Obavijesti

News

Komentari 5

"Za izgradnju kvalitetnog obrazovanja nužno povjerenje"

"Za izgradnju kvalitetnog obrazovanja nužno povjerenje"
1

Ako se ne odlučimo za dobre akcije i programe, dobre politike, ostat ćemo s pogrešne strane željezne zavjese. Ta se zavjesa neminovno spušta, rekla je u petak ministrica Blaženka Divjak

VIDEO

Bez konkurentnog obrazovnog sustava nema ni konkurentnog gospodarstva, a za izgradnju kvalitetnog obrazovnog sustava nužno je povjerenje među svima koji ga grade, istaknula je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak u petak u Koprivnici na Regionalnoj konferenciji Poslovni uzlet, dodavši kako je krajnje vrijeme da se osvijestimo po pitanju obrazovanja.

"Ako se ne odlučimo za dobre akcije i programe, dobre politike, ostat ćemo s pogrešne strane željezne zavjese. Ta se zavjesa neminovno spušta, a mi se, usudim se reći, još uvijek nalazimo s one dobre, pozitivne strane gdje ćemo našoj djeci, našim učenicima i studentima osigurati dobre prilike koje su usporedive s prilikama mladih ljudi u Europskoj uniji", istaknula je Divjak.

Ministrica Divjak: 'Sveučilišta moraju pokazivati rezultate'
Ministrica Divjak: 'Sveučilišta moraju pokazivati rezultate'

Da bi se to osiguralo, smatra, nužno je osigurati jasan i važan društveni dijalog o pitanjima obrazovanja i razvoja visokog školstva koji će biti oslobođen ideoloških prijepora. To je jedna od osnovnih zadaća prilikom uspostave konkurentnog obrazovnog sustava bez kojeg nema ni konkurentnog gospodarstva koje je temeljeno na znanju, novim prilikama i dodanoj vrijednosti. Za izgradnju kvalitetnog obrazovnog sustava, kazala je Divjak, nužno je stvoriti povjerenje među svim onima koji ga grade.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

"Povjerenje se uspostavlja razgovorom temeljenom na argumentima. Osim toga, važno je i povjerenje građana u sustav, odnosno povjerenje da učitelji, profesori, ravnatelji i ministrica znaju što rade. Kad se stvori takav odnos, onda nije teško obrazložiti zašto su nužna ulaganja u sustav. Tada nije potrebno obrazlagati zašto nam je nužno dualno obrazovanje i zašto visoko obrazovanje sa svojom posebnom ulogom ima odgovornost", rekla je ministrica. 

Divjak: "Zakon o udžbenicima prati kurikularnu reformu"
Divjak: "Zakon o udžbenicima prati kurikularnu reformu"

Dodala je kako danas argument nije temelj javne komunikacije, nego su to lažne vijesti i poluistine koje se proglašavaju istinama. "Tako nastaju priče o opasnostima od migranata, o užasnom porastu kaznenih djela pa do toga da iz obrazovnog sustavu izbacujemo nacionalnu komponentu, da izbacujemo povijest što su sve naravno lažne vijesti", ustvrdila je ministrica Divjak.

Ministrica Blaženka Divjak: Hrvatska 2019. ulazi u CERN
Ministrica Blaženka Divjak: Hrvatska 2019. ulazi u CERN

Iznijela je podatak po kojem će 65 posto današnjih prvašića raditi u zanimanjima koja još uvijek ne postoje. Čak 90 posto svih zanimanja sadržavat će neku digitalnu kompetenciju, a o tome se mora govoriti već danas, smatra Divjak.

Nakratko se osvrnula i na autonomiju sveučilišta rekavši da je ona u nas, ponekad, pogrešno shvaćena, odnosno ona je izgovor da bi se radilo što se želi i što se hoće. Autonomija je, tvrdi Divjak, prilika da se radi bolje i služi, a nije izgovor da se čini što se želi.

Divjak povodom Dana učitelja: 'Znamo da vam nije lako...'
Divjak povodom Dana učitelja: 'Znamo da vam nije lako...'

U nastavku konferencije govorila je državna tajnica u Ministarstvu unutarnjih poslova Terezija Gras koja se bavila temom migrantske krize. Kazala je da je Hrvatska ove godine izložena pojačanim migracijskim kretanjima.

"To se prije svega dešava zbog pojačanog ulaska migranata iz Turske u Grčku, a njih je otprilike 42 tisuće", istaknula je Gras i dodala kako je balkanska ruta, zajedno s onom koja vodi prema Španjolskoj, trenutno najaktivnija. Istovremeno je zamijećeno značajnije smanjenje kretanja središnjom migrantskom rutom, a to je ona koja povezuje obalu Libije sa Italijom.

"Na našim granicama, ponajviše onoj s Bosnom i Hercegovinom, ove godine bilježimo 6.415 nezakonitih prelazaka što je povećanje od 30 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje", dodala je Gras.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina