To je to što me zanima!

Sindikat traži izmjene mjera u vrtićima: 'Spremačice nam već sad padaju od iznemoglosti'

Uz dodatna zapošljavanja, Sindikat obrazovanja, medija i kulture zatražio je i prilagodbu epidemioloških mjera u dječjim vrtićima zbog sve težih uvjeta rada. Sve je više zaraženih, spremni su i na prekid rada
Vidi originalni članak

Dva tjedna od početka pedagoške godine jasno je da mjere Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) ne funkcioniraju u dječjim vrtićima. Odgojitelji i spremačice rade po deset do 12 sati i padaju od iznemoglosti,  upozorila je na konferenciji za novinare Božica Žilić, predsjednica sindikata obrazovanja, medija i kulture, udruženog u Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH). 

Problem je došao do toga da će, upozoravaju u Sindikatu, "pozvati svakog radnika u vrtićima da prekine rad jer je to njegovo pravo, ako se ne postigne hitno rješenje".

To rješenje očekuju do ponedjeljka. Sindikat traži dodatno zapošljavanja odgojitelja i spremačica, te mogućnost da spremačice borave u prostorima s djecom kao i da se odgojiteljima omoguće dežurstva u barem dvije skupine djece. Dopis su uputili Nacionalnom stožeru civilne zaštite, ministru obrazovanja Radovanu Fuchsu i ravnatelju HZJZ-a Krunoslavu Capaku.

Kako je istaknuto, najkritičniji problem je to što se skupine djece ne smiju miješati i to što nema zajedničkih dežurstava odgojitelja, a spremačice ne smiju ulaziti u prostorije gdje borave odgojitelji s djecom. Najteže je u velikim gradovima, no isti problemi muče dječje vrtiće na području cijele Hrvatske.

Zaraza se širi i u vrtićima

I u predškolskim ustanovama je velik broj zaposlenih u samoizolaciji, a očekuju daljnji porast bolovanja, te dodatni pritisak na zaposlene kad počne sezona gripe i viroza.

Žilić je kazala kako su još prije mjesec dana tražili prijem kod resornog ministra Radovana Fuchsa, ali nisu dobili odgovor. 

Socijalni dijalog s resornim ministarstvom ne funkcionira. Nećemo dopustiti daljnje ignoriranje i marginaliziranje djelatnosti predškolskog odgoja i daljnje iscrpljivanje radnika - poručila je Žilić.

 "Prije mjesec dana obratili smo se Fuchsu i zatražili prijem, no nismo dobili odgovor", upozorila je Žilić.

Odgovore očekuju do ponedjeljka

Mladen Novosel, predsjednik SSSH, poručio je ministrima Fuchsu i Božinoviću da prilagode rad u predškolskim ustanovama na korist djece i zaposlenika te pozvao osnivače predškolskih ustanova da dodatno zaposle odgojiteljice i čistačice kako bi se epidemiološke mjere mogle provesti na propisani način.

Sindikati su najavili novu konferenciju za medije u ponedjeljak ispred Ministarststva znanosti i obrazovanja.

Idi na 24sata

Komentari 22

  • Clintistvud 11.09.2020.

    Tko to pada od umora? Pola Hrvatske djece čuvaju roditelji,zbog straha od korone!Čast izuzecima te tete ne rade nista isim sto prigovaraju roditeljima!U nekim gradovima su uveli popodnevnu smjenu i more teta kuharica i spremačica,koje cuvaju 3,djece u popodnevnoj smjeni,nauciti djecu na tutu ne spominjite jer ce misliti da niste s ovog svijeta!Prigovor vas ceka cim dodete po dijete,ne kazu jeli kakilo dijete,pkakalo,jelo nista,pa zar jednostavnijr nije bilo platiti žene koje imaju troje i vise djece da imaju status odgajatelja do 15te godine djeteta?Ako žena rodi sa 19 g.i ima petero dijece imati ce preko 40 g kad to dijete bude krenulo u školu? Kad ce doci do staža?Što onda pričate da vas je briga o natalitetu,ni najmanje vas nije briga osim za sebe! Kakav da je Bandić je to ispunio obecanje..

  • 11.09.2020.

    čistama veće plaće !

  • StjepanValjak 11.09.2020.

    trebao si biti oravnik a ne šljaker pa ne bi imao taj problem.Zato pametni ulažu u obrazovanje

Komentiraj...
Vidi sve komentare