To je to što me zanima!

'Smrt dječaka (9) u Metkoviću pokrenula je lov na vještice...'

Mi profesionalci vrlo dobro znamo, a i naši pacijenti, da se u 21. stoljeću zdravstvena zaštita ne može temeljiti na liječnikovoj glavi, rukama i stetoskopu, poručuje Josipa Rodić
Vidi originalni članak

Predsjednica Hrvatske udruge koncesionara primarne zdravstvene zaštite Josipa Rodić stala je u zaštitu liječnika, koje se, zbog slučaja smrti 9-godišnjaka u Metkoviću, sve glasnije proziva u javnosti, javlja N1.

NALAZ LIJEČNIČKE KOMORE Smrt dječaka: 'Bilo je stručnih propusta u liječenju pacijenta'

- Nakon tragedije u Metkoviću, od strane medija i zdravstvene administracije pokrenut je lov na vještice u kojem će netko od liječnika biti proglašen krivcem, no mi profesionalci vrlo dobro znamo (a i naši pacijenti) da se u 21. stoljeću zdravstvena zaštita ne može temeljiti na liječnikovoj glavi, rukama i stetoskopu - poručila je Rodić.

LIJEČNIČKA KOMORA: 'U slučaju smrti dječaka treba uzeti u obzir i da je bio vikend'

- Za opremeljenost dežurnih ordinacija u PZZ (dentalna medicina, pedijatrija, obiteljska medicina) odgovorna je lokalna samouprava (gradovi, županije) na to je obvezuju Ustav RH Čl 134 i 135, Zakon o regionalnoj i lokalnoj samoupravi Čl. 19 i 19a, te Zakon o zdravstvenoj zaštiti Čl. 14. Dakle, sva odgovornost leži na čelnicima lokalnih samouprava na što godinama upozoravamo, ali se zakonske obveze uporno ne izvršavaju. Godinama tražimo organiziranje rada medicinsko-biokemijskog laboratorija, Rtg i UZV dijagnostike uz dežurne ordinacije, no odgovor je uvijek: To je nama preskupo, radite kao do sada -  kaže Rodić.

SMRT DJEČAKA U METKOVIĆU 'Riječ je o osobnom propustu liječnika, a ne u organizaciji'

- Nemio događaj posljedica je politikanstva gradonačelnika i župana koji takvim odnosom pokazuju koliko drže do kvalitetne primarne  zdravstvene zaštite i potreba svog stanovništva. To se mora promijeniti odmah. Roditelji, ne odustajte od svojih racionalnih i na zakonima Republike Hrvatske temeljnim zahtjevima. Za dobrobit naše djece i svih nas - zaključuje Rodić.

Idi na 24sata

Komentari 30

  • ar 31.12.2018.

    da činjenica da me po političkoj liniji ili iz zavisti optužuju za krađu ,pronevjeru,krivo obavljen posao,smrt druge osobe je važnija od činjenice da je to za što me optužuju istina,,,dakle ja sam žrtva krivi su oni koji me optužuju,,ha

  • Jaguar_Paw 31.12.2018.

    Odgovorni to pokušavaju svesti na osobnu razinu, gdje se proganja pojedinac radi propusta. To jednostavno nije točno, čitav sustav nevalja. Mi imamo koncesionare primarne zdravstvene zaštite, što to uopće znači? BEZOSJEĆANOST i neučinkovitost su razlozi negodovanja ljudi. Postoji slučaj u mom gradu, gdje je došao muškarac na hitnu jer ga boli trbuh, pokaže doktorici bivše nalaze, da je preživio srčani udar, ima ugrađen stend, doktorica mu da injekciju protiv boli u trbuhu, otpusti ga, on kod kuće umre i nikom ništa. Pogledajte što se događa u bosni, gdje se traži pravda za dečka Davida, to je problem, što NEMA NIKAKVE ODGOVORNOSTI, ta ista spomenuta doktorica i dalje radi, uopće ne smatrajući se odgovorna jednim djelom za smrt čovjeka. Svi moraju odgovarati za svoje postuke, tek onda bi svoj posao radili savjesno. Ovako se svaka tragedija pokušava zataškati i gurnuti pod tepih, to je nedopustivo i zato je narod na ulicama, negdje u većem, negdje u manjem broju, narodu je dosta više.

  • Ajvar 31.12.2018.

    Treba početi oduzimati liječničke licence, krajnje je vrijeme.

Komentiraj...
Vidi sve komentare