Obavijesti

News

Komentari 848

Sud je odlučio da imaju pravo udomiti dijete, Centar ih odbio

Sud je odlučio da imaju pravo udomiti dijete, Centar ih odbio
9

U kakvoj to državi živimo ako država sama ne poštuje odluke suda, pitaju se Mladen i Ivo, nakon što ih je Centar za socijalnu skrb odbio evaluirati kao potencijalne udomitelje, unatoč odluci upravnog suda

VIDEO

Ivo Šegota i Mladen Kožić potvrdili su nam da ih je Centar za socijalnu skrb odbio ponovno evaluirati kao potencijalne udomitelje. Kao razlog su u svom priopćenju naveli da za to nema zakonske osnove. 

Kako kaže Šegota, odbijenica je praktički ista kao što je bila i prošlog puta, odnosno prije odluke upravnog suda u Zagrebu koju je Centar morao ispoštovati. Iz Centra kažu da ne postoji zakonska osnova da oni budu procijenjeni kao udomitelji.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Pokretanje videa...

01:30

Sama procjena ne znači da bi oni i dobili dijete. 

- U kakvoj to državi živimo ako država sama ne poštuje odluke suda - pitaju se Mladen i Ivo koji će se ponovno žaliti Ministarstvu za demografiju, obitelj i mlade, što znači da će cijeli proces ponovno ići ispočetka. 

Ministarstvo bez komentara 

U Ministarstvu obitelji nemaju komentara na rješenje Centra za socijalnu skrb.

- Nismo upoznati sa sadržajem tog rješenja, niti smo znali da je doneseno, kratko odgovaraju iz Ministarstva, dodajući kako su oni drugostupanjsko tijelo u ovom slučaju. 

Na pitanje kako je moguće da je Centar donio rješenje suprotno odluci Upravnog suda, odgovaraju kako kao drugostupanjsko tijelo nemaju komentara.

Zagreb: Podnesen zahtjev za ocjenu ustavnosti Zakona o udomiteljstvu

Podsjetimo, Upravni sud je krajem prosinca prošle godine prihvatio njihovu tužbu protiv Ministarstva za demografiju, obitelj i mlade zbog diskriminacije. Upravni je sud tada poništio prijašnje odbijenice nadležnog Centra za socijalnu skrb i resornog Ministarstva te je naložio da Centar u roku od 60 dana treba donijeti novu odluku temeljenu na domaćem i međunarodnom zakonodavstvu.

- Upravni sud je utvrdio da je Ministarstvo pogriješilo što nije završilo postupak procjene naše udomiteljske sposobnosti, i nalaže mu, bez mogućnosti žalbe, da tu proceduru završi. Nalaže da nas sustav tretira na jednak način kao i sve ostale potencijalne udomitelje, odnosno bračne partnere - rekao je tada Mladen. 

Ivo i Mladen mogu udomiti. Sjajno za djecu. I za sve nas!
Ivo i Mladen mogu udomiti.  Sjajno za djecu. I za sve nas!

Postupak je, podsjetio je u prosincu, godinu ranije obustavljen uz obrazloženje da ne postoje pravne pretpostavke da ih se procijeni do kraja, što god to značilo. Zakon o registriranom partnerstvu kaže da su Mladen i Ivo obitelj, sa svim obiteljskim pravima, ali Zakon o udomiteljstvu takvu obitelj ne priznaje. Da je svatko od njih samac, mogao bi postati udomitelj, ovako, u zakonom priznatom partnerstvu, ne može. Drugim riječima, da se razvedu, za državu bi bili poželjniji udomitelji nego što su sad.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 848
VIDEO

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.