Sud je odlučio da imaju pravo udomiti dijete, Centar ih odbio | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 848

Sud je odlučio da imaju pravo udomiti dijete, Centar ih odbio

Sud je odlučio da imaju pravo udomiti dijete, Centar ih odbio
9

U kakvoj to državi živimo ako država sama ne poštuje odluke suda, pitaju se Mladen i Ivo, nakon što ih je Centar za socijalnu skrb odbio evaluirati kao potencijalne udomitelje, unatoč odluci upravnog suda

VIDEO

Ivo Šegota i Mladen Kožić potvrdili su nam da ih je Centar za socijalnu skrb odbio ponovno evaluirati kao potencijalne udomitelje. Kao razlog su u svom priopćenju naveli da za to nema zakonske osnove. 

Kako kaže Šegota, odbijenica je praktički ista kao što je bila i prošlog puta, odnosno prije odluke upravnog suda u Zagrebu koju je Centar morao ispoštovati. Iz Centra kažu da ne postoji zakonska osnova da oni budu procijenjeni kao udomitelji.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Pokretanje videa...

01:30

Sama procjena ne znači da bi oni i dobili dijete. 

- U kakvoj to državi živimo ako država sama ne poštuje odluke suda - pitaju se Mladen i Ivo koji će se ponovno žaliti Ministarstvu za demografiju, obitelj i mlade, što znači da će cijeli proces ponovno ići ispočetka. 

Ministarstvo bez komentara 

U Ministarstvu obitelji nemaju komentara na rješenje Centra za socijalnu skrb.

- Nismo upoznati sa sadržajem tog rješenja, niti smo znali da je doneseno, kratko odgovaraju iz Ministarstva, dodajući kako su oni drugostupanjsko tijelo u ovom slučaju. 

Na pitanje kako je moguće da je Centar donio rješenje suprotno odluci Upravnog suda, odgovaraju kako kao drugostupanjsko tijelo nemaju komentara.

Zagreb: Podnesen zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o udomiteljstvu

Podsjetimo, Upravni sud je krajem prosinca prošle godine prihvatio njihovu tužbu protiv Ministarstva za demografiju, obitelj i mlade zbog diskriminacije. Upravni je sud tada poništio prijašnje odbijenice nadležnog Centra za socijalnu skrb i resornog Ministarstva te je naložio da Centar u roku od 60 dana treba donijeti novu odluku temeljenu na domaćem i međunarodnom zakonodavstvu.

- Upravni sud je utvrdio da je Ministarstvo pogriješilo što nije završilo postupak procjene naše udomiteljske sposobnosti, i nalaže mu, bez mogućnosti žalbe, da tu proceduru završi. Nalaže da nas sustav tretira na jednak način kao i sve ostale potencijalne udomitelje, odnosno bračne partnere - rekao je tada Mladen. 

Ivo i Mladen mogu udomiti. Sjajno za djecu. I za sve nas!
Ivo i Mladen mogu udomiti.  Sjajno za djecu. I za sve nas!

Postupak je, podsjetio je u prosincu, godinu ranije obustavljen uz obrazloženje da ne postoje pravne pretpostavke da ih se procijeni do kraja, što god to značilo. Zakon o registriranom partnerstvu kaže da su Mladen i Ivo obitelj, sa svim obiteljskim pravima, ali Zakon o udomiteljstvu takvu obitelj ne priznaje. Da je svatko od njih samac, mogao bi postati udomitelj, ovako, u zakonom priznatom partnerstvu, ne može. Drugim riječima, da se razvedu, za državu bi bili poželjniji udomitelji nego što su sad.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 848

VIDEO

Krš i lom na Ilici, prve fotke s mjesta nesreće: 'Sudarila su se dva tipa u bijesnim autima'
POKUPILI I TREĆI AUTO

Krš i lom na Ilici, prve fotke s mjesta nesreće: 'Sudarila su se dva tipa u bijesnim autima'

Sudar je bio na zagrebačkoj Ilici, blizu Vojnog učilišta Franjo Tuđman. Jedan auto završio je u izlogu trgovine. Policija kaže da će imati informacije za javnost oko 11 sati

Iza poginulog Davora ostalo je petero djece i trudna supruga. Vjenčali se par sati prije nesreće
CIJELI KRAJ TUGUJE

Iza poginulog Davora ostalo je petero djece i trudna supruga. Vjenčali se par sati prije nesreće

Davor je sletio s kolnika i ostao na mjestu mrtav. Vijest o tragičnoj smrti brzo je stigla u Potnjane i u očaj bacila cijelo selo.
Stravičan video: Nasred ceste driftao motorom pa na njega naletio auto. Teško je ozlijeđen
MOTO SUSRET U SLAVONIJI

Stravičan video: Nasred ceste driftao motorom pa na njega naletio auto. Teško je ozlijeđen

ŠIŠKOVCI - Na moto susretu u subotu je u 18 sata došlo do prometne nesreće u kojoj je vozačica automobila (21) naletjela na motociklista (39), potvrdila nam je vukovarsko-srijemska policija. Motociklist je teže ozlijeđen, a policija je očevidom utvrdila da je motociklist driftao te time napravio i dimnu zavjesu na cesti. Vrtio se u krug stražnjim dijelom motora te je prešao na stranu ceste suprotnog smjera. Tada je na njega autom naletila vozačica. Alkotestom je policija utvrdila da niti vozačica niti vozač nisu bili pijani.