To je to što me zanima!

Selak Raspudić: Horvatove najave su poziv na korupciju

Ministar Davor Horvat je najavio da se izmijenjenim Zakonom o obnovi neće preispitivati imovinsko-pravni odnosi, legalnost zgrada, da će se drugačije određivati mjesto prebivališta
Vidi originalni članak

Mostova saborska zastupnica Marija Selak Raspudić poručila je u petak kako je nedopustivo da građani bez kontrole plaćaju obnovu nakon potresa, a najave ministra prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darka Horvata nazvala je opasnima te pozivom na korupciju.

GRAĐANI SE OSJEĆAJU IZIGRANO Obnova za odabrane: 'Ima se za Banske dvore, a za nas nema'

- Nama je nedopustivo da hrvatski građani plaćaju obnovu bez njezine kontrole, a to je upravo ono što je najavio ministar Horvat - izjavila je Selak Raspudić na konferenciji za novinare u Saboru, ocijenivši ministrove najave opasnima.

Za njegove najave da se izmijenjenim Zakonom o obnovi neće preispitivati imovinsko-pravni odnosi, legalnost zgrada, da će se drugačije određivati mjesto prebivališta, rekla je da će se uvesti europski pragovi javne nabave od 39 milijuna kuna, koji su bitno viši od hrvatskih.

ČEKAJU BOLJE SUTRA Težak život na Baniji nakon potresa: 'Nemam povjerenja u državu, ništa se ne mijenja'

Ako se pragovi za javnu nabavu podignu na europsku razinu od 39 milijuna kuna onda se na nijednu nabavu do te vrijednosti neće primjenjivati Zakon o javnoj nabavi, neće biti mogućnosti žalbe Državnoj komisiji za kontrolu postupka javne nabave niti sudske zaštite, upozorila je.

Horvat naumio iz javne nabave eliminirati Državnu komisiju

- Ministar Horvat naumio je eliminirati iz javne nabave, koja se odnosi na obnovu od potresa, Državnu komisiju za kontrolu postupka javne nabave, samostalno i neovisno tijelo koje bi trebalo kontrolirati javnu nabavu - kazala je Selak Raspudić, ocijenivši to kao "javni poziv na korupciju".

TRAKAVICA S OBNOVOM Vanđelić: Trebamo smjestiti još 3000 ljudi prije dolaska zime

Posebno problematičnim drži ministrove najave da će se za privatne subjekte kontrolirati projekti, za razliku od javnih zgrada gdje će se dati mogućnost osnivaču da sam potvrdi kontrolu.

UDRUGA SOS: 'Predlažemo da obnova bude obvezujuća i da se izbaci cijena kao kriterij odabira izvođača'

- Kao da korupcije nema, vjerojatnije je da će privatni subjekt osigurati da zgrada bude pravilno obnovljena, za razliku od onoga što se najčešće događa kod onog što je javno - rekla je.

Idi na 24sata

Komentari 4

  • 17.09.2021.

    eeeeeeee Marija,uzalu ti upozoravati na korupciju,na to smo svi ogoglali.

  • Lavljeoči 17.09.2021.

    Ova oporba ne zna dali da im se stavi ili ne malo bi vako malo onako po zakonu je sporo mimo zakona je korupcija

  • 17.09.2021.

    i Marija,u čemu je problem što se poziva na korupciju i pljačku?pa nas 30 godina političari kradu,lažu a mi i dalje šutimo,a tako će biti i u boduče,a sada se prikazalo prilika,pa onda zašto je ne iskoristiti,opet par miliončeka ukrasti,oprati?znaš da se kaže da prilika čini lopova,a RH je svijetski prvak u tome,da se krade gdje god se može.

Komentiraj...
Vidi sve komentare