To je to što me zanima!

Snijeg u Hrvatskoj: 'Ako padne ispod 0°C imat ćemo problema'

Snijeg je zabijelio Hrvatsku, a ovako neobično hladno vrijeme u travnju najviše problema stvara voćarima i vinogradarima: 'Presudna će biti iduća dva dana', kaže vinar Ivan Enjingi
Vidi originalni članak

Proljetni snijeg zabijelio je Papuk, Krndiju i na zapadu Psunj. Ima ga i na cestama, zbog svoje težine lomi grane na tek olistalim stablima, pa rendžeri u Parku prirode Papuk imaju pune ruke posla. Samo prije nekoliko dana slika je bila sasvim drugačija, sve je također bilo bijelo, ali od rascvjetalih divljih trešanja i drugog drveća. Prema prognozama snijeg bi mogao padati sve do kasno poslijepodne, jer je trenutna temperatura između 1 i 2 stupnja Celzijevih. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Prema prognozi DHMZ-a snijeg danas još možemo očekivati u Lici i Slavoniji. 

Snijeg je zabijelio vrhove brda oko tunela Mala Kapela, a padao je i na području Gospića, Otočca, Brinja i Jezerana. U Istri je padao i na većem dijelu Ćićarije, a bilo ga je i u Vukovaru.

Osim gorskih dijelova, travanjski snijeg iznenadio je i Zagrepčane jer je osim obronaka Medvednice zabijelio i naselja u podsljemenskoj zoni, ali rekreativce u Šestinama nije spriječio da zaigraju nogomet. 

Vinogradari u neizvjesnosti

Hladnoća i snijeg najviše problema mogu stvoriti voćarima i vinogradarima. Meteorolozi su upozorili da se već u prvoj polovici tjedna u gorju očekuje jutarnji mraz, a u drugoj polovici tjedna mraz je izgledan i u nizinama unutrašnjosti Hrvatske.

Požeški vinar Ivan Enjingi kaže kako je u njegovom vinogradu trenutno 20 centimetara snijega, ali zasad to nije problem.

- Bit će problema ako temperatura padne ispod nule - kazao nam je i dodao kako čekaju da vide kako će biti sutra i prekosutra.

- To je presudno - kazao je i dodao da snijeg nije problem ako temperatura ostane iznad nule.

 

Idi na 24sata

Komentari 53

  • miško pušić 15.04.2021.

    Ovaj travanj je jedan od najhladnijih u posljednjih 30 godina,,to niko ne govori,,, jutarnje temperature na Jadranu su ,od -1 do 8 što je nenormalno za ovo doba godine ,,snjeg pada u unutrašnjosti,, za gorski kotar je normalno,,ali za nizinske djelove nije normalno.....meteorolozi nam ništa ne govore što se događa,,da je tako hladno u ovom djelu godine,, a pred 3 godine bilo je preko 25 C u travnju.....ili stvarno djeluje vulkanska prašina koja je u atmosferi pa odbija sunčane zrake ,, nešto su govorili o tome pred 10 dana ,da je mnogo vulkana eruptiralo od početka godine ,,i da je moguće da vulkanske čestice blokiraju Sunčevu toplinu prema zemlji...  

  • Nboy 28.04.2017.

    Zaboravljate da Plešivičanci imaju moć pretvaranja Vode u vino,dakle ne treba se bojati dok je vode bude pijače!

  • Dalibor0704 21.04.2017.

    Netko tamo gore me mrzi, baš sam stavio ljetne gume. Opet će propasti voće i povrće, kao da mali poljoprivrednici nemaju dosta nevolja.

Komentiraj...
Vidi sve komentare