To je to što me zanima!

Španjolski Vrhovni sud odbio osloboditi Oriola Junquerasa

U listopadu je osuđen na 13 godina zatvora zbog sudjelovanja u organiziranju referenduma o nezavisnosti Katalonije kojeg je bio zabranio španjolski Ustavni sud
Vidi originalni članak

Španjolski Vrhovni sud odbio je u četvrtak pustiti na slobodu Oriola Junquerasa - osuđenog na 13 godina zatvora zbog organiziranja zabranjenog referenduma o nezavisnosti Katalonije - bez obzira na činjenicu da on ima status zastupnika u Europskom parlamentu.

Pogledajte video

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Junqueras, bivši potpredsjednik katalonske vlade, nalazio se u pritvoru kada je u svibnju na listi Katalonske republikanske ljevice (ERC) bio na izborima izabran u Europski parlament. Zbog toga nije mogao sudjelovati na konstituirajućoj sjednici parlamenta te ondje preuzeti dužnost.

U listopadu je osuđen na 13 godina zatvora zbog sudjelovanja u organiziranju referenduma o nezavisnosti Katalonije, pokrajine na sjeveroistoku sa 7,5 milijuna stanovnika, kojeg je bio zabranio španjolski Ustavni sud.

TRAŽIT ĆE PONIŠTENJE PRESUDE Sud EU: Junqueras je imao pravo na imunitet zastupnika

Sud Europske unije u Luxembourgu presudio je 19. prosinca kako je Junqueras imao pravo na imunitet eurozastupnika u trenutku kada je bio izabran u Europski parlament. Slijedom toga, u svibnju mu je španjolsko pravosuđe trebalo dopustiti da ode u Europski parlament i preuzme mjesto zastupnika. A onda je španjolsko pravosuđe trebalo od Europskog parlamenta zatražiti poništenje imuniteta eurozastupnika.

Nakon te presude suda u Luxembourgu odvjetnici Junquerasa zatražili su njegovo puštanje na slobodu kako bi otišao u parlament u Bruxellesu. Španjolsko državno odvjetništvo tvrdilo je da se ta presuda odnosi na razdoblje iz svibnja, kada je bio optužen i pritvoren, ali ne i na razdoblje od listopada kada je osuđen.

BIVŠI POTPREDSJEDNIK VLADE: 'Zatvaranje dužnosnika samo će ojačati pokret za Kataloniju'

Središnja izborna skupština, administrativno tijelo zaduženo za izbore u Španjolskoj, prošli tjedan je odbila dati Junquerasu dozvolu da ode u Bruxelles i preuzme mjesto. Junquerasova obrana se žalbom obratila Vrhovnom sudu no sud je u četvrtak potvrdio da on mora ostati u zatvoru te da zbog osude u Španjolskoj ne može obnašati dužnost zastupnika.

Idi na 24sata

Komentari 4

  • DANIJEL 🐶 09.01.2020.

    To je demokracija u punom cvatu, Katalonija želi isto kao što Kosovo želi npr. isto što smo mi željeli 90-tih, nama su uveli ti demokrati embargo na uvoz oružja, šarena-laža demokracije ide sve dok paše onima koji vladaju, kada im nije po planovima, kada mase traže svoju zaovoljštinu onda demokracija ne vrijedi, tada ju prozovu anarhijom!

Komentiraj...
Vidi sve komentare