To je to što me zanima!

Sindikati pozvali Plenkovića: 'Riješimo problem razgovorom'

Iako je premijer u četvrtak sa sjednice Vlade pozvao sindikate da budu razumni i vrate se dijalogu, sindikati u nedjelju tvrde da premijer odbija razgovore
Vidi originalni članak

Prosvjetni sindikati poslali su u nedjelju premijeru Andreju Plenkoviću otvoreno pismo u kojemu ga pozivaju na obnovu dijaloga i sastanak na kojemu bi prezentirali svoje argumente vezane uz štrajk u školama.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Sindikat hrvatskih učitelja i Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama traže sastanak na kojemu bi argumentirali zašto traže promjenu Uredbe o koeficijentima složenosti poslova, odnosno povećanje koeficijenata za većinu zaposlenih od 6,11 posto. 

Članovi tih sindikata, koji su u štrajku od 10. listopada, poručuju da žele ponovno uspostaviti dijalog u kojem će se krenuti prema rješavanju problema.

SVE OVISI O MIRENJU Novi problemi za Vladu: Nakon škola u štrajk će ići i fakulteti

U pismu navode da je premijer s njima prekinuo dijalog nakon 17. rujna i nije im dao priliku da argumentiraju svoje zahtjeve.

Tvrde i da kroz proces mirenja, nakon najave štrajka, od strane Vlade nije bilo ozbiljne namjere rješavanja spora pa je mirenje završilo neuspješno.

Iako je premijer u četvrtak sa sjednice Vlade pozvao sindikate da budu razumni i vrate se dijalogu, sindikati u nedjelju tvrde da premijer odbija razgovore.

Umjesto da razgovara sa sindikatima, on im svakodnevno preko medija šalje poruke.

ŠTROMAR I DIVJAK: 'Očekujemo da će Vlada uskoro nastaviti dijalog sa učiteljima'

- To nije način rješavanja problema, već njegovo produbljivanje - poručuju u otvorenom pismu premijeru.

Uvjereni su da on nije ispravno upoznat s njihovim zahtjevima, da svoj stav temelji na percepciji.

- Ono što komunicirate kroz medije nisu protuargumenti, već odbijanje razgovora o njima. Žalosti nas što u vašoj medijskoj komunikaciji naziremo i namjeru sudske zabrane štrajka - poručuju sindikati.

'VLADA TO MOŽE' Milanović o štrajku: 'To je 400 milijuna godišnje, ja bi to dao'

Sindikati najavljuju da će sutrašnjoj konferenciji za novinare održati prezentaciju svojih argumenata. (bs)

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Idi na 24sata

Komentari 120

  • Selo_malo 29.10.2019.

    Ma kakve plaće, kakvi štrajkovi.... Zar je tako teško shvatiti da uz demografske trendove u RH uskoro neće trebati niti odgajateljica u vrtićima, niti učitelja, nastavnika pa niti profesora. Budući da kao nacija ubrzano starimo, vrlo je razvidno kako će ove navedene profesije u skoroj budućnosti na ovom prostoru izgubiti svrhu postojanja. Kao i mnoge druge, ne manje bitne, u RH. Dakle, problem treba rješavati tamo gdje on nastaje, a ne tamo gdje se on trenutačno mjeri!

  • nec.1996 14.10.2019.

    daj otkataj ih ,sta hoce malo im je 7.tisuca,a uz to pola godine imaju godisnji i to sto rade u tjednu dva sata,,

  • 14.10.2019.

    Ok štrajk. Ok male plaće. Sve to priznajem. Ali za kaj niste štrajkali cijelo ljeto? I onda su vam bili mali koeficijenti. Nije vam se dalo prekidati godišnji? Ma dajte molim vas. Vi profesori kažete da radite i preko ljeta. Ne znam kaj, ali eto vjerujem vam. Pa onda ste mogli štrajkati cijeli 7. i 8. mjesec, i pola 6., i frtalj 9., a ne sad kad su djeca u školi. A svi se kunete u svoje zanimanje. Zakaj niste štrajkali prije godinu, dvije? Zašto niste štrajkali kad vam je smanjen koeficijent 3%, već sada kad vam se nudi povećanje 4%? Broj učitelja se stalno povećava a broj učenika pada, rezultati matura sve gori, djeca nikad neodgojenija. Svako dijete sa poteškoćama treba asistenta jer vi "niste educirani". Pogledajte kolike su plaće ljudima sa VSS u realnom sektoru, a samo 20 dana godišnjeg imaju i rade 8h dnevno. A kad vidim vaše sindikaliste, a tek njihove plaće i političke ambicije??'

Komentiraj...
Vidi sve komentare