To je to što me zanima!

Spinrazom se liječi 31 dijete, od kojih je osam na respiratoru

Iz Ministarstva zdravstva kažu da su "ulagali velike napore" da hrvatskim pacijentima osiguraju terapiju Spinrazom. Zar su zaboravili prosvjede građana da lijek dobiju svi kojima može pomoći?!
Vidi originalni članak

Hrvatska je među prvim državama članicama EU omogućila svojim pacijentima pristup vrlo skupoj terapiji lijekom Spinraza (nusinersen), odgovorili su na naš upit iz Ministarstva zdravstva.

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Riječ je o revolucionarnom lijeku za spinalnu mišićnu atrofiju (SMA) za koji se udruga Kolibrići, zajedno s roditeljima oboljele djece i građanima, dvije godine borila kako bi bio dostupan svima koji ga mogu primiti, djeci i odraslima s dijagnozom ove teške nasljedne bolesti zbog koje propadaju mišići. 

- Od trenutka odobrenja lijeka na razini EU Vlada Republike Hrvatske i Ministarstvo zdravstva su ulagali velike napore u osiguranju terapije za pacijente u Republici Hrvatskoj lijekom Spinraza (nusinersen) - nastavljaju iz Ministarstva zdravstva.

POBJEDA! 'Moj Mate je dobio Spinrazu i sad opet može pomicati nožicu'

Dodaju da je lijek Spinraza stavljen na Osnovnu listu lijekova za liječenje osiguranika oboljelih od spinalne mišićne atrofije tipa I, II i III, koji imaju preporuku Referentnih centara Ministarstva zdravstva za neuromuskularne bolesti i odobrenje Bolničkog povjerenstva za lijekove KBC Zagreb uz prethodnu suglasnost Nacionalnog povjerenstva za početak i nastavak liječenja lijekom Spinraza.

- Prema podacima KBC Zagreb trenutno se liječi 31 dijete, od toga je osmero djece na respiratoru i 7 odraslih bolesnika - kažu iz resora Milana Kujundžića.

Nisu nam odgovorili koliko je terapija ovim lijekom dosad stajala ministarstvo, kao ni je li netko od pacijenata prijavilo nuspojave već su nas uputili referentnim centrima KBC Zagreb.

Idi na 24sata

Komentari 3

  • dugoselac 05.11.2019.

    Da ste u istoj situaciji ...kaj bi onda bilo ...davali bi čaj? Svako se u tim situacijama lovi za sve moguce zato jezik za zube lažni dušebrižnici

  • Demetra 05.11.2019.

    30 milja dolara godišnje na pripravak, koji nije lijek.....Koliko se samo s tom lovom moglo npr. osuvremeniti i urediti dječjih onkoloških odjela?

  • 05.11.2019.

    Niste lijek nabavili zato što želite pomoći, nego što su izbori sve bliže.

Komentiraj...
Vidi sve komentare