosno bračne partnere - rekao je tada Mladen. 

BRUNO ŠIMLEŠA: Ivo i Mladen mogu udomiti. Sjajno za djecu. I za sve nas!

Postupak je, podsjetio je u prosincu, godinu ranije obustavljen uz obrazloženje da ne postoje pravne pretpostavke da ih se procijeni do kraja, što god to značilo. Zakon o registriranom partnerstvu kaže da su Mladen i Ivo obitelj, sa svim obiteljskim pravima, ali Zakon o udomiteljstvu takvu obitelj ne priznaje. Da je svatko od njih samac, mogao bi postati udomitelj, ovako, u zakonom priznatom partnerstvu, ne može. Drugim riječima, da se razvedu, za državu bi bili poželjniji udomitelji nego što su sad.

Idi na 24sata

Komentari 848

  • tutek! 05.02.2020.

    Samo 25% zaraženih drži svoj HIV pod kontrolom. Ostalih 75% igraju igru „Šalji dalje". Jeste li sigurni da bi svoje dijete dali na posvajanje nekom gay paru nakon što ste saznali bolnu istinu o njihovom načinu života?

  • tutek! 05.02.2020.

    USA je potrošila 10.8 milijardi dolara na tretman HIV/AIDS bolesnika. To je 1.359 $ mjesečno po pacijentu. Na istraživanja ove bolesti tipične za mali dio populacije 2013. je utrošeno 2,9 milijardi $, a istovremeno na rak 5,2 milijardi $. Dakle više nego polovica iznosa istraživanja za rak ide na potrebe 2-3% populacije...

  • tutek! 05.02.2020.

    Prvih stotinjak gayeva kojima je dijagnosticiran AIDS imalo je prosječno 1100 partnera...

Komentiraj...
Vidi sve komentare