Obavijesti

News

Komentari 22

Sindikat traži izmjene mjera u vrtićima: 'Spremačice nam već sad padaju od iznemoglosti'

Sindikat traži izmjene mjera u vrtićima: 'Spremačice nam već sad padaju od iznemoglosti'
1

Uz dodatna zapošljavanja, Sindikat obrazovanja, medija i kulture zatražio je i prilagodbu epidemioloških mjera u dječjim vrtićima zbog sve težih uvjeta rada. Sve je više zaraženih, spremni su i na prekid rada

VIDEO

Dva tjedna od početka pedagoške godine jasno je da mjere Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) ne funkcioniraju u dječjim vrtićima. Odgojitelji i spremačice rade po deset do 12 sati i padaju od iznemoglosti,  upozorila je na konferenciji za novinare Božica Žilić, predsjednica sindikata obrazovanja, medija i kulture, udruženog u Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH). 

Problem je došao do toga da će, upozoravaju u Sindikatu, "pozvati svakog radnika u vrtićima da prekine rad jer je to njegovo pravo, ako se ne postigne hitno rješenje".

To rješenje očekuju do ponedjeljka. Sindikat traži dodatno zapošljavanja odgojitelja i spremačica, te mogućnost da spremačice borave u prostorima s djecom kao i da se odgojiteljima omoguće dežurstva u barem dvije skupine djece. Dopis su uputili Nacionalnom stožeru civilne zaštite, ministru obrazovanja Radovanu Fuchsu i ravnatelju HZJZ-a Krunoslavu Capaku.

Kako je istaknuto, najkritičniji problem je to što se skupine djece ne smiju miješati i to što nema zajedničkih dežurstava odgojitelja, a spremačice ne smiju ulaziti u prostorije gdje borave odgojitelji s djecom. Najteže je u velikim gradovima, no isti problemi muče dječje vrtiće na području cijele Hrvatske.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Zaraza se širi i u vrtićima

I u predškolskim ustanovama je velik broj zaposlenih u samoizolaciji, a očekuju daljnji porast bolovanja, te dodatni pritisak na zaposlene kad počne sezona gripe i viroza.

Žilić je kazala kako su još prije mjesec dana tražili prijem kod resornog ministra Radovana Fuchsa, ali nisu dobili odgovor. 

Socijalni dijalog s resornim ministarstvom ne funkcionira. Nećemo dopustiti daljnje ignoriranje i marginaliziranje djelatnosti predškolskog odgoja i daljnje iscrpljivanje radnika - poručila je Žilić.

 "Prije mjesec dana obratili smo se Fuchsu i zatražili prijem, no nismo dobili odgovor", upozorila je Žilić.

Odgovore očekuju do ponedjeljka

Mladen Novosel, predsjednik SSSH, poručio je ministrima Fuchsu i Božinoviću da prilagode rad u predškolskim ustanovama na korist djece i zaposlenika te pozvao osnivače predškolskih ustanova da dodatno zaposle odgojiteljice i čistačice kako bi se epidemiološke mjere mogle provesti na propisani način.

Sindikati su najavili novu konferenciju za medije u ponedjeljak ispred Ministarststva znanosti i obrazovanja.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 22
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Tko su ujak i nećak u oklopnom vozilu od 241.000 €: Zbog njih su duge cijevi u centru Zagreba
HRVATSKI SPECIJALAC - NARKOBOSS?!

Tko su ujak i nećak u oklopnom vozilu od 241.000 €: Zbog njih su duge cijevi u centru Zagreba

Plus+ Optužno vijeće Županijskog suda u Zagrebu je u predmetu Petar Ćosić i ostali odbilo prijedlog obrane pa su svi podaci pribavljeni s "kriptirane" Sky aplikacije zakonit dokaz na sudu