To je to što me zanima!

Spasili ga: U Paklenici kamen pao na slovenskog GSS-ovca

Mladi alpinist penjao se s dvojicom kolega. Na glavu mu je pala stijena. Počeo je krvariti, gubiti svijest i povraćati. Do njega su ubrzo stigli članovi zadarskog GSS-a
Vidi originalni članak

Pripadnici zadarskog GSS-a spasili su nešto iza 14 sati alpinistu kojem je ispod Anića kuka u Nacionalnom parku Paklenica pao kamen na glavu i teško ga ozlijedio. Riječ je, neslužbeno doznajemo, o članu slovenske gorske službe spašavanja koji je bio s još dvojicom kolega iz Slovenije. Radi se o mladom alpinistu. 

Dok su se penjali odronio se dio stijene  i pao mu izravno na glavu. Od udarca mu je počela teći krv, gubio je svijest i povraćao. Kad je stigao poziv iz Centra 112 zadarski GSS-ovci su srećom bili u kanjonu Velike Paklenice pa su brzo stigli do mjesta nesreće. 

Najprije su ga morali spustiti do podnožja stijene te ga onda transportirati do obližnje čistine gdje je sletio helikopter i prevezao ga do splitske bolnice budući da nigdje blizu bolnice u Zadru nema mjesta pogodnog za slijetanje helikoptera.

Anića kuk najveća je stijena na Velebitu. Među alpinistima poznata je po svojoj razvedenosti, brojnim penjačkim problemima i prevjesima. Osobito se ističe njezin prepoznatljiv prevjesni klin.

Dan prije u Paklenici spasili Nijemicu

Pripadnici GSS-a i ovaj su vikend imali puno posla. Intervenciju su također imali u NP Paklenica. U nedjelju su oko 17 sati spasili Nijemicu (39) koja je pala tijekom penjanja i ozlijedila skočni zglob. Spasioci GSS-a iz Zadra i Šibenika brzo su stigli do Nijemice i prenijeli ju do podnožja Paklenice te ju prevezli do automobila.

Idi na 24sata

Komentari 26

  • MetkaMirt 02.11.2011.

    Dokler vi tam dol tolk kasirate od turizma, lahko tud cel dan sedite za kompjutrom in pazite da se vam nič ne zgodi... Kdo plačuje taka reševanja?? Hrvatska?? Halo?

  • Rokoo_1 01.11.2011.

    A tko se od vas ikad popeo na nešto tipa anića kuk ? Pa to je nevjerovatan osjećaj stoga nemojte ljude kritizirati i napadati. Ljudi su došli uživati u prirodi.

  • Velečasni 1 31.10.2011.

    Trebao je biti doma i brusiti staru.Manje je opasno.

Komentiraj...
Vidi sve komentare