To je to što me zanima!

Šikonja: Premium goriva su stvar luksuza, na njih se uredba o cijenama ne treba odnositi

Uredba o najvišim cijenama goriva u subotu je stupila na snagu, a vrijedi idućih mjesec dana Još nije poznato kakve će se mjere donijeti nakon isteka roka
Vidi originalni članak

Predsjednik Hrvatske udruge naftnih inženjera i geologa Želimir Šikonja za Večernji list je komentirao uredbu o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata.

Šikonja smatra da su premium goriva stvar osobnog odabira kupca te da da su stvar luksuza, zbog čega se uredba ne bi trebala odnositi na njih.

ZNAČAJAN RAST Štern o povećanju cijena goriva: Država ne može puno napraviti

- Ako goriva stavimo u drugačiji kontekst, primjerice standardna Inina goriva usporedimo s VW Passatom – to su dobra goriva kao što je i VW Passat dobar automobil, premium goriva, koja su skuplja i još bolja zbog aditiva koji se dodaju, u tom su slučaju recimo VW Touareg. U takvoj hipotetskoj situaciji kada bi kupac došao u autosalon, a cijena Touarega je izjednačena s cijenom Passata za što bi se kupac odlučio? Naravno za Touareg. Dakle, u takvom su odnosu sada standardna i premium goriva - objasnio je predsjednik udruge.

NOVA POSKUPLJENJA Šef Sindikata ZET-a najavio je skuplje karte: 'Cijena ide gore, trebala bi koštati oko 8 kuna'

Dodao je kako premium goriva ionako nema dovoljno i logična je odluka da se prestane s njegovom prodajom.

U posljednjem poskupljenju cijena spremnika benzina porasla je za 13 kuna, a cijena dizela čak 19,5 kuna. Uredba o najvišim cijenama goriva jučer je stupila na snagu te vrijedi idućih mjesec dana, no još nije poznato kakve će se mjere donijeti nakon isteka roka.


 
Idi na 24sata

Komentari 12

  • problematik 17.10.2021.

    Premium goriva imaju samo " premium" cijenu a oktanska vrijednost im je standardna.Ništa bolje od normalnog goriva,no malo ih je nakrcalo kemijskim aditivima pa su kao kvalitetnija.

  • loongson 17.10.2021.

    Ke muljate premium je najobicnije standard gorivo koje se tocilo na pumpama prije 30 godina.Lp

  • car26911 17.10.2021.

    toliko su premium da aditiv koji se ubacuje je toliko kancerogen da ga radnici uopce ne zele radit sa tim tako da u vecini slucajeva placate premium cijenu za isto gorivo

Komentiraj...
Vidi sve komentare