To je to što me zanima!

Seizmolog: Iako je seizmička aktivnost oslabila, još možemo očekivati podrhtavanja

Primjećuje se da je seizmička aktivnost oslabila na području Banovine i potresi više nisu toliko jaki i toliko česti kao što su bili u prvim tjednima nakon velikog potresa, komentirao je hrvatski seizmolog
Vidi originalni članak

Seizmolog Krešimir Kuk za HRT-ov Dnevnik kazao je da će potresi u Baniji s vremenom biti sve rjeđi i slabiji, no upozorio je kako će naknadna podrhtavanja ipak potrajati još neko vrijeme. 

- Primjećuje se da je seizmička aktivnost oslabila na području Banovine i potresi više nisu toliko jaki i toliko česti kao što su bili u prvim tjednima nakon velikog potresa. S vremenom će biti rjeđi i slabiji, ali sigurno će trajati još neko vrijeme, nekoliko mjeseci - rekao je Kuk. 

Dodao je i da potresi nisu pravilno raspoređeni te da će biti još perioda jače i slabije seizmičke aktivnosti. 

MJESEC DANA OD POTRESA Lauri je bilo tek 13: Njih smo izgubili u razornom potresu

- Trenutno smo postavili polovicu instrumenata koje smo dobili interventnom mjerom vlade i počeli smo prikupljati podatke koji se registriraju tim instrumentima. Bilježimo velik broj potresa što smo i očekivali koje nismo mogli registrirati bez ovih instrumenata na terenu. Kada ih uspijemo postaviti imat ćemo još bolju sliku seizmičkog područja i više podataka - poručio je seizmolog te dodao da su instrumenti bili namjera za pokrivanje epicentralnog područja koje je trenutno aktivno pa su potom i tako odabrani. 

- U seizmologiji se čini da se s potrebnom gustoćom seizmičke mreže, seizmoloških instrumenata na području cijele države prati seizmičnost, koja se događa na našim područjima. Potresi nemaju geografske granice, pratimo seizmičku aktivnost i susjednih područja jer utječu na nas. Ostatak države je potrebno instrumentalizirati - rekao je Kuk. 

'U DOLINAMA VALOVI OSTAJU ZAROBLJENI' Simulacija strašnog potresa na Baniji: Objasnili zašto se Zagreb tresao više od jedne minute

Između ostalog, komentirao je i da u seizmološkoj službi radi svega devetero ljudi, što je premali broj. 

- U ovakvim događanjima gdje imamo puno više instrumenata, bit će više posla i podataka koje će trebati analizirati - dodao je.

Idi na 24sata

Komentari 14

  • totalnoodvaljen 30.01.2021.

    Fulal sam posao. Trebal sam bit seozmolog ili "pogađat" prognozu vremena. Šta god da kažeš - za ništa ne odgovaraš.

  • bezimeni korisnik 30.01.2021.

    trebali bi još ljudi ???...pravo je pitanje, kaj uopće i vas devet radi na poslu u kojem dajete izjave o nečem kaj je bilo jučer...pokrite se ušima i šutite

  • Offvca 30.01.2021.

    Ovo je znak da sad slijedi jedan vrlo jak potres i ne treba lagati ovom napaćenom narodu.

Komentiraj...
Vidi sve komentare