To je to što me zanima!

Skoro sam slijepa, a ne daju da mi sestra bude asistent u školi

Zbog jednog članka u novom pravilniku, Valentina Tašić više ne može biti asistent u nastavi svojoj sestri Petri. Ministarstvo sporni dio pravilnika ne planira mijenjati
Vidi originalni članak

Imam oštećenje vida, zbog kojeg sam gotovo slijepa i danju mi treba bijeli štap. Imam astmu, atopijski dermatitis, facioskapulopleuralnu mišićnu distrofiju, poremećaj prehrane i intoleranciju na laktozu.

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Kazala nam to Petra Tašić (12) iz Marije Gorice, kojoj zbog novog pravilnika sestra Valentina (19) od iduće školske godine više ne može biti pomoćnica u nastavi. Roditelji su izvan sebe. Čini se da sustav ovakvu situaciju uopće nije predvidio.

- Asistent u nastavi mi je nužan jer bez njega ne bih mogla pratiti gradivo, kretati se po školi i sudjelovati u aktivnostima mojih kolega - dodala je Petra, koja bi voljela da joj i dalje pomaže sestra Valentina.

OŠ VIJENAC U OSIJEKU 'Ne daju nam stručnjaka za naše učenike s poteškoćama'

Međutim, novi Pravilnik o pomoćnicima u nastavi i stručnim komunikacijskim posrednicima propisao je da pomoćnik u nastavi ili stručni komunikacijski posrednik ne smije biti roditelj ili skrbnik niti drugi član uže obitelji učenika kojem se pruža potpora.

- Za nas to znači da Valentina Petri više ne može biti pomoćnica u nastavi i prisiljava nas da uzmemo u obzir asistenticu koja ne odgovara Petri, školi ni nama. Izvan sebe smo - priča nam majka Ana Marija (41).

Pitali smo u nadležnome Ministarstvu znanosti i obrazovanja koliko je ljudi u istoj situaciji, no odgovorili su da nemaju taj podatak.

Sporni dio pravilnika neće mijenjati.

Obećali su pomoći

- Jedino prihvatljivo rješenje za učenika s teškoćama u razvoju je osigurati kvalitetnu i objektivnu potporu pomoćnika u nastavi učeniku s teškoćama u razvoju u sustavu odgoja i obrazovanja koji je ispunio uvjete propisane Pravilnikom. Ponašanje svakog djeteta, pa i djeteta s teškoćama, drukčije je uz člana obitelji. Njegovo druženje s vršnjacima, socijalizacija, stvaranje odnosa u okruženju, samostalnih izbora i uopće razvijanja samostalnosti nije jednako uz člana obitelji te time nije u jednako vrijednom položaju s vršnjacima - kazali su nam iz ministarstva.

Obitelj Tašić nakon više upornih poziva dobila je poziv iz ministarstva te su ih saslušali i obećali im pomoći.

- Zasad situacija ostaje kakva jest, no strepimo od sljedeće školske godine i od toga hoće li se obećanja ispuniti. Znamo da u Hrvatskoj vječito traje bitka s novcem i njegovim nedostatkom kad su u pitanju asistenti. Njihov rad kroz projekte financiraju udruge. Plaća pomoćnika u nastavi je 3500 kuna - zaključila je Ana Marija Tašić.

DIVJAK: "Za izgradnju kvalitetnog obrazovanja nužno povjerenje"

Inače, Petri je lani asistentica bila djevojka s kojom, kako kaže, ni ona ni škola nisu pronašli zajednički jezik.

- Ograničavala je Petru u stvarima koje je mogla sama napraviti. Izolirala ju je od društva jer je morala sjediti u razredu dok su se drugi igrali. Njih dvije nisu bile na istoj valnoj duljini i nisu funkcionirale zajedno. Ulazila je u domenu rada nastavnika. Razgovarali smo s njom, ali bez uspjeha. Zato smo sljedeće godine na natječaju tražili drugog asistenta – kaže mama.

Odlučili su zbog toga da se, kao rezerva i ako se ne javi netko drugi, na natječaj uključi i njezina sestra Valentina.

Napredovala uz Valentinu

- Volontirala sam u dvije udruge, a uz sestru sam cijeli život i znam sve njezine potrebe te sam dodatno prošla edukaciju za pomoćnika u nastavi. Zato mi to nije bila nezamisliva ideja. Na natječaj se, uz bivšu asistenticu, s kojom zbog svih problema više nismo mogli surađivati, javila još jedna žena, koja nije priložila svu potrebnu dokumentaciju, i tako sam ja postala Petrina asistentica - objašnjava nam Valentina.

ČAČIĆ: 'Ministarstvo obrazovanja ne radi ništa, rezultati su tragični'

Situacija se, kaže, popravila uz nju. Djeca su Valentinu prihvatila, a Petra je popravila ocjene i počela sudjelovati u zajedničkim aktivnostima. A onda je na snagu stupio Pravilnik o pomoćnicima u nastavi i stručnim komunikacijskim posrednicima...

Mira Pekeč Knežević, zamjenica pravobraniteljice za osobe s invaliditetom, rekla nam je kako je uloga pomoćnika u nastavi, među ostalima, poticanje osamostaljivanja djeteta u nastavi i njegova uključivanja u sredinu razreda te kako pomoćnici u nastavi moraju biti potpuno objektivni i nepristrani jer je to nešto što struka smatra poželjnim. Dodala je kako će ministarstvo u slučajevima poput ovog dati suglasnost da pomoćnik bude netko od članova obitelji.

Idi na 24sata

Komentari 53

  • zacjo 12.01.2019.

    Ana ,ne dozvoli da Petri ukinu njezino pravo, ako će trebati i u ovoj situaciji ćemo svi stati na Tvoju stranu.... A poruka svim ostalima, vjerojatno djete zna s kime joj je najbolje raditi i učiti i s kime može biti opuštena i otvorena. A gospodo iz politike, prestanite više gledati samo svoje koristi, krečite se malo među narodom, pitajte što treba i što netreba ! Ana i Darko, od mene i moje obitelji podrška u svakom pogledu.

  • Vrac666 12.01.2019.

    Kaže ministar da je sve po zakonu

  • manijak na dopustu 12.01.2019.

    Ono što piše nevidljivom tintom u pravilniku je: Asistent mora imati partijsku iskaznicu.

Komentiraj...
Vidi sve komentare