Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se

Spasili ga: U Paklenici kamen pao na slovenskog GSS-ovca

Mladi alpinist penjao se s dvojicom kolega. Na glavu mu je pala stijena. Počeo je krvariti, gubiti svijest i povraćati. Do njega su ubrzo stigli članovi zadarskog GSS-a

HGSS
Foto: HGSS
26 komentara

Pripadnici zadarskog GSS-a spasili su nešto iza 14 sati alpinistu kojem je ispod Anića kuka u Nacionalnom parku Paklenica pao kamen na glavu i teško ga ozlijedio. Riječ je, neslužbeno doznajemo, o članu slovenske gorske službe spašavanja koji je bio s još dvojicom kolega iz Slovenije. Radi se o mladom alpinistu. 

Dok su se penjali odronio se dio stijene  i pao mu izravno na glavu. Od udarca mu je počela teći krv, gubio je svijest i povraćao. Kad je stigao poziv iz Centra 112 zadarski GSS-ovci su srećom bili u kanjonu Velike Paklenice pa su brzo stigli do mjesta nesreće. 

Najprije su ga morali spustiti do podnožja stijene te ga onda transportirati do obližnje čistine gdje je sletio helikopter i prevezao ga do splitske bolnice budući da nigdje blizu bolnice u Zadru nema mjesta pogodnog za slijetanje helikoptera.

Anića kuk najveća je stijena na Velebitu. Među alpinistima poznata je po svojoj razvedenosti, brojnim penjačkim problemima i prevjesima. Osobito se ističe njezin prepoznatljiv prevjesni klin.

Dan prije u Paklenici spasili Nijemicu

Pripadnici GSS-a i ovaj su vikend imali puno posla. Intervenciju su također imali u NP Paklenica. U nedjelju su oko 17 sati spasili Nijemicu (39) koja je pala tijekom penjanja i ozlijedila skočni zglob. Spasioci GSS-a iz Zadra i Šibenika brzo su stigli do Nijemice i prenijeli ju do podnožja Paklenice te ju prevezli do automobila.

Možda vas zanima i ovo:
Message