Obavijesti

News

Komentari 0

Sud EU: Junqueras je imao pravo na imunitet zastupnika

Sud EU: Junqueras je imao pravo na imunitet zastupnika
1

Predsjednik Suda Europske unije, Koen Lenarts, u kratkom obraćanju na španjolskom jeziku rekao je kako je Junqueras postao član Europskog parlamenta u trenutku objave izbornog rezultata te da stoga ima imunitet

VIDEO

Sud Europske unije u Luxembourgu priopćio je u četvrtak kako je bivši potpredsjednik katalonske vlade Oriol Junqueras, osuđen u Španjolskoj na 13 godina zatvora, imao pravo na imunitet jer je u svibnju bio izabran u Europski parlament.

Njegova stranka Katalonska republikanska ljevica (ERC) poručila je nakon te presude u četvrtak kako će tražiti njegovo trenutno puštanje iz zatvora pored Barcelone.

Junquerasov odvjetnik ranije je tvrdio da bi on trebao biti u Europskom parlamentu, a ne zatvoru. Sada će tražiti poništenje osuđujuće presude u Španjolskoj.

Katalonci prosvjedovali uoči derbija, podignut zid oko hotela
Katalonci prosvjedovali uoči derbija, podignut zid oko hotela

Junqueras je u listopadu osuđen zbog organiziranja referenduma o nezavisnosti Katalonije 2017., kojeg je bio zabranio španjolski Ustavni sud. Posljedično je sudjelovao u proglašenju republike Katalonije, koja nije zaživjela u stvarnosti.

Junqueras se nalazio u pritvoru kada je na listi ERC-a izabran u Europski parlament na izborima održanima u svibnju. Zbog toga nije mogao sudjelovati na konstituirajućoj sjednici te ondje preuzeti dužnost.

Španjolsko pravosuđe smatra da zbog sudskog procesa i osuđujuće presude te zbog nesudjelovanja na konstituirajućoj sjednici nije stekao prava koja imaju zastupnici u Europskom parlamentu, odnosno da dozvolu da tamo ode mora odobiti španjolsko pravosuđe.

Predsjednik Suda Europske unije, Koen Lenarts, u kratkom obraćanju na španjolskom jeziku rekao je kako je Junqueras postao član Europskog parlamenta u trenutku objave izbornog rezultata te da stoga ima imunitet zastupnika. Trebalo mu je stoga biti omogućeno preuzimanje te dužnosti.

Izbori u Španjolskoj pokazali veliku podijeljenost Katalonije
Izbori u Španjolskoj pokazali veliku podijeljenost Katalonije

Dodao je da španjolski Vrhovni sud od Europskog parlamenta može zatražiti da on ostane u zatvoru.

Uloga Suda Europske unije je osiguravati da se pravo EU-a jednako tumači i primjenjuje u svih 28 zemalja EU-a.

Ova presuda bi mogla utjecati na situaciju s bivšim predsjednikom katalonske vlade Carlesom Puigdemontom te članom njegove bivše vlade Antonijem Cominom, koji su također u svibnju izabrani u Europski parlament, no ondje nisu preuzeli funkcije. Oni su otišli u Belgiju u listopadu 2017., nakon proglašenja republike Katalonije.

Španjolska od Belgije traži njihovo izručenje jer su u Madridu optuženi za neposluh, navođenje stanovnika na ustanak te za nezakonito korištenje javnog novca prilikom organiziranja referenduma kojeg je bio zabranio Ustavni sud.

Belgijski sud je odgodio odluku do veljače.

U listopadu je sudac španjolskog Vrhovni suda osudio dvanaestero katalonskih dužnosnika, od čega njih devetero na zatvorske kazne od 9 do 13 godina. Junqueras je dobio najvišu kaznu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice
OKLIZNULA SE

VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice

Vještak Stanko Smodlaka  je potvrdio da je u nesreći smrtno stradala žena od udara vlaka koji se kretao iz Perkovića prema Solinu
Manjine: Jandrokovića ćemo podržati za predsjednika Sabora
ODLUČILI NAKON SASTANKA

Manjine: Jandrokovića ćemo podržati za predsjednika Sabora

Tom bi odlukom HDZ uz svoj 61 mandat imao svih osam 'manjinaca' te bi u slučaju da se dogovore s Domovinskim pokretom koji ima 13 mandata imali 82 ruke