Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
38 komentara

'Očekujemo da će Vlada uskoro nastaviti dijalog sa učiteljima'

Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak u srijedu je navečer izjavio da zastupnici HNS-a neće glasati za proračun za 2020. u kojemu neće biti predviđeno povećanje koeficijenata za 4,3 posto za prosvjetne djelatnike

Zagreb: Rasprava Vlade o prijedlogu kandidata RH za člana Europske komisije
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
38 komentara

Potpredsjednik Vlade Predrag Štromar i ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak poručili su u subotu iz Varaždina da očekuju nastavak dijaloga između Vlade i sindikata učitelja koji su pokrenuli štrajk u osnovnim i srednjim školama.

POGLEDAJTE VIDEO:

- Očekujem da će se razgovori između Vlade i sindikata nastaviti početkom idućeg tjedna jer stav Vlade nije stav jednog ministra čak niti većine u Vladi - rekla je Divjak novinarima u Varaždinu gdje je bila na manifestaciji Dani kruha.

Upitana kako vidi nastavak tih razgovora, ministrica je rekla da su to dva paralelna procesa.

- Jedno su razgovori koji su posljedica temeljnog kolektivnog ugovora za sve javne službe i tu se razgovara isključivo o osnovici, a ako podižete osnovicu, a imate nepravedne koeficijente samo povećavate jaz u plaćama - rekla je ministrica, dodavši da je krajnja točka donošenje proračuna.

Å ibenik: Izjava ministrice Divjak na 3. Danima strukovnih nastavnika u Solarisu DIVJAK: 'Očekujem da će nastavnicima biti plaćeni dani u štrajku'

Vezano za zahtjev sindikata visokog obrazovanja koji se u većini odnosi na izjednačavanje koeficijenta za administrativno-tehničko osoblje na fakultetima, Divjak je rekla da to nisu veliki financijski efekti te da treba razgovarati i s tim sindikatom ako se prema svima želi postići pošten odnos.

- Konkretno, najviše se raspravlja oko administrativno-tehničkog osoblja, a što se tiče plaće sveučilišnih profesora, osim predavača na veleučilištima, plaće su bitno veće nego u osnovnim i srednjim školama - kazala je Divjak.

Zagreb: Izjava ministrice Divjak ispred Vlade | Autor: Davorin Visnjic/PIXSELL Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Obrazovanje je po njezinim riječima trenutno jedini sustav u javnim službama koji prolazi temeljitu reformu. Nakon što je reforma ušla u sve škole treba razmišljati kako da se reforma održi i kako da ju se iz dana u dan i iz godine u godinu poboljšava, zaključila je.

Potpredsjednik Vlade Štromar izrazio je i optimizam po pitanju dijaloga i pronalasku rješenja između Vlade i sindikata, poručivši da će HNS ustrajati u tome da se u proračun za iduću godinu osiguraju dodatna sredstva za plaće i da se zna koliko će učiteljima rasti plaće.

Prosvjed Sindikata hrvatskih učitelja i Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim Å¡kolama MEĐUNARODNO ISTRAŽIVANJE 'Plaće učitelja u Hrvatskoj su 40% manje nego u Sloveniji'

Predsjednik HNS-a Ivan Vrdoljak u srijedu je navečer izjavio da zastupnici HNS-a neće glasati za proračun za 2020. u kojemu neće biti predviđeno povećanje koeficijenata za 4,3 posto za prosvjetne djelatnike, te da samim time HNS nema što raditi u Vladi. (bs)

POGLEDAJTE NOVI SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message